Muutos suunnitelmiin

5 touko

Tänään tai huomenna oli suunnitelmissa mennä Naraan pällistelemään paikkoja ja peuroja. Sää ei kuitenkaan suosi näitä viimoisia Kultaisen viikon päiviä, joten reissu jääpi toiseen kertaan. Täytynee paneutua sitten vaikka rästihommiin kämpillä ja kielen opiskeluun.

J-juttu: hirviän monet laitteet puhuu. Automaatit puhuu, hissit puhuu, liukuportaat puhuu, jopa töissä avainten lokerikko möläyttää ’otsukaresamadeshita’ kun palauttaa avainta. Ihme ettei mun multifunction-WC-pönttökin huudahda toimituksen jälkeen että ”kiitoksia ulosteistanne” tai jotain sinne päin.

Mainokset

4 vastausta to “Muutos suunnitelmiin”

 1. Iskä 05.05.2009 klo 17:55 #

  Moi, mitä tarkoittaa: otsukaresamadeshita? (onko kaikki japanin sanat noin pitkiä)? Muuten, onko ollut tilanteita jolloin pitää kumartaa?

  • naranotatu 05.05.2009 klo 19:41 #

   ei ne kaikki pitkiä ole..

   tuo ’otsukaresamadeshita’ on hankala suomentaa sellaisenaan. Suoraan se ilmaisee väsymystä, mutta merkitys on lähinnä ”olet varmaan väsynyt… *koska työskentelit niin ahkerasti*”. Eli kohde ei välttämättä ole oikeasti väsynyt, vaan tuolla epäsuorasti kiitetään työpanoksesta työkaverin lähtiessä kotiin. Käy myös koulupäivän tai esim. urheilusuorituksen jälkeen. ”-deshita” osa on kohteliaan muodon kopulan ”desu” mennyt aikamuoto.

   Japanin kielessä usein asiat ei sanota suoraan vaan kiertoilmaisujen kautta. Myös lauseen jättäminen kesken on yleistä, jolloin kuuntelija itse ”täyttää” lauseen lopun asiayhteydestä riippuen. Tämä on erittäin yleistä esim. kiellettäessä jotain.

   Kumartelen joka päivä ja useita kertoja. Se ei ole ollut ongelmana. Luulen että tapa alkoi tulla selkäytimestä jo ensimmäisen päivän loppupuolella.

 2. Äiti 06.05.2009 klo 15:52 #

  Harmi kun et voinutkan ottaa kaikkea irti vapaapäivistäsi mutta niinhän se on että säiden armoilla sitä eletään niin siellä kun täälläkin! Tänään täälläkin satoi sen verran että aamulla ”sain” laittaa hienot mopsi-kumisaappaat jalkaani;-). Muuten, oletko nähnyt siellä päin yhtään lyttykuonoa?

  • naranotatu 06.05.2009 klo 16:38 #

   ei ole näkynnä mopsei

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: