Kooya

10 Lok

高野山, Kooyasan

Viime viikonloppuna tuli katsastettua Osakasta etelään sijaitseva pikkukaupunki ja temppelialue vuorten siimeksessä nimeltään Kooya-vuori. Itse asiassa Kooya nimistä vuorta ei ole olemassa, vaan nimi viittaa useisiin vuoriin ja niiden välisiin laaksoihin. Munkki nimeltään Kuukai oli ensimmäisenä asuttamassa mestoja ja sittemmin paikasta muodostui Shingon Buddhalaisuuden päämaja. Luostari rakennettiin 800 metrin korkeuteen 8 vuorenhuipun väliin, joiden yhdessä olisi tarkoitus ilmentää lootusta. Luostarista sitten kasvoi ihan Kooyan kaupunki ja alueella on jopa 120 temppeliä sekä yliopisto uskonto-opintoja varten. Kooya on myös UNESCOn maailmanperintölistalla.Osakasta Kooyalle pääsee kätevimmin Nankai-yhtiön junilla Nanbasta. Junat kulkee reilussa tunnissa Gokurakubashin asemalle vuoriston rinteille. Sieltä sitten pääseepi kaapelivaunulla (tahi funikulaarilla) ylös jyrkkää rinnettä. Ylhäällä puolestaan hypätään Nankain bussiin, joka lopulta kuskaa reissaajan Kooyan kaupunkiin. Koko matka kestää siinä 1,5 tunnista kahteen. Eri kulkuvälineet on aikataulutettu aika hyvin yksiin, joten asemilla ei tarvitse pitkään odotella. Reissaajan kannattaa ehdottomasti ostaa Nankain asemalta ”Koya world heritage”-kombolippu. Se käsittää menopaluun junalla ja kaapelivaunulla vuorille, rajoittamattoman käytön Nankain busseihin Kooyalla sekä alennuksia valittuihin kohteisiin. Kombolippua on kahdella hinnalla riippuen meneekö Gokurakubashiin ”Limited Express”-junalla vai ei. Normaali express-juna ei ole montaa minuuttia hitaampi, joten suosittelen halvempaa vaihtoehtoa.

Jo junamatka on osaltaan elämys. Loppuosan maisemat ovat aika komeita junan puksuttaessa korkealla vuoren rinteellä sukeltaen vähän väliä lyhyisiin tunneleihin tai siltojen yli. Junafanien kannattanee mennä pällistelemään etummaiseen vaunuun josta näkee sitten sillat, tunnelit sekä kuskin toiminnan. Junan päätepysäkiltä voi mennä vuorelle siis kaapelivaunuilla tai sitten reippailemalla polkuja pitkin. Reippailu kestännee useita tunteja, ja koska en ole rautainen kiipelijä kuin Acjama, tuli valittua tuo edellinen laiskempi vaihtoehto.

金剛峰寺, Kongoobu-ji

Ensinnä kohteena oli Shingon lahkon päämaja. Siellä sijaitsee Japanin suurin kivipuutarha. Vierailijat saavat myös pääsylipun hinnalla teetarjoilun (ei siis kuitenkaan kunnollista teeseremoniaa, josta kirjoittelen myöhemmin), joka käsitti teekupposen ja makean keksin.

根本大塔, Konpon Daitoo

Vaikuttavan näköinen ja kokoinen pagoda, joka onpi koko Shingon Buddhalaisuuden ”episentrumi” Japanissa. Alueella on myös muita hienoja rakennuksia korkeiden havupuiden siimeksessä. Viikonloppuisin ainakin paikka on alueen ruuhkaisimpia, joten rauhaa kaipaavien kannattanee mennä arkena. Joskin siellä taitaa olla aina tasainen virta pyhiinvaeltajia, mutta paikallisia turisteja lienee ainakin vähemmän.奥の院, Okunoin

Perustajamunkin, Kuukain, mausoleumi ja sen yhteydessä erittäin laaja hautausmaa. Tuo kalmio on tavallaan jakautunut kahtia avonaiseen valoisaan ja metsän siimeksessä olevaan tunnelmalliseen osaan. Hautausmaan erikoispiirteenä on erinäisten yhtiöiden syystä tai toisesta pystyttämät hautapaikat. Mutta varsinkin metsän puoleiset alueet ovat suositeltavia ja ehkä pimeän laskeuduttua herkimmille hieman jänniä paikkoja.Lisäksi Kooyalla on lukuisia ruokapaikkoja sekä historiafriikeille museo ja Tokugawa shogunaatin mausoleumi.

7 vastausta to “Kooya”

 1. Äiti 11.10.2009 klo 10:34 #

  AIVAN UPEAA!!!!!

 2. Acjama 12.10.2009 klo 13:39 #

  Jösses! Siis niinku… Jösses! Hieman toivoin että sietäisin omaa siltakameraani vielä hetken kauemmin, mutta dude! Sinun kuvasi ei auta!

  Tuoota… olisikohan mitenkään mahdollista saada… niinku… tuota… speksejä noihin kuviin? Valotusaikaa, ISOa, aukkosuhdetta? Edes tuohon toiseksi viimeiseen? Onegai, sensei! (_ _)

  • Tatu 12.10.2009 klo 14:44 #

   No sitten sulle tulee halpa keikka. Tuolla Kooyan reissulla mulla oli mukana vanha Panasonic Lumix DMC-FZ8 ”superzoom” http://www.dpreview.com/reviews/Panasonicfz8/

   Mutta kun noin kivasti pyydät niin isketään speksit esiin.

   1.
   f/4, 1/250s, ISO-100
   2.
   f/4, 1/200s, ISO-100
   3.
   f/4, 1/125s, ISO-100
   4.
   f/2,8, 1/10s, ISO-200
   5.
   f/5,6, 1/320s, ISO-100
   6.
   f/2,8, 1/80s, ISO-100
   7.
   f/5,6, 1/320s, ISO-100
   8.
   f/4,5, 1/200s, ISO-100
   9.
   f/2,8, 1/30s, ISO-200
   10.
   f/2,8, 1/30s, ISO-100
   11.
   f/2,8, 1/25s, ISO-200
   12.
   f/3,2, 1/40s, ISO-100
   13.
   f/2,8, 1/30s, ISO-100

   14.
   f/3,2, 1/20s, ISO-200

   • acjama 13.10.2009 klo 16:25 #

    Ughaa, olen näköjään ylivalottanut omia kuviani ihan kiitettävästi. Kokeilin hieman tuon suuntaisia asetuksia hyvin valaistussa huoneessa, ja kyllä kuvat näyttävät paljon paremmilta. Hieman tummemmilta, mutta samalla värit ovat kuin kevyempiä, vivahteikkaampia, ei niin intensiivisiä että muut ominaisuudet peittyisivät kokonaan. Ja kamera ulvoo että ”elä hyvä mies näillä asetuksilla kuvaa”!

    Luulen että jätän kamerani manuaalille tästä eteenpäin. Arigatou, sensei!

    • Tatu 13.10.2009 klo 16:47 #

     Jos sun kamera järjestään ylivalottaa.. Niin voit tietty vaan säätää valotus kompensaatiota (exposure compensation) ja kattamaan se kaikki kuvausolosuhteet. Sen jälkeen voipi taas kuvata ”kuin ennen”. Pistää vaik puoli EV:tä vähemmän kerrallaan, ottaa testikuvia ja sitten tarvittaessa lisää, kunnes kuvat miellyttää silmää.

 3. Tatu 13.10.2009 klo 09:17 #

  Kun tuo kamera on pohjimmiltaan P&S, niin eipä tuota herkkyyttä voi hirviästi nostaa. Tulisi vain ikävästi kohina esiin.

  Metsäkuvissa aukko oli aikas isolla, mutta silti valotuaika venyi melko pitkäksi. Mitään kolmijalkaa en suostu raahaamaan mukana, joten pitää vaan luottaa käden vakauteen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Takao-vuori… ja Fuji myös. « - 07.11.2010

  […] Funikulaareja on tullut käytettyä jo useamman kertaa Ikoma-, Rokkoo- ja Kooya-vuorilla, joten valitsin hieman huteranoloisen kaapelihissin. Molemmat lähtee ja saapuu […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: