Kioto: Ninna-ji, Kitano-tenmangu ja Imperial park

6 Tam

Ruskaisen kuvailukävelyn Kiotossa raportointi jatkuu…
Olemme nyt loppusuoralla ja päivän pimetessä (ja taivaan ollessa pilvessä) hyvän valaistuksen saaminen väheni vähenemistään. Keisarin puiston aikaan oli jo melkoisen hämärää ja sieltä poistuessa jo käytännössä ihan ilta.


Ninna-ji sijaitsee samalla suunnalla hieman kuuluisampien kohteiden, Kinkaku-jin (Kultainen pavilionki) ja Ryoan-jin (kivipuutarha), kanssa ja täten ihan suositeltava kohde samalla reissulla. Alueelle pääseminen raiteita pitkin ei ole ihan mutkatonta. Lähimmäksi pääsee aikaisemmin mainitulla ratikkahärpäkkeellä (Randen tram) mutkan kautta 200 metrin päähän Ninna-jista tai sitten metrolla reilun 2 km:n päähän Kinkaku-jista. Bussilla pääsee kyllä sitten lähemmäksi tuota Kultaista tönöä.


Ninna-ji on perustettu jo vuonna lumiukkolumiukkolumiukko eli 888 ja kuuluu Kioton Unesco-kohteisiin. Jengi pisti mestan sileeksi Oodin-sotien aikaan ja vanhimmat nykyiset rakennukset ovat ”vain” 1600-luvulta. Keisareilla oli tapana lähettää poikansa Ninna-jin pääpapiksi (ei ole aina herkkua olla keisarin poika) ja tätä tapaa jatkui vuosisatoja. Ruskan kannalta olin paikalla vähän myöhässä, joten iso osa puista oli jo pudotellut lehtiään, mutta onneksi osa oli vielä täydessä väriloistossaan. Täyspilvinen harmitti vähäsen. Huomasin vanhahkon pariskunnan kuvaamassa toisiaan temppelin edessä Nikon D70 kameralla… no, pitihän minun Nikonisti-veljeä auttaa ja tarjouduin ottamaan heistä yhteiskuvan heidän kamerallaan. 🙂 Pakolliset kuulustelut (mistä oot, mitä teet, miks osaat japania…) ja lyhykäinen rupattelutuokio kameroista. Mukavia immeisiä nää paikalliset.

Kitano-tenmangu ei ole kovinkaan kuuluisa ruskankyyläilypaikka. Ennenmminkin mesta tulee täyteen helmikuussa luumupuun kukintojen aikaan (siellä on siis paljon luumupuita… duh). Hieman tuoreempi paikka joka rakennettiin vuonna 947 lepyyttämään byrokraatti/akateemikko/runoilijan vihastunutta sielua. No, kaipa sitä on huonompiakin syitä olemassa pyhäkön perustamiselle. Aina lyötyy jotain mielenkiintoista kun taustoja kaivaa.

Paikalla oli kuitenkin muutamia ruskapuita ja yksi oli kivasti varistellut keltaiset lehtensä katon peitoksi (neidonhiuspuu BTW). Siellä on joka kuun 25. päivä kirpputori samaan tapaan kuin Shitenno-jissa, Osakassa, joka kuun 21. päivä. Eli jos tykkäät kirppiksistä niin ajoita matkasi kattamaan molemmat.

Kitanomestasta matkasin jalkaisin noin 3 km:n päässä sijaitsevaan Imperial Park:iin, jossa sijaitsee keisarien vanha palatsi. Se oli maan pomojen käytössä aika, jolloin Kioto oli vielä Japanin pääkaupunki. Ilta alkoi tuolloin jo pimetä, joten näppäilin vain muutamia kuvia puiston suurista puista ja istuskelin jonkin aikaa penkillä mutustellen Pockyja. Sitten lopuksi tuttua Keihan linjaa pitkin takaisin Osakaan (junassa istui ehkä oikea maiko… kaulus oli ainakin oikean värinen).

Tämä olikin ruskaisten artikkelien viimeinen ellen tee pikkupostausta Osakan ruskasta joen varrella (kirjoita ”Vesku Loiri kaatuu hienosti” kommentteihin, jos haluat näin tapahtuvan)
Seuraavalla kerralla jotain ihan muuta… ehkä 🙂

5 vastausta to “Kioto: Ninna-ji, Kitano-tenmangu ja Imperial park”

 1. Äiti 07.01.2010 klo 17:13 #

  Tiedätkö että Vesku Loiri kaatuu hienosti?
  Nyt sitten selvisi että se on neidonhiuspuu jota sinulta kyselin ja johon et silloin tiennyt vastausta…. Puun lehti oli kuvattu monessa yhteydessä, siellä täällä…, mitä erilaisemmissa paikoissa, ympäri Osakaa ja muuallakin, näytin sinulle ihan oikeatakin puuta;-).
  Kuvat aivan mahtavia, jälleen kerran!

  • Tatu 07.01.2010 klo 17:17 #

   Johan se Veskun kaatuilu laulussakin kerrotaan. Sen on siis pakko olla tosi.

 2. Äiti 16.01.2010 klo 11:35 #

  Muuten, viikolla sain työkaverilta lainaksi virkkaus- ja kudontakirjan. Siinä oli mm. ohjeet neidonhiuspuun lehden tekemiseen! Arvaa teenkö?

  • Tatu 16.01.2010 klo 13:09 #

   ööö… Todennäköisyys on sama kuin sille että mulla on nyt housut jalassa.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Syyskuuta Kiotossa « - 28.10.2011

  […] päivänä hipsimme pieneen Nashinoki pyhäkköön, 梨木神社, keisarillisen palatsin liepeillä. Pyhäkkö on Kioton mittakaavalla melko tuore, perustettu 1600-luvun loppupuolella. Syy […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: