Himejin linna

27 syys

姫路城, Himeji-jō

…on Kansain alueella Himejin kaupungissa sijaitseva linnoitus. Myös Valkoisen haikaran linna nimellä tunnettu paikka on UNESCOn maailmanperintölistalla. Nykyinen linna ei joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja jopa jenkkien tuhoa kylvävät ilmapommitukset eivät raunioittaneet päälinnoitusta toisen maailmansodan aikana. Monet muut Edokauden ja varhaisemmat linnoitukset eivät olleet yhtä onnekkaita, esim. Osakan linna on betoninen rekonstruktio. Himejin linna puolestaan on aikojen saatossa usein restauroitu, mutta säilyttänyt siis kuitenkin alkuperäisen kivi / puu rakenteensa. Himeji oli yksi näistä Japanin reissun henk.koht. ”must see” paikkoja. Linna on kyllä niin hieno kuin kuvat antaa ymmärtää.

Osakasta Himejiin pääsee varmaan järkevimmin Umedasta JR:n Rapid Service junilla. Matka kestää reilun tunnin ja suuntaansa kustantaa vähän vajaa 1500 jeniä (10 euroa). Himejin asemalta itse linnalle kävelee reippahasti 10-15 minuutissa. Aikoinaan linnoituksen uloimmat vallihaudat olivat muuten juna-aseman tietämillä. Nykyinen linnoitus käsittää vain päätornin ja lähimmät linnoitusrakenteet. Himejin kaupunki itsessään on kasvanut ulompien muurisysteemien päälle ja on tällä hetkellä noin puolen miljoonan immeisen ”pikkukaupunki”. Linnaa voi toki ihailla kaukaakin, mutta jos haluaa lähemmäksi niin pääsymaksu muurien sisäpuolelle rokottaa lompakkoa 600 jenin verran (lapsilta vähemmän). Halukkaat voi ostaa alennettuun hintaan kombolipun sekä linnaan että läheiseen japanilaiseen puutarhaan.

Lukuisten porttien sulkema reitti muurien välissä kohti päätornia kulkee spiraalin muodossa ympäri tornin mahdollistaen helpon puolustautumisen jousin, asein ja pudottamalla kiviä hyökkääjien päälle. Lisäksi muurit muodostavat hämääviä kulmauksia, joissa edessäpäin näkyy oikean näköinen portti, joka johtaakin umpikujaan. ”Oikea” reitti puolestaan on pienempi, huomaamattomampi ja kulmauksen takana piilossa. Vuonna 1333 ensimmäisenä Norimura Akamatsu, paikallinen hallitsija, rakennutti linnan alkumuodon ja hänen poikansa, Sadanori, rakennutti ympäristön rakenteet. Kotera ja Kuroda klaanit olivat vallassa 1500 luvulla, jolloin linnoitus sai nykyisen pääasiallisen muotonsa. Myöhemmin linnake on nähnyt lukuisia isäntiä mm. Tokugawa Ieyasun vävy Terumasa Ikeda.

Huomioitavia paikkoja linnakkeessa on läntiset linnakerankenteet, joissa asusteli sen aikaisen shogunin tytär, prinsessa Sen. Rinsessa oli naimisissa paikallisen lordin pojan kanssa ja he kuulemma viettivät siellä monia ”iloisia päiviä”. Muuriin on käytetty kiviä monista lähteistä… temppeleiden kivilyhtyjen perustakiviä ja erään köyhän vanhan mummelin ainokainen myllynkivi. Tieto mummon jalosta lahjoituksesta sai aikaan oikean lahjoitusten ryöpyn, joka mahdollisti muurien rakentumisen ajallaan. Itse päälinnakkeessa on pienoinen museonäyttely vanhoista tavaroista, mutta yleisesti sisätilat ovat säilyneet varsin samanlaisena alkuperäisestä tilastaan mm. narisevine lattialautoineen. Ulkoa torni näyttää olevan 5 kerroksinen, mutta sisältä se itse asiassa on 6 kerroksinen. Huipulta on komeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan.

Linnoituksen yksi mielenkiintoisempia paikkoja on varsin vaatimaton kaivo, nimeltään Okikun kaivo. Mielenkiintoiseksi siitä tekee kaivoon liittyvä tarina, joka on vanhoja perinteisiä japanilaisia kauhutarinoita. Yksi siitä olevista versioista sijoittaa tapahtumat Himejin linnoitukseen. Tässä tarinan pääpiirteet:

Himejin linnan lordi, Hosokawa Katsumoto, oli sairastunut vakavasti. Katsumoton perillinen, Tomonosuke, suunnittelee antavansa 10 kallisarvoisen lautasen astiaston shogunille varmistaakseen valtaantulonsa. Mutta päävasalli, Asayama Tetsuzan, juonii kuin Ahmed Ahne saadakseen samaisen position. Yksi Tomonosuken vasalleista, Funase Sampei Taketsune on kihloissa Okiku neidon kanssa. Tetsuzan suunnittelee pakottavansa Okikun auttamaan Tomonosuken murhaamisessa.

Pahis Tetsuzan pöllii vakoilijan avustuksella yhden aiemmin mainituista lautasista ja suunnittelee syyttävänsä Okikua sen pöllimisestä, jos hän ei avusta rikoksessa. Tetsuzan kutsuu Okikun tuomaan lautaslaatikon ja yrittää vietellä Okikun, joka puolestaan torjuu lähentelyt, koska Okiku rakastaapi Takatsunea. Saatuaan pakit pahis käskee Okikun laskea lautaset, joka löytää vain yhdeksän lautasta. Tetsuzan syyttää Okikua varkaudesta ja vannoo valehtelevansa Okikun puolesta, jos tämä suostuu Tetsuzanin rakastajaksi ja apuriksi. Okiku kieltäytyy jälleen ja Tetsuzan hakkauttaa hänet puumiekalla.

Sitten Tetsuzan laittaa Okikun roikkumaan kaivon yläpuolelle ja nauttien hänen kidutuksesta, laskee neidon kaivoon useita kertoja hakaten häntä joka kerralla. Tetsuzan vaatii Okikua jälleen rakastajakseen ja apuriksi Tomonosuken murhassa. Okiku kieltäytyy viimeisen kerran ja pahis huitasee miekalla pudottaen Okikun kaivoon.

Pyyhkiessään miekkaansa Tetsuzan kuulee äänen kaivosta laskemassa lautasia. Pahis tajuaa sen olevan Okikun haamu, mutta ei ole moksiskaan. Tarina päättyy Okikun haamun noustessa kaivosta Tetsuzanin katsoessa siihen ilman kunnioitusta. Legendan mukaan vielä nykyään keskiöisin kaivolla voi kuulla Okikun laskemassa lautasia uudelleen ja uudelleen päätyen aina vain yhdeksään. Tällöin kuulemma jotkut huutavat Okikun laskun lopuksi ”kymmenen” suoden haamulle rauhan.

Lopuksi video teidän iloksi tästä valkosesta linnasta!

Mainokset

8 vastausta to “Himejin linna”

 1. saarikowski 01.10.2009 klo 00:21 #

  Noi kaivot näyttää olevan yleiseisiä sit tossa japanilaisessa kauhussa. Aina joku sinne heitetään.

  • Tatu 01.10.2009 klo 01:05 #

   Joo, se antaa kivan vivahteen juomaveteen.

 2. Äiti 03.10.2009 klo 11:10 #

  Olipa taas kerran upeata katsottavaa! Odotan mielenkiinnolla tulevaa….;-)! Muuten, millaista säätä siellä on ollut? Täällä syksy tulee vääjäämättä, kylmää.

  • Tatu 03.10.2009 klo 13:31 #

   Lämmintä on. Nyt tosin alkaa olla jo 30 alapuolella…. 20 ja risat, siin pyörii.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Matsumoton linna « - 11.05.2011

  […] Himeji Hikone Inuyama […]

 2. Kanazawan linna | Tatu @ nihon - 29.06.2014

  […] shinkansen-rata ulottuu Kanazawaan asti. Lisäksi linnassa ei ole jäljellä komeaa keskustornia Himejin tai Matsumoton tapaan, mutta linnan muut osat ovat hyväkuntoisia ja restauroinnit on tehty […]

 3. Tsuyama: linna ja robotti | Tatu @ nihon - 24.01.2015

  […] sanotaan olleen kukoistuksen aikaan erittäin loistelias. Joidenkin mukaan se oli jopa kuuluisaa Himejin linnaa hienompi. Linnoituskompleksi käsitti 77 rakennusta (Himejin linnoituksessa oli ”vain” […]

 4. Tarkastelua tatamilta – | Tatu @ nihon - 31.08.2017

  […] Diggaan japanilaisista linnoista (esim. Himeji, Matsumoto, Inuyama ja Hikone yms.) Kuten listasta näkyy, minulla riittää vielä sarkaa […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: