Sähköinen viesti

8 Maa

Japanissa on sitten käytössä erilaiset töpselit ja pistorasiat kuin täällä Suomessa. Ohessa kuvat maadoitetusta ja maadoittamattomasta versiosta. Erikokoiset littanat piikit, elikkäs töpseli pitää työntää pistorasiaan oikein päin, toisin kuin meillä. Eli ei enää summittaista survomista miten vaan.

Maadoitettu

Maadoittamaton

Tätä varten tilasin e-ville:stä pari adapteria. Töpselin muodon muuttajia saa toki myös Japanissa ja varmaan edullisemminkin, mutta ajattelin että tällä tavalla on ainakin yksi pakollinen homma vähemmän hoidettavana, kun asetun siellä aloilleni. Eikä tuo muutama euro nyt paha hinta ole. Jatkoksi tuohon voi tietenkin laittaa normaalin jatkojohdon halutulla määrällä pistokkeita.

Mutta, sen lisäksi että pistorasia on erilainen niin peijjoona sieltä tulee myös erilaista sähköä! ”suomalainen” sähkö on monen muun paikan tapaan jännitteeltään 230 V ja taajuudeltaan 50 Hz. No, Japanissapa pistorasiasta tulee sähköä jännitteellä 100 V taajuuden ollessa 50 Hz tai 60 Hz riippuen missä päin Japania oleillaan. Japanin itäosissa taajuus on 50 Hz ja länsiosissa (johon tuleva kotini kuuluu) puolestaan 60 Hz.
Mitäs tämä sitten meinaa?

Sitä että ei kannata tökätä mitä tahansa kotoa ostettua sähkölaitetta suoraan töpseliadapterin avulla seinään. Onneksi useimmat esim. kännyjen ja tietokoneiden muuntajat osaavat ottaa vastaan sähköä useilta jännitteiltä ja taajuuksilta muuntaen ne ko. laitteelle sopivaksi. Eli niissä tulee olla seuraava merkintä input-kohdassa: 100 V – 230 V (tai 240 V), 50 Hz – 60 Hz. Tämmösen muuntajan voipi laittaa töpseliadapterin kautta japanilaiseen pistorasiaan. Itselläni onneksi näyttää että tarpeellisista laitteista ainoastaan hiustenleikkuukoneen muuntaja toimii vain ”suomisähköllä”. Täytynee katsastaa toisia laitteita tai antaa rehottaa.

Sama asia pitää sitten ottaa huomioon, jos meinaan jotain sähkövempeleitä siellä ostella. Täytyy tarkistaan muuntaja että se hyväksyypi suomen pistorasioiden sähköä.

4 vastausta to “Sähköinen viesti”

 1. Riisa 09.03.2009 klo 18:19 #

  Itse asiassa Japanista löytyy kuulemma hirvittävän huonosti adaptereita tuohon suuntaan. Toisin päin, eli japanilaisille sähkölaitteille suunnattuja adaptereita kyllä löytyy, mutta sepä ei meitä Suomen asukkeja paljon lämmitä. 😛

  Toisaalta, enpä ole nähnyt suomalaisissakaan kaupoissa muita, kuin meidän pistokkeillemme tarkoitettuja adaptereita. Olisihan se aikamoinen sähköliike, jos tarjoaisi joka maailman kolkan adapterit. :]

  • naranotatu 09.03.2009 klo 22:54 #

   Jostain luin että varsinkin lento- ja juna-asemilla olisi niitä Japanissa myynnissä hyvin…. mutta eipä sil väliä. Parempi pelata varman päälle.

 2. Topi 10.03.2009 klo 21:29 #

  Mä hommasin Kyproksen reissulle lentoasemalta sellaisen adapterisetin, jossa palasia yhdistelemällä sai vaikka minkämoisia. Jos mä löydän sen jostain ennen sun reissua, niin saat mukaan. Jos siis siitä on hyötyä.

  • naranotatu 12.03.2009 klo 23:39 #

   Onpahan sitten niit riittävästi, kiitti.
   Eipä haittaa jos katoaa / hajoaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: