Okayama

21 Lok

Elikkäs tuossa jokin aikaa sitten tuli tehtyä pikaisku luotijunalla Okayaman suuntaan. Aikaa junamatkaan ei mennyt perus ”akkari-istuntoa” pidempään. Okayama sijaitsee sijaitsee Osakan ja Hiroshiman välissä meren rannalla. Okayamasta on lähtöisin Momotaroo-tarina pojasta, joka saapuu maankamaralle persikan sisällä ja josta kasvaapi hyvä samurai-heebo. Okayama lienee kuitenkin kuuluisampi Koorakuen-puutarhastaan ja mustasta linnastaan. Se on keskikokoinen kaupunki 700000 asukkaalla.


Koorakuen valmistui vuonna 1700 ja nykyisen muotonsa se sai 1863. Se on yksi ”Japanin kolmesta suuresta puutarhasta” ja kokoa sillä onkin noin 133000 neliömetrin verran. Puutarha on tyypiltään ns. kävelypuutarha, jossa risteilee polkuja pitkin poikin. Koorakuen on suunniteltu siten että samat elementit luo erilaisia maisemia riippuen katsojan sijainnista. Polun jokaisen mutkan takan odottaakin aina uudenlainen näkymä. Paikkaa ei kyllä voi mitenkään rumaksi haukkua, mutta jotenkin alueen massiivisuus (ja turistilaumat) tökkii ja henkilökohtaisesti pidän enemmän esim. Naran Isuien-puutarhasta, joka on rauhallisempi, pienempi ja sympaattisempi. Koorakuenia melkein kuvailisi ennemmin puistoksi kuin puutarhaksi jo kokonsa puolesta. Puutarhassa on myös ajoittain perinteisiä viihde-esityksiä. Aikuiset pääsee sisään joko ninjailemalla pummilla tai sitten pulittamalla portilla 350 jeniä.
Okayaman linna on useimmista japanilaisista linnoista poiketen huomiotaherättävän musta. Paikallinen daimio aikoinaan suunnitteli väsäilevänsä uutta pytinkiä ja oli perusteellisen kateellinen läheisen kuvankauniin, ja vitivalkoisen, Himejin linnan saamasta huomiosta. Tästä syystä heppu päätti niinsanotusti haistattaa sinne suuntaan ja rakennutti linnansa vastaavasti mustaksi. Se valmistui vuonna 1597. Himejin linnan saadessa nimen ”valkoisen haikaran linna”, Okayaman linna puolestaan sai lempinimen ”korppilinna”. Naganon liepeillä on myös toinen musta ”korppilinna”, mutta näiden linnojen nimissä on japanin kielellä eri korppia tarkoittava sana, joten sekaannusta ei tapahdu.

Jälleen poiketen naapurista Himejin linnasta, Okayaman linna ei ollut niin onnekas ja jenkin pommitti sen muussiksi toisen maailmansodan aikana. Nykyään paikalla siis tönöttää betoninen rekonstruktio ilmastointeineen ja hisseineen. Aikoinaan Okayaman linnan kattotiilet olivat kullattuja, mutta nykyisessä replikassa vain kattojen shachihokot ovat saaneet kultapinnoitteen. Sisällä on Osakan linnan tapaan museo, johon pääsee tutustumaan pulittamalla 300 jeniä.

Linna on sekä Himejin linnaa että Osakan linnaa pienempi, mutta väritykseltään kyllä mukava piristys. Linnan ympäristössä sattui vielä ko. päivänä olemaan joku paikallinen matsuri. Mukavasti reissun viime hetket kuluivatkin (hieman raastavaa) iskelmähoilausta kuunnellen, festarihampparia naamaan kiskoen ja kokista Anpanman-juomapullosta ryystäen.

4 vastausta to “Okayama”

 1. Tatu 23.10.2009 klo 04:42 #

  Tommonen überkirkas päivä ei anna paljoa armoa kuvaamisen suhteen. Hirviän monen kuvan ”pilaa” joko liian tummat varjot tai sitten ylivaloittunut taivas. Dynaaminen alue ei vaan riitä kamerassa. Pitänee ehkä alkaa reenailemaan HDR-kuvausta tahi sitten investoida laadukkaaseen polarisaatiosuodattimeen, joka puolestaan tummentaisi taivasta tarvittaessa.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kairaku-en « - 21.03.2011

  […] suuresta puutarhasta“. Samaan ryhmään kuuluu noin puolitoista vuotta sitten vierailemani Koraku-en Okayamassa. Ehkäpä joku päivä tulee saatua setti valmiiksi katsastamalla myös Kenroku-enin […]

 2. Matsumoton linna « - 11.05.2011

  […] lempinimi, Okayaman vastaavan tapaan, on ‘korppilinna’. Kuten arvata voi, nimi johtuu linnan […]

 3. Kanazawa: Kenroku-en, marketin vilskettä ja muhkeita muureja « - 14.05.2012

  […] ja täten olen vierailemalla siellä lopulta käynyt niissä kaikissa. Kaksi muuta puutarhaa ovat Koraku-en Okayamassa ja Kairaku-en Mitossa. Jos sitä vaikka seuraavaksi ottaisi asiakseen käydä […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: