Kioto: Teppanyaki, Higashi-Honganji ja Kiyomizudera light up

14 Jou

Jatkoa aikaisemmasta artikkelista

Temppelikiertelyn jälkeen suunnistimme Kioton JR-keskusaseman suuntaan yhden hotellin alakerroksessa majailevaan teppanyaki-ravintolaan. Nälkä oli jo käppäilyn seurauksena aikasmoinen. Ja vaikka kokin puuhailujen katsominen ja kuvaaminen oli ihan kivaa, niin oli se myös kidutusta, kun halusi jo päästä syömähän.

Teppanyakimestoissa on siis ruokailupöydän edessä kuumeneva rautalevy, jonka päällä kokki tulee sitten väsäilemään sapuskat seurueelle. Tämmöisiin mestoihin kannattanee tulla suuremmalla porukalla, jolloin normiraflaa hieman korkeampi hinta jakautuu useammalle häiskälle. Teppanyaki on myös aika seiffi valinta nirsoille ruokailijoille, koska menu on useimmiten aineksiltaan aika länkkäriystävällinen ilman paikallisia outouksia. Tämän kertainen muonituskeskus oli teemaltaan hyvin Eurooppalainen lukuisine erikoikoisine haarukoineen ja veitsineen eri ateriaosuuksia varten. (joo… myönnän, sotkin liinan)

Kokkia kovasti huvitti meidän pelleily kameroiden kanssa… otti sen siis ihan huumorilla. Tämmösissä paikoissa tulee myös rupateltua chefin kanssa, ja ”yllättäen” puhe kulkeutui käsittelemään Suomea. Hänellä oli tuttu, joka oli käynyt Suomessa häälomalla (mikä lienee aika suosittua, koska lähes jokaisella on ainakin yksi tuttu, joka on tehnyt näin).

Olimme tulleet ravinteliin viimetingassa ja täten olimme myös viimeiset asiakkaat. Varsinaisen safkailun jälkeen syötiin jälkkäriä buffet-tyyppisesti. No, me ei viimesinä asiakkaina paljoa kainosteltu ja maistettiin kaikkia laatuja… joitakin jopa kahdesti/kolmesti. Lopulta piti lyllertää raflasta ulos että saavat ovet säppiin.

Alkuperäinen suunnitelma oli mennä safkan jälkeen Tofuku-ji temppelille, joka on suosittu paikka ruskan kyyläilyyn Kiotossa. Mutta mutta… olimme liian hitaita liikkeissämme ja syömisissämme, joten se paikka oli jo ehtinyt mennä viiden aikaan kiinni. (kävin myöhemmin Tofuku-ji:ssa päiväsaikaan. Siitä sitten enemmän toisessa artikkelissa.) Sen sijaan päätimme lähteä Kyomizuderan iltavalaistushäppeninkiin. Sen alkamiseen oli kuitenkin hieman aikaa, joten poikkesimme matkan varrella Higashi-Honganji temppelille.

Ko. mesta on yli 100 vuotta vanha, jolloin se rakennettiin uudelleen tulipalon jäljiltä. Eli vanhempi kuin monet muut temppelit, koska Kiotoon ei juuri noita jenkkien lentäviä tulitikkuja tipahdellut. Saavuimme paikalle juuri temppelin ”normaalin” toiminnan sulkeutuessa. Myöhemmin paikka avattaisi uudelleen perinnemusiikkikonserttia varten. No, onneksi temppelin ystävällinen henkilökunta kuitenkin päästi meidät mestoille ja saimme nauttia todella harvinaisesta herkusta, hiljainen pyhä paikka ilman yhtään muuta vierailijaa (kunnes esitys alkaisi). Ilta tummui hiljalleen ja taivas muuttui syvän siniseksi.

Lopulta kampesimme pitkän päivän kuluttamat luumme Kioton itäisille kukkuloille Kiyomizuderalle. Tuo iltavalaistushäppeninki on äärimmäisen suosittu ja varsinkin noin viikonloppuna immeisiä on kuin pipoa. No, ei muuta kun virtaan sukeltelemaan. Totesimme molemmat jo alkuvaiheessa että kuvien laatu tulee olemaan surkia. Kolmijalkoja ei ymmärrettävistä syistä sinne saa tuoda (enkä mä semmosta muutenkaan viittis raahata). Joten minimaalinen valaistus ja ihmismassat loivat omat haasteensa näppäilylle. Mähän en mitää ihmisiä halua mun kuvia rumentamaan! Ha!

Työkamulla nyt oli vähän helpompaa full frame -kameransa ja täten huomattavasti isomman sensorikennonsa kanssa. Itse jouduin käyttämään oikeen kunnolla uuden kameran tilbehöörejä siedettävien kuvien aikaansaamiseen. ISO-herkkyyttä en viittinyt nostella 1600 ylemmäksi ettei tarvihte kohinavähennystä liikaa käyttämään (pehmentää yksityiskohtia). Joten ei muuta kuin vakaa käsi, pitkähkö valoitusaika, luottoa Tamronin VC:hen, viivästetty valotus ja mirror up -moodit käyttöön. Heikoin lenkki oli vakaa käsi ja kun sopivia tasoja ”hand off” kuvailuun ei oikeen löytynyt niin tulokset on mitä on.


Jos joku kuvittelee ottavansa idyllisen kuvan Kiyomizuderasta tuohon aikaan mukavalla usean sekunnin valotuksella tulee pettymään. Se yleisesti tekisi ihmiset miellyttävämmäksi sameaksi massaksi, mutta ongelmaksi muodostuu heidän pikku pokkarikameransa. Niiden salamalaitteet auttavat valotuksessa maksimissaan muutaman metrin päähän, mutta ”kivasti” ne haluaa silti niillä räiskiä ottaessaan maisemakuvia temppelin ”parvekkeelta”. Sanomattakin selvää että sen seurauksena muuten mukava ja tunnelmallinen pitkän valotuksen kuva muistuttaakin lähinnä kimaltelevaa disko-baaria suoraan 80-luvulta. (end of rant)

No saldona oli lopulta muutamia ihan kivoja kuvia kunhan niitä ei printtaile kuin maksimissaan A4 kokoisina. Kiyomizun jälkeen tiemme erkanivat. Työkamu puksutteli koilliseen ja minä tuttua Keihan-linjaa käyttäen takaisin urbaaniin Osakaan.

Mainokset

11 vastausta to “Kioto: Teppanyaki, Higashi-Honganji ja Kiyomizudera light up”

 1. acjama 15.12.2009 klo 05:30 #

  Sotkit sitten pöytäliinan. B(
  Onneksi tuolla Higashi-Honganjissa näytti roikkuvan noita käsipyyhkeitä.

  (^-^)/

  Onnistuneitahan nuo pimeäkuvat on. Pisteet eivät näytä maapähkinöiltä eikä mitään. Oon kateellinen. Viivästetty valotus… hmm…
  Oliko niitä speksejä vielä jossain lojumassa?

  • Tatu 15.12.2009 klo 05:52 #

   Hehe! Fiinit on pyyhkeet. 🙂

   Tsekkailen noi EXIF tiedot ku meen kotopuoleen. Jostain syystä InfranView niksasee JPEG-muunnossa noi tiedot pois, vaikka olen asettanut asetuksista ne säästämään. En ole jaksanu asiaa paremmin tutkia.

   Tuo D300s:n ”valotuksen viivetila” on käytännössä sama kun asettaisi ajastimen laukaisemaan sulkimen 1 sekunnin päästä. Eli toisin sanoen mirror up:in kanssa tarkoittaa kuvaamista seuraavasti. Tarkennus painamalla nappi puoliväliin, peili ylös painamalla laukasin pohjaan, uusi painallus laukasimella, hengityksen pidätys 😛 ja 1 sekunnin päästä suljin räpsähtää.

   Sinällään kätevä jos haluaa eliminoida painalluksen tärinän, muttei jaksa odottaa ”normaalien” ajastimien aikoja. Ja tällöin kamera ei myöskään vilkuttele/piippaile ajastimen loppumista (jotka saa kyllä normaalistikkin pois päältä, jos haluaa).

 2. Topi 15.12.2009 klo 11:47 #

  Noissa pyhissä paikoissa lienee hämmentävintä detaljien määrä, joka luultavimmin paikan päällä vasta iskee tajuntaan parhaiten. Punaisissa köysissä on hieno solmu, ja kuva on muutoinkin upea. Pienenä kauneusvirheenä on päässyt lakanan silitys unohtumaan… 🙂 Teppanyaki menee todo-listalle.

  • Tatu 15.12.2009 klo 12:02 #

   Siitos palautteesta!

   Kyl mä pikselin viilaajana keksin muutamankin seikan jolla kuvasta saisi paremman, mutta se nyt vaatisi vähän toimenpiteitä.

 3. Tatu 15.12.2009 klo 15:46 #

  Njaa… täytynee alkaa tekemään JPEGit Nikonin omalla ohjelmalla, kun näemmä InfranView säilyttää EXIF tiedot vain JPEG -> JPEG tallennuksissa.

  No, pidemmittä puheitta copy/pastea pimeäkuvien EXIFeistä alkaen Higashi-Honganji ”pyyhekuvasta”:

  ExposureTime – 1/15 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Aperture priority
  FocalLength – 17 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 25 mm
  ISO Setting – 720

  ExposureTime – 1/15 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Aperture priority
  FocalLength – 26 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 39 mm
  ISO Setting – 1250

  ExposureTime – 1/6 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Aperture priority
  FocalLength – 36 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 54 mm
  ISO Setting – 3200

  ExposureTime – 1/2.5 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Aperture priority
  FocalLength – 17 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 25 mm
  ISO Setting – 1600

  ExposureTime – 1/8 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Shutter priority
  FocalLength – 40 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 60 mm
  ISO Setting – 1600

  ExposureTime – 1/8 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Shutter priority
  FocalLength – 17 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 25 mm
  ISO Setting – 1600

  ExposureTime – 1/8 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Shutter priority
  FocalLength – 50 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 75 mm
  ISO Setting – 1600

  ExposureTime – 1/8 seconds
  FNumber – 2.80
  ExposureProgram – Shutter priority
  FocalLength – 22 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 33 mm
  ISO Setting – 1600

  (patsaskuvan TIFFistä oli EXIF kadonnu… en jaksa etsiä RAWta) 😛

  ExposureTime – 1/15 seconds
  FNumber – 5.60
  ExposureProgram – Normal program
  ISOSpeedRatings – 1600
  FocalLength – 38 mm
  FocalLengthIn35mmFilm – 57 mm
  ISO Setting – 1600

 4. Kim 16.12.2009 klo 10:34 #

  Nice!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Teppanyaki: replay « - 04.12.2010

  […] käppäilyn jälkeen illalliselle teppanyaki-ravintolaan. Itse asiassa paikka on sama, jossa tuli vierailtua viime vuonna. Jos jotakuta kiinnostaa enemmän tuo ravinteli, niin kerrotaanpa siitä vähän […]

 2. Eikan-don ruska iltavalaistuksessa « - 05.12.2010

  […] kuuluisista paikoista ruskan katseluun. Muita tunnettuja, ja ruuhkaisia, paikkoja ovat mm. Kiyomizudera ja […]

 3. Koben kulinariaa « Tatu @ nihon - 07.07.2012

  […] monille tulee ensimmäisenä mieleen Koben pihvi. Yksi ilta satuttiin piipahtamaan yhteen teppanyaki-paikkaan ja siellä oli tarjolla tuota kuuluisaa herkkua. Tuo Kobe Beef on varsin uniikki liha. […]

 4. Sateen jälkeen Shosei-en puutarhassa | Tatu @ nihon - 19.11.2014

  […] Shosei-en puutarhaan (tunnetaan myös nimellä Kikoku-tei). Se alunperin rakennettiin Higashi-Honganjin pääpapin kiinteistöksi. Se edustaa ’Chisen-Kaiyu-Shiki teien’ -tyyliä, eli on […]

 5. Shinnyodo ja Kurodani temppelit punaisten puiden katveessa | Tatu @ nihon - 20.12.2014

  […] sellaisissa, minkä takia alue on suosittuun ruskan aikaankin paljon siedettävämpi kuin esim. Kiyomizu-deran tai Tofukujin ruuhkat. Se ei tosin tarkoita ettei paikalla ollut ketään… vaan lähinnä […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: