Kioto – Gionin ympäristöä osa 2

25 syys

Keskiviikkona suoritettiin paljon pyörimistä eri puolilla Gionin aluetta, mutta esittelen nyt näistä tarkemmin pari paikkaa.

清水寺 – Kiyomizudera

Nimi tarkottaapi joko ”lähdeveden temppeliä” tai ”puhtaan veden temppeliä”. Nimi johtuu siellä olevasta vesiputouksesta, joka saapi vetensä vuoripurosta. Temppeli on ilmeisesti jopa itse Kiotoa vanhempi, joskin suurin osa rakennuksista on tuttuun tyyliin tuoreempaa vuosikertaa. Mesta sijaitsee siis aikas korkealla rinteessä. Polku temppelille on vuorattu turistiansoilla ja ruokapaikoilla. Ja ainakin näin paikallisen lomakauden, Silver weekin, aikaan ihmisiä oli paaaaljon. Tämä normaali reitti kulkee tuolta luoteesta Kodai-ji temppeliltä. Ruuhkia vältteleville ja muille ihmisvihaajille suosittelen kapuamaan Kiyomizuderalle etelämpää. Shinran Shoninin mausoleumin vierestä lähteepi polku jota pitkin pääsee paljon rauhallisemmissa oloissa temppelille, sekä maisemat ovat myös paremmat. Ihmisiä lienee kyllä matkalla vielä enemmän, mutta ne on aikas hiljaisia eikä pahemmin häirihte. Reitti kulkee nimittäin suuren hautausmaan läpi.

Buddhalaisen Kiyomizuderan yhteydessä on myös Jishuu-jinja niminen shintopyhäkkö. Se onpi perustettu rakkauden ja hyvän avioliiton jumaluudelle. Siellä onpi kaksi kiveä noin 10 metrin päässä toisistaan. Jos kiveltä toiselle käveleepi turvallisesti silmät kiinni niin kohta löytää sen elämänsä rakkauden…. muka. Haasteellisinta lienee väistellä kymmeniä paikallisia nuoria soheltamassa silmät kiinni / kikattamassa / kamerakännyilemässä. Hempeilyt sikseen… Kiyomizuderan komeiden rakennusten (ja hengellisten juttujen) lisäksi pääpointtina onpi verkkokalvoille valottuvat maisemat. Yhdessä suunnassa puiden peittämät vuoret ja toisessa suunnassa Kioton nyttemmin hyvin moderni keskusta. Sisäänpääsy maksaa 300 jeniä… melkoisen edullinen, jos onnistuu suojaamaan lompakkonsa nousun aikaisista tilbehöörikojuilta.

友禅苑 – Juuzen-en

Tämä puutarha kuuluu samaan Chion-inin temppelikompleksiin, josta kerroin aikaisemmin. Puutarhan on väsätty silkin värjäämisen Juuzen-tekniikan keksijän kunniaksi. Puutarhassa on perussettejä… karppilampea, vesiputousta, teehuoneita. Mutta näiden lisäksi siellä on mielenkiintoinen kivipuutarha. Siis tyypiltään ei ole pelkkää kiveä sisältävä, vaan kivillä on korvattu normaalisti veden täyttämät elementit ja muodot. Tänne voipi mennä erikseen tai sitten suhteellisesti alennetulla hinnalla voi ostaa kombolipun, jolla pääsee myös Chion-inin toiseen puutarhaan.

Mainokset

2 vastausta to “Kioto – Gionin ympäristöä osa 2”

  1. saarikowski 26.09.2009 klo 03:58 #

    Katos.. Kioto kauniina. Jaksakko käydä temppelissä kiskasemassa mulle omikuji-ennustus? Niinku siinä mielessä, että mihin suuntaan olis kehittymässä kun se edellinen oli aika paha kirous. 😀

    • Tatu 26.09.2009 klo 09:23 #

      En mä arvaa enää noit ennustuksia ottaa, kun mulla viimeksi tuli se paras ennustus. Eipä sitä viiti alkaa muuttamaan.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: