Kaiyukan

25 Huh

Sää oli tänään melkoisen kostea. Vettä tuli jatkuvasti. Välillä vähän enemmän ja välillä vähemmän. Ulkoilma-aktiviteetit oli täten jokseenkin poissuljettuja. Päätin sitten lähteä tsekkaamaan paikallisen akvaarion, josta löytyypi yksi maailman suurimmista tankeista. Kaiyukan sijaitsee Osakan satama-alueella Universal Studiosin huvipuiston suunnalla. Vesibussi kulkee näiden kahden kohteen välillä, joten jos haluaa kaksi kärpästä yhdel iskul (ja on aikaa / rahaa kumpaankin), niin voipi kätsysti kurkata molemmat. Mutta, tällä kertaa otannassa vain akvaario. Paikalla on myös kohtuullisen suuri maailmanpyörä, jonka halkaisija on hulppeat 100 metriä. Skippasin senkin, koska huono sää olisi kuitenkin rokottanut maisemien ”wow-fiilistä”.

Kaiyukan on tietenkin aikamoinen turistirysä ravintoloineen, matkamuistokojuineen, maskottien kanssa valokuvaan pääsemisineen ja tungoksineen. Säästeliäs voi tehdä kuin minä ja keskittyä olennaiseen.. itse akvaarioon. Sekään ei ole mikään halpa reissu. Aikuisilta sisäänpääsy kustantaa 2000 jeniä (noin 15 euroa) ja viel lisämaksulla saa mukaan langattomat kuulokkeet, jotka höpöttäisi tietoa eri elukoista. Täytyy kuitenkin sanoa että tuo 2000 jeniä on aivan käypä hinta tarjottuun kokemukseen verrattuna. Minulla kävi vain paha moka tällä reissulla. Kamerasta unohtui muistikortti ja jouduin valokuvaamaan vain muutaman kuvan kameran sisäiseen muistiin. Darn! Siksi myös videokuvat eräiden elukoiden hauskoista ja toisten otusten vaikuttavista liikehdinnöistä jäi taltioimatta.

Heti aluksi akvaariorakennuksessa kävellään putkilon läpi, jossa lilluu värikkäitä kaloja. Tämän jälkeen noustaan piiiiiiiiitkää liukuporrasta myöten aivan talon ylimpään kerrokseen. Siellä oli sitten leikkisiä pikku veijareita. Tungoksen seasta ikuistin leikeistä väsyneen sankarin.

Sitten alkoi pitkä mutkitteleva taival ylhäältä alas läpi eri alueiden teema-akvaarioiden. Esillä olevat elukat ovat kaikki tyynestä merestä tai sen rantojen asukkeja. Melko eksoottisia ilmestyksiä meikäläiselle. Alkusi vastaan tuli arktinen jääkaappityyppinen setti, jossa muutama eri pingviinilaji oli patsastelemassa. Vähän väliä nuo otukset teki vaikuttavia sukelluksia, joita pystyi sitten paremmin seuraamaan alemmista kerroksista.

Leikkisiä delfiinejä oli muutama.

Kulkureitti kiertää ylhäältä alas kuin korkkiruuvi keskellä olevan pääakvaarion ympärillä. Käytävän toisella puolella on sitten pienempiä tiettyyn teemaan tai alueeseen keskittyneitä akvaarioita / terraarioita. Koko paikassa on jännä syvän sininen kajo. Koska oli lauantai niin paikka oli täynnä paikallisia ja muutamia länkkäreitä, mikä latisti vähän tunnelmaa ja vaikeutti kuvaamista. Edelleen vaikeutusta kuvaamiselle loi ajoittain vikkelät kohteet, salaman käyttämättömyys ja päätankin jopa 30 senttiä paksu lasi.

Kaiyukanin vetonauloja ovat yleensä akvaarioissa (kokonsa puolesta) harvinaiset paholaisrauskut ja valashait. Paholaisrauskut olivat todella hienon näkoisiä ”lentäessään” rauhallisesti tankissa. Rauskut tekivät hitaita vaivattomia luuppeja tai sitten kruisailivat tankin laitoja hipoen ympäri ja ympäri. Valashait olivat puolestaan vain… massiivisia. Aika jännä kun moisen kolossin näki ihan läheltä silmästä silmään. Eipä niissä kummassakaan mitään pelättävää ole. Leppoisia planktonin syöjiä molemmat. Kuvista näkee myös miten iso tankki on seurattavissa monesta kerroksesta. [VINKKI] Ei kannata tungeksia päätankkia katsomaan alussa, niinkuin useat tekee. Kannattaa ennemminkin keskittyä ulkolaidan tarjontaan. Päätankin asukkeja voi seurata myöhemmin reitillä alempana ihan rauhassa ja paljon pienemmässä tungoksessa.

Isoista asioista puheen ollen. Siellä oli myös möhkäkaloja, englanniksi sun fish. Jotenkin minust tuo suomenkielinen nimi on kuvaavampi. 🙂 Nuo veijjarit voi kasvaa jopa 3 metrisiksi.

Pallokala epäpalloisessa muodossa. Tämä on sitten se myrkyllinen herkku, fugu.

Nämä alienin näköiset kummajaiset on sitten jättiläistaskurapuja. Täysikasvuisina kokoa vaivaiset vajaa 4 metriä. Vähän eri luokkaa kun kotoiset rapujuhlien einekset.

Yksi hieno tankki sisälsi pikkukalaparven jatkuvassa pyörteessä kivipaasin ympäri. Juuri niitä kiiltaviä kalamassoja, joita eläindokkareissa isot vesipedot jahtailee. Vauhti oli noilla niin lujaa etten edes yrittänyt ottaa niistä kuvaa. Mokomista olisi taltioitunut vain yksi iso kiiltävä massa… mikä onkin niiden parveilun tarkoitus. Muutenkin esillä oli sitten akvaarioiden peruskauraa… kummia kaloja, kilppareita ja meduusoja.

Kaiken kaikkiaan antoisa reissu. Valitettavasti ruuhkan takia en viitsinyt / jaksanut jäädä lukemaan tietoplakaatteja enkä pysähtynyt aivan jokaisen ikkunan kohdalla. Ehkä keskellä viikkoa tai aikaisin aamulla voisi vielä paremmin nauttia akvaarion antimista… silmillä. Ulos astuessa sininen hämy vaihtui harmaaseen sateeseen. Mutta ei se pahemmin haitannut. Olin näkemääni tyytyväinen.

Mainokset

6 vastausta to “Kaiyukan”

 1. Iskä 25.04.2009 klo 14:46 #

  Moi, täällä on nyt kesä, 21 astetta varjossa (lauantai klo 15.00). Alkaa huomenna kesäharkat. Joko olet päässyt pelamaan firman porukoissa? Kerro sitten että kannattaako meidän haastaa se porukka jos järjestätte täysylläpidon. Heh…heh…

  • naranotatu 25.04.2009 klo 15:26 #

   Hehe… nyt maanantaina olisi ensimmäiset harkat.

   Raportoin sitten pelin tasosta.

   Pelaamme tosin tekonurmellisella futsal kentällä.
   No, kelpaa sekin.

 2. saarikowski 01.05.2009 klo 02:38 #

  Kiva kun otit tosta rauskusta kuvan. Ne on mun lempparieläimii kun pinnanalaisista puhutaan.

  • naranotatu 01.05.2009 klo 12:37 #

   Je!

   Kuvausolosuhteet oli mitä oli. Sumee siitä tuli vaikka koitin näpätä varmaan 10 kertaa hyvää kuvaa.

 3. Jaana 10.05.2009 klo 20:49 #

  Hitsi, oon aivan varma että oon törmänny tollaseen pallokalaan pinnan alla silloin pari kk sitten. Tavoitteena on kans toivottavasti tulevilla sukelluksilla nähdä toi paholaisrausku sekä valashai. Viimeksi missattiin molemmat..:(

  Näyttäis siltä että viihdyt! Hyvä niin!

  • naranotatu 11.05.2009 klo 00:53 #

   Jos ne päästäisi sut sukeltamaan tohon tankkiin? Hehe… Nojoo, kivaa kesää sinne Suomeen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: