Kumartelua

23 Kes

Japanilaisessa työkulttuurissa on hierarkia yleensä enemmän esillä kuin Suomessa (näin omakohtaisten kokemusten perusteella), tai ainakaan sitä ei peitellä. Tarkoitan nyt siis hierarkiaa näennäisesti työkuvan mukaan samanarvoisten välillä. Tietenkin moista hierarkiaa on myös Suomessa, mutta mielestäni se on piilotellumpaa eikä niin yleisesti lähes säännönmukaisena normina. Ja tämä hierarkia ei asetu henkilöiden iän mukaan, tahi edes koulutuksen, vaan virkaiän mukaan juuri ko. työpaikassa. Onneksi kyseessä on lähinnä tapakulttuurellinen ilmiö ja näkyy lähinnä puhuttelutavoissa. Havaintojeni mukaan sillä ei tavoitella etua toisiin ”samanarvoisiin” nähden tai että se olisi esteenä kaveruudelle. Jokapäiväisessä toiminnassa se ilmenee vain nimien perään liitettävissä せんぱい (senpai) ja くん (kun) ynnä muissa päätteissä. Osa kunnioituskulttuuria.. Mutta, työajan ulkopuolella moisista ei välitetä. Minäkin sain taannoisen BBQ:n aikana vikkelästi oman lempinimen, タちゃん (Ta-chan). 🙂

No, mihin tämän nyt sitten liittyy?!? Vai liittyykö yhtään mihinkään?

Liittyypi siihen että minä ja muut tämän vuoden tulokkaat seisottiin tänä aamuna reilun tunnin ajan sisäänkäynnin edessä kumartelemassa ja toivottamassa ’hyviä huomenia’ kaikille töihin tuleville. Ei siinä mitään… sää oli kiva (ts. infernaalisen kuuma) ja hauska oli seurata kaikkien työhön tulevien reaktioita. Meidän piti ojennella myös asiaankuuluvia tervehdys/info-lappusia. Tästä seurasi meidän koordinoimattomuutemme takia useita häkeltymistilanteita, kun aluksi kukaan ei antanut töihin tulevalle lappua, mutta lopuksi sitten lähes kaikki olivat sitä tyrkyttämässä. Eipä se näin kirjoitettuna kovin hauskalta kuulosta, mutta normaalisti hyvin tyynien ja hillityjen japanilaisten häkeltyminen on kyllä yllättävän huvittavaa.

Seuraava video liittyy asiaan kumartelun osalta, jota tuli harrastettua aika runsaasti. Santenin omien bussien saapuessa toimintani oli pitkälti tyyppiä ”perpetual ojigi”.

Mainokset

Yksi vastaus to “Kumartelua”

  1. Patrick 05.07.2009 klo 11:12 #

    Ta-chwaaaaaan!!!! 😀 <3<3<3

    … SUMIMASEEEN!!!

    gomen gomen

    wari

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: