Rahan siirto Japanista Suomeen

9 touko

PÄIVITYS! Uudempi, edullisempi ja helpompi menetelmä on käytettävissä! Lue uudempi artikkeli asiasta täältä. (jätän vanhan artikkelin tähän arkistokappaleeksi)

Joskus saattaa olla expateilla tarvetta lähettää rahaa takaisin Suomen suuntaan. Esimerkiksi vaikka jotain osamaksuja, lainoja, vuokria, kännykkä yms. laskuja tahi vaikka Kelan takaisinperintöjä varten. Rahan siirtely yli valtion rajojen ei aina ole ihan yksinkertaista. Ilmeisesti rajoituksilla pyritään estämään rahanpesua tai muuta rikollista toimintaa. Tietenkin jos oma pankki toimii sekä kotimaassa että nykyisessä asuinmaassa, homma saattaa olla yksinkertaisempaa. Täällä Japanissa asuessani semmoista mahdollisuutta ei näemmä ole.

Tavalliset pankit tarjoavat täällä ilmeisesti rahansiirtopalveluita, mutta ilmeisesti homma on jokseenkin kallista niiden kautta. Ja jos oletetaan että Japanissa käytettävä tili sisältää vain automaattikortin eikä luottokorttiominaisuuksia, niin tällöin PayPal -tyyppiset ratkaisutkaan ei onnistu. Lyhyehkön tutkimuksen jälkeen havaitsin että yksikertaisimpia ja edullisimpia (joskaan ei ihan hirmu halpa) menetelmiä on käyttää Japanin postin palveluita. Japanin posti (JP) tarjoaa tavallisten postitoimintojen lisäksi muunmuassa vakuutus- ja pankkitoimintoja.

JP:n kautta on mahdollista suorittaa kooza ate sookin, joka on rahan siirto suoraan pankkitilille. Yksi siirtokerta maksaa 2500 jeniä (noin 19 euroa), joten ihan ilmaista se ei ole. Yhdellä hakukaavakkeella voipi lähettää ilmeisesti maksimissaan 300 000 jeniä (reilu 2200 euroa), mutta kuulemma mahdollisesti kaavakkeita voi täyttää useamman kerrallaan maksun ollessa kuitenkin tuo sama 2500 jeniä siirtojen lukumäärästä riippumatta. Raha siis kulkeutuu suoraan halutulle tilille muutamissa pankkipäivissä. Rahansiirtokaavake sisältää useita täytettäviä kohtia, mutta on kuitenkin melko selkeä sisältäen sekä japaninkieliset että englanninkieliset ohjeet. Hyvä asia japania osaamattomille, koska pankkivirkailijoiden englannin taito on monien paikallisten tapaan hyvin rajoittunut. JP:n palvelu on siitä hyvä että postin konttoreita löytyy joka puolelta Japania. Mutta taasen työssäkäyvällä heppulilla voi olla vaikeuksia päästä paikalle aukioloaikaan, koska pankkipalvelut ovat yleensä auki vain arkisin klo 9:00 – 17:30.

Rahan siirtoon tarvitaan vähintään seuraavat asiat:
¤ Siirrettävä rahasumma käteisenä (ellei tilisi ole juuri JP:ssä)
¤ Passi (joskin sitä ei viimeksi pyydetty näyttämään, mutta kannattanee olla varalta mukana)
¤ Avaruusoliokortti, eli Alien Registration Card
¤ Kohdepankin kansainvälinen koodi, eli BIC-koodi, eli SWIFT-numero (esim. Nordea Helsinki on NDEAFIHH)
¤ Kohdetilin kansainvälinen numero, eli IBAN-numero (suomalaisten tilien koodit alkavat FI-kirjaimilla)
¤ Kohdepankin konttorin osoite
¤ Kohdetiliä koskeva kotiosoite, eli tilin omistajan pankille ilmoittama osoite
¤ Lähettäjän osoite Japanissa, sekä puhelinnumero
¤ Syy rahan lähettämiselle. Kannattaa kirjoittaa vaikka yhden lauseen selitys japaniksi
¤ 2500 jeniä siirron maksamiseen

Huom! Nimet ynnä muut kannattaa kirjoittaa juuri siten kun ne on esitetty passissa yms. Kaikki kohdat tarkastetaan huolella.

Suuren valuutan arvojen eron takia siirtyvä raha ei yleensä mene tasan antamasi jenien kanssa, joten anna virkailijan tarkistaa kurssi ja laskea sopiva siirrettävä määrä ennen kuin kirjoitat sen kaavakkeeseen. Siihen tuleepi sitten valuutan koodi ja tarkka rahamäärä… Suomeen lähettettäessä koodiksi laitetaan EUR ja siirrettävä määrä euroina. Virkailija ottaa sitten kopion passista ja/tai muukalaiskortista sekä käsittelee siirtohakemuksen. Prosessissa kestänee noin 10 min. Tämän jälkeen saat kuitin siirrosta sekä mahdolliset vaihtorahat. Siinä se… Rahojen pitäisi sitten jonkin ajan kuluttua ilmestyä kotosuomen tilille.

Jos ei halua rahaa suoraan tilille, niin voi pyytää samaa palvelua shekkityypisenä ratkaisuna, jolloin saat lappusen, minkä lähetät postissa Suomeen jollekkin henkilölle. Tämä kotimaassa asusteleva voipi sitten lunastaa lapun avulla rahat haluamassaan pankissa ja tallettaa rahat tilille. Tämä menetelmä maksanee saman verran kuin suoraan tilille siirto, joskin lunastamisesta ja tallettelusta Suomessa voipi joutua maksamaan palvelumaksuja.

J-juttu: Täällä ei kaiveta sähkö ym. piuhoja yhtä ahkerasti maahan kuin suomessa. Se saapi aikaan suomalaisen silmään vähän sekavan yleisilmeen kaupungissa, kun johdot risteilee villisti yläilmoissa. Sekavuutta ei myöskään helpota katujen sokkeloisuus ja talojen yhteneväisen julkisivutyylin puute.

Sano kyllä tuotoille, ei kuluille. Valitse Superrahasto Suomi.

Mainokset

8 vastausta to “Rahan siirto Japanista Suomeen”

 1. Kimi 09.05.2009 klo 09:01 #

  Moikka. EIkö Japanilaisilla ole nettipankkia? Sieltä sitten ulkomaanmaksua kehiin ja isketään Ibanit jaSWIFTit niinkuin Suomessakin.

  • naranotatu 09.05.2009 klo 12:22 #

   on, mutta semmoset siirrot ilmeisesti maksaa viel enemmän

 2. Riisa 09.05.2009 klo 16:08 #

  Mun japanilaisella pankilla, Shinsei Bankilla, on varsin hyvät englanninkieliset nettisivut englanninkielisine nettipankkeineen ja puhelin-asiakaspalveluineen (joista jälkimmäisintä en kylläkään ole testannut). En ole kyllä lähettänyt rahaa täältä Japanista Suomeen päin, mutta aika kallista se tosiaan on. Yksi siirto maksaa 4000 yeniä. Vuoden oleskelun aikana en kuitenkaan tällaista palvelua tarvi lainkaan, sillä hoitelen Suomen raha-asiat Suomen tililtä ja Japanin raha-asiat Japanin tililtä, joten minulle tärkeintä pankin valinnassa oli ainoastaan se, että pankkini ei peri kuluja rahan vastaanottamisesta (siis Suomesta), ja että automaatteja voi käyttää melkein joka nurkalta ilmaiseksi, sillä saan rahaa mm. kaiksita 7/11-myymälöistä ympärivuorokauden.

  • naranotatu 09.05.2009 klo 18:48 #

   Mun pankilla (MUFG) ei olekkaan nuin länkkäriystävällisiä palveluja. Tiesin että Shinsei on tuossa suhteessa hyvä, mutta kun firma tuon pankin nakitti niin eipä siin sit muuta… ja lähinnä eipä se vaiva mitään, kunhan on vain mahdollisimman halpaa.

   • Riisa 14.05.2009 klo 18:05 #

    Jep, halpuus ennen kaikkea.. tai aiankin melkein kaikkea.
    Ja eipä noille nakeille oikein mitään voi. Mullakin on aivan liian kallis kämppä, mutta jos ne mulle tämmösen on etsineet, ja sanovat, että ole hyvä, ni minkä sille mahtaa. 😛

 3. Tatu 01.02.2017 klo 23:41 #

  Tähän artikkeliin vuosien takaa on tulossa kohtapuoliin päivitys (tai käytännössä uusi erillinen artikkeli samasta aiheesta).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Rahan siirto Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen: TransferWise | Tatu @ nihon - 14.02.2017

  […] varsinkin jos vaikuttaa että paluu Suomeen ei ole todennäköinen. Esittelin blogissa aikaisemmin rahan siirtämistä Japanin postipankin avulla. Menetelmä oli tuohon aikaan yksi edullisimmista, mutta valitettavasti kovin kankea ja […]

 2. Matkalla miljonääriksi | Tatu @ nihon - 14.02.2017

  […] se lysti ei tietenkään ole, vaan kustannuksia per lähetys kertyy suunnilleen saman verran kuin rahaa lähettäessä Japanista Suomeen. Valitettavasti apuraha maksetaan vain Suomessa oleville pankkitileille, joten joudun sitten […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: