ゴールデンウィーク – gooruden wiiku

1 touko

Nyt on päällänsä kasa virallisia kansallisia vapaapäiviä, joten seuraavan kerran minun tarvitsee hönkäistä Santenin suuntaan vasta torstaina. Monet ottavat vielä ensi viikon torstain ja perjantain palkalliseksi vapaaksi jolloin vapaiden putki pitenee entuudestaan. Minä kun olen tämmönen keltanokka siinä firmassa, niin ei ole paljoa saumoja pidellä palkallisia lomia viel moneen kuukauteen. Kultainen viikko alkoi jo käytännössä viime keskiviikkona, jolloin vietettiin Shoowan päivää.

29.4. Shoowan päivä – 昭和の日 Shoowa no hi

Kyseinen päivä on siis keisari Shoowan kunniaksi. Hän tunnettiin valtakaudellaan nimellä Hirohito. Kyseinen päivä on keisarin syntymäpäivä. Päivä tunnettiinkin sillä nimellä (Keisarin syntymäpäivä) siihen saakka kunnes hän kuoli. Tämän jälkeen päivän nimeksi tuli Vehreyden päivä, kunnes vuonna 2007 se nimettiin Shoowan päiväksi ja Vehreyden päivä siirrettiin toiseen ajakohtaan (ei kuitenkaan keskelle talvea). Virallisesti päivän aikana pitäisi mietiskellä Japanin palautumista myrskyisistä sotavuosista ja ajatella valtion tulevaisuutta.

3.5. Perustuslain muistopäivä – 憲法記念日 Kenpoo Kinen-bi

Ei kovinkaan yllättävää että tämän päivän aikana pitäisi ajatella perustuslakia. Kyseessä on siis sotavuosien jälkeen vuonna 1947 kirjoitettua. Muita pohtimisen kohteita tuolle päivälle kuulemma on demokratian merkitys ja Japanin hallitus.

4.5. Vehreyden päivä – みどりの日 Midori no hi

Tähän se vihreys sitten tuupattiin vuonna 2007. Sitä ennen päivällä ei ollut mitään eritystä nimeä. Se oli vain Kansalaisen vapaapäivä. Vapaapäivän siitä teki sääntö, jonka mukaan kahden virallisen vapaapäivän välissä oleva päivä on myös vapaa. No, nysse on vehreyden päivä ja sen aikana pitäisi ylläri pylläri funtsia luontoa ja olla kiitollinen sen antimista. Jei!

5.5. Lasten päivä – こどもの日 Kodomo no hi

Viikon eniten juhlittu päivä. Päivän aikana kunnioitetaan lasten persoonallisuutta, juhlitaan heidän onnellisuuttaan ja osoitetaan kiitollisuutta heidän äitejä kohtaan. Aikaisemmin päivä oli nimeltään Poikien päivä (Päivänkoiton festivaali – 端午の節句 Tango no Sekku). Se oli siis kansallinen vapaapäivä, kun taas Tyttöjen päivä (nukkejuhla – 雛祭り Hina-matsuri) 3.3. ei ole vapaapäivä. No tämäkös sitten alkoi nykypäivänä tuntumaan kovin epäreilulta ja nyttemin nimeksi on tullut siis Lasten päivä käsittämään kaikki lapset. Käytännössä päivä on vieläkin kovin poikapainotteinen. Ennen juhlapäivää salkoihin nostetaan värikkäitä karppiviirejä. Niiden voimakkaiden karppien, jotka uivat joen yläjuoksulle uskotaan muuttuvan lohikäärmeiksi. Tankoon laitetaan karppiviiri jokaista perheen poikaa kohden: vanhimman pojan (suurin) viiri ylimmäksi, seuraavaksi vanhimman sen alle jne. ja joskus kaikkein ylimpänä on suuri karppiviiri edustamassa perheen isää.

Lisäksi päivän aikana käytetään Kintaroo-nukkeja (Kintaroo oli aikoinaan sankarisamurai, joka nuoruudessaan leikki villieläinten kanssa, oli hyvin voimakas ja ratsasti karhulla ynnä muuta legendaarista), sekä lasten päähän laitetaan paperisia sotilaskypäriä (kabuto). Molemmat ovat perinteisiä vahvan ja terveen pojan symboleita. Päivän ohjelmaan kuuluu myös tiettyjen perinneruokien syöminen.

Noin.. siinä ne oli.

—-

Näppärimmät tietenkin huomasi että ”miten niin vasta torstaina töihin? 5.5. on tiistai. No, näppärästi jonkun virallisen vapaapäivän sattuessa sunnuntaille siirtyvät niiden vapaat seuraavalle arkipäivälle. Tällä kertaa siis koko pötkön ”vapaat” siirtyvät päivällä eteenpäin, vaikka kansallisten vapaapäivien päivämäärät pysyvät ennallaan. Minulla on suunnitelmissa käyttää vapaapäivät eräiden paikkojen tsekkaamiseen, mutta ne sitten paljastan aikanaan.

seuraavaan kertaan…

じゃまた。 – Ja mata.

Mainokset

4 vastausta to “ゴールデンウィーク – gooruden wiiku”

 1. Kimi 03.05.2009 klo 14:27 #

  Vitsit noi on makeita noi karppiviirit! 🙂 Taisi olla jossain aiemmassa kuvassa roikkumassa jossain langalla noita? Merkillinen maa tuo Japani.

  • naranotatu 03.05.2009 klo 15:01 #

   o, pitää lasten päivänä mennä kattoo/kuvaamaan onko joka paikka täynnä noita.

 2. Äiti 03.05.2009 klo 16:24 #

  Hienoa että sinä saat nauttia vapaista ja hyvin olet perehtynytkin niiden merkityksiin ja siitä taas seuraa että mekin täällä Koto-Suomessa opimme Japanin tapoja! Tuo nyt on tosi tyypillistä että tytöt ei ole mitään, eikä Japani ole ainut maa jossa on näin ajatellaan… Meidänkin historiasta ja ajattelusta moista löytyy. Neljän pojan äitinä en voi ainakaan sellaiseen ”sortamiseen” syyllistyä;-)!
  Huom! Meillä on äitienpäivä vasta edessä….

 3. /mek 04.05.2009 klo 03:55 #

  Siis kuten Tatu jo kertoi niin tyttojen oma paiva omine nukkeineen juhlittiin jo maaliskuussa. Ja huomattavasti kalliimmalla kuin poikien paivaa, nukkesatsi maksaa helposti reilun tuhannen euron verran…

  Nykyisin noita karppiviireja taitaa olla aina tangossa nuo kolme + louhikaarme ylimpana poikien maarasta juurikaan valittamatta. Jaisi muuten nykyisilla lapsimaarilla viirit vahiin.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: