Nara vol. 2

13 touko

on with the show!

Jatkoin matkaani Toodai-jin Daibutsudeniltä pohjoiseen. Temppelin ”takapihalle”, jossa on siis monin verroin rauhallisempaa kuin tuolla turistikujalla. Sieltä löytyypi laaja ruohokenttä ja pari luikertelevaa puroa… sekä lisää peuroja. Vanhan näköisen metsän keskellä huomasin vähän huonokuntoisemman jyrkän kadun. Kapusin kadunpätkän päähän, koska siellä näytti olevan jonkinmoinen temppeli. Sieltä löytyikin ilmeisesti ainakin sillä hetkellä käytöstä poistettu temppelirakennus pienen pihan kera. Kyseisen rakennuksen kattokoristeesta on kuva Nara-tarinan ensimmäisessä osassa. Paikka oli hiljainen.. rauhoittava.. ketään ei näkynyt. En ollut varma saako siellä hengailla, mutta ei siellä mitään suljettuja porttejakaan ollut. Otin muutaman kuvan mestasta ja poistuin.

Suuntasin itäänpäin jossa sijaitsi työtoverin suosittelema Nigatsu-doo, eli Toisen kuukauden halli tahi Helmikuun halli. Kuuluu Toodai-jin laajaan temppelialueeseen. Muuten Nigatsu-doossa ei ole hirveästi minun silmään erityistä, paitsi että se sijaitsee kohtuullisen korkealla mäen rinteessä. Rakennukselta on varsin hieno näköala yli Naran temppelialueen aina kaupungin modernimpaan alueeseen asti. Yllä oleva kuva on otettu juuri Nigatsu-doolta ja siinä näkyypi Daibutsudenin katto ja kauempana Naran kaupunkia. Vieressä onpi sitten vähän alempana Sangatsu-doo, elikkäs (ylläri pylläri) Kolmannen kuun halli.

Aivan Sangatsu-doon vieressä on Shintopyhäkkö, Tamuke-yama Hachimagu. Kuvaussessiotani tuli pällistelemään ja ihmettelemään yllä oleva otus. Vähän arempi kuin vanhemmat lajitoverinsa. Tunkeutuessani sen mukavuusalueelle, loikki se vikkelään syvemmälle metsään. Jalat veivät seuraavaksi etelään. Alue oli metsän peitossa, joten puiden varjot tarjosivat tervetullutta suojaa päivän paahdetta vastaan. Matkaamalla etelään Nigatsu-doolta päätyy lopulta Shintopyhäkölle nimeltään Kasuga-taisha.


Mutta ennen pyhäkköä poikkesin sen vieressä olevaan Manyon kasvitieteelliseen puutarhaan tai toiselta nimeltään Kasuga Taisha puutarhaan. Sisäänpääsy kustantaa 500 jeniä. Puutarhassa on 300 eri kasvia, ja jokaisesta nimikyltti sekä runo, jossa kasvi mainitaan. Tietenkään en niistä runoista mitään ymmärtänyt, kun tuo kanji-merkkien tuntemus on ekaluokkalaisen tasolla. Puutarhassa on laaja alue visteri-puita. Olin hieman myöhässä niiden kukinnon huipusta, mutta sentään osa puista oli vielä täydessä kukassaan. Manyossa on myös japanilaista puutarhaa ja vekkuleita karppeja pulikoimassa.


Itse Kasugan pyhäkkö tunnetaan lukuisista kivisistä ja pronssisista lyhdyistä. Kivilyhdyt viittoittavat koko matkan keskuspuistosta pyhäkölle. Pyhäköllä on myös osansa Naran fiksaatiolla peurohin. Peurojen uskotaan Shintolaisuudessa olevan viestinviejiä jumalille. Legendan mukaan valkoinen peura saapui tänne kaukaa Kashiman pyhäköltä (hieman Tokiosta itään). Siitä tuli sitten Naran kaupungin tunnettu symbooli.

Pyhäkön ympärillä levittyy Kasugayaman vanha metsä. Suoritin vain pikaisen tutustumisen paikkaan. Ehkä joku toinen kerta tulee hortoiltua syvemmälle Kasugan vuoren puuston sekaan. Alue oli ihan kivaa vaihtelua Osakan asfalttiviidakkoon tahi seesteisiin puutarhoihin verrattuna. Pitkästä aikaa ihan oikea metsä. Mun kämpästä kun on noin 15 kilometriä lähimpään metsään Ikoma-vuorella. Jos klikkaatte tuosta vasemmalta karttalinkkiä ja laitatte satelliitti-moodin päälle oikeasta yläkulmasta, saatte aika hyvän kuvan miten keskellä kämppä on kohtuullisen laajaa Osakan taajama-aluetta.

Metsiköstä matkasin sitten vähän kiemurrellen takaisin länteen Kintetsu-Naran asemalle. Kuvassa näkyy köpöttelyreitin varrella oleva lampi, jossa paikalliset harrastivat verkkaista soutuveneilyä. Puistoalueen eteläpuoli on täynnä erikokoisia lampia, joiden rannoilla immeiset olivat viettämässä vapaa-aikaa eri tavoin… musisoimalla, maalaamalla, leikkimällä, kilpikonnia ruokkimalla…

Vaikka tuli käveltyä Naran vanhan alueen kirjaimellisesti ympäri, jäi vielä muutamia paikkoja katsastamatta, joihin täytyy palata myöhemmin. Sekä tietenkin tuntemattomampia helmiäkin saattaa putkahtaa esiin. Ainakin pieni patikointi Nigatsu-doon itäpuolen vuorille voisi olla hauskaa, mutta päivän pitäisi olla kyllä jokseenkin viileämpi. Kaiken kaikkiaan hyvä päiväreissu, mikä jäi osaltaan kuuman ilman takia lyhykäiseksi.

J-juttu: Kaduilla voipi nähdä useissa paikoissa keltaista laatoitusta, jossa on pitkittäinen kohokuvio. Ne onpi opaste sokeille, jotka voivat seurata kepillään laatoituksen kourua pitkin.

Mainokset

3 vastausta to “Nara vol. 2”

 1. Äiti 14.05.2009 klo 16:14 #

  Asiaa sen paremmin tietämättä (jonkun ihmisen juttuja kuunnelleena) olen ymmärtänyt että suomalaisten ja japanilaisten sielunmaisemissa on jotain samaa. Sen voin uskoa katsoessani noita kuviasi! Voisin kuvitella että tuolla tosiaan mieli lepää.
  Muuten, eilen laitoin kortin postiin. Saas nähdä kauanko posti-poika sitä kiikuttaa….

 2. Lea Talvio 14.05.2009 klo 22:15 #

  Heippa Tatu,
  Onpa sinulla oikein seikkailujen seikkailut siellä punaisen auringon maassa.
  Hirvittää nuo korkeat tornitalot, en tykkää! Kuulema heiluvat siellä latvassa.
  Sen sijaan nuo kauniit puistot, niissä silmä lepää. Olin muuten yhdellä akvarellikurssilla, aiheena oli japanilaisuus. Väritin useamman ko. aiheeseen liittyvää.
  Hienoa kun olet nähnyt paljon. Oletko ollut jo niissä ruuhkaisissa metrojunissa sisääntyönnettävänä?
  Täällä kaikki OK. Tuomo lähtee huomenna moottoripyörällä Eurooppaan.
  Terveisiä meiltä kaikilta. t. Lea

  • naranotatu 15.05.2009 klo 00:55 #

   Aikas ruuhkasissa junissa/metroissa olen välil joutunut matkaamaan. Silleen että tilaan on korkeintaan puoli neliömetriä, mutta onneksi ”sisääntyöntäjäjunissa” ei ole viel tarvinnu matkustella.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: