Kobe Luminarie ja Chinatown

20 Tam

Kävin ennen vuodenvaihdetta Kobessa pällistelemässä paikallista illuminaatiota ja samalla Koben Chinatownia. Pahoittelen kuvien määrää, jos se hyydyttää selaimenne. Aloitetaan aluksi tuosta kiinalaiskorttelista.

Kobe Chinatown

Chinatown, japaniksi 南京町 (nankin-machi), on alunperin kiinalaisten kauppiaiden asuinalue. Tuolloin Japanilla ja Kiinalla ei ollut rauhansopimusta ja täten kiinalaisten tuli asua rajatulla erillisellä alueella. Nykyään Kobessa on noin 10000 kiinalaista, mutta itse Chinatownissa heistä asuu vain kourallinen. Sen sijaan alueella on noin 100 ravintolaa, kauppoja ja kiinalainen temppeli. Japanilaisissa suurkaupungeissa on helppo syödä ulkona eri ravintolassa vaikka vuoden jokaisena päivänä. Chinatown on vain lyhyen kävelymatkan päässä Sannomiyan asemalta lounaaseen. Jos mielesi tekee tarttua lounaaseen, matkaa asemalta lounaaseen.


Chinatown oli normaalia viikonloppua ruuhkaisempi läheisen Luminarien takia. Tuo illuminaatio houkuttaa paljon ulkopaikkakuntalaisia (ja ainakin yhden märkäkorvasuomalaisen) ja monet heistä haluaa tsekata läheisen Chinatownin samalla. Eipä nuo massat niin hirveästi haittaa kun yleensä niiden päiden yli näkee ja ne tuntuvat antavan tietä paljon paremmin kuin urpot suomalaiset. Ravinteleiden hintatasosta en tiedä kun en poikennut niihin sisään. Otin vain vähän snäksiä kojusta ja suuntasin Luminarien suuntaan.


Kobe Luminarie

Kobe Luminarie on pidetty joka vuosi alkaen 1995. Jotkut voivat ehkä arvata tuosta alkuvuodesta syyn valoshowlle. Syy myös näkyy osaltaan illuminaation tunnelmassa, joskin erään työkaverin mukaan (hänen syntymäkaupunkinsa on Kobe) nuoret nykyään ovat unohtaneet tapahtuman merkityksen ja ovat liian riehakkaita illuminaation aikaan. No kuitenkin… jos ette arvanneet / tienneet niin kyse on Suuresta Hanshin Maanjärisyksestä, kuten paikalliset sitä kutsuu. Suomessa se tunnetaan nimellä Koben maanjäristys. 6.9 richteriä ja yli 6000 kuollutta.

Tapahtuma kestää muutaman päivän ja siellä vierailee noin kolmesta viiteen miljoonaa ihmistä. Mitä siitä seuraa? …no… tietenkin hullu jono! Onneksi hätä ei ole kovin paha. Japanilaiset on mestareita järjestyksen ylläpitämisessä ja yleisö myös noudattaa annettuja ohjeita. Kobe Luminariessa on alueen kadut suljettu autoilta ja kaduille on aidattu leveä zig-zag reitti joka johtaa itse juhla-alueelle. Reitille pääsee vain yhdestä päästä ja se muistuttaakin jättimäistä jonotusaitausta, joita on esim. vuoristoratojen edessä. Ihmisten toki pitää päästä liikkumaan, niiden jotka ei halua mennä Luminarieen, joten jonotus tapahtuu autotiellä ja jalkakäytävät toimivat ”normaalisti”. Tosin tällä kertaa liikennevaloissa autojen virkaa toimittaa hiljaan liikkuva ihmismassa. Järkkärit pitävät siitä huolta ettei ”jalankulkijat” kiilaa jonotusmassaan liikennevalojen kohdalla. Jonotusaika oli reilun tunnin… myöhemmin tulleilla varmaan enemmän.

Kobe Luminarie on kyllä kaiken tuon jonottelun arvoinen. Missään ei näy halpaa pilipalivalaistusta (ei ole valokaapelia 🙂 ) vaan kaikki on viimosen päälle. Ja valaistus on kooltansa aika massiivinen! Lamppuja on varmasti satojatuhansia. Tarkkasilmäisimmät voivat havaita että tuo tyyli ei ole kovinkaan japanilaista. Valot ovatkin Italian hallituksen lahjoittamia. Olkaamme mitä mieltä tahansta nykyisestä Berruskoonin pelleilystä, mutta tuo oli tuolloin aika hieno ele. Eikä siinä vielä kaikki… jokainen noista lampuista on yksittäisesti maalattu käsin. Installaatiot ovat Valerio Festin (Studio Festi) ja Hirokazu Imaokan yhteistyötä. Tyyli pysyy jokseenkin samana vuodesta toiseen, joskin illuminaation muoto vaihtelee vähän.


Tunnelma on varsin mukava. Taustalla soi jatkuvasti rauhallinen keskiaikaisvivahteinen musiikki. Varmaan tämmöinen melko länsimainen meininki sopii Koben kansainväliseen imagoon satamakaupunkina. Piitkän valoporttikäytävän jälkeen päästään itse tapantuma-alueelle, jonka keskellä on suuri valokehä, jonka sisällä puolestaan pieni esiintymiskatoshässäkkä.
Alueella on sitten erilaisia esityksiä ja musiikkinumeroita. Mestoilla oli myös keski-ikäinen nainen ottamassa kuvaa keskusinstallaatiosta neulansilmäkameralla. Omatekoisen boksin suojaaminen reilun puolentunnin valotuksen aikana tuossa ihmisruuhkassa oli kyllä aikamoinen suoritus. Nähtävästi juoksevat lapset aiheutti eniten päänvaivaa. Mestoilla oli monien festareiden tapaan paljon kojuja tarjoamassa jos jonkinlaista sapuskaa ja juomaa. Mukava tapahtuma kaiken kaikkiaan mielestäni… ja tämä on täysin ILMAINEN. Maksaa vaan vaivan ja ajan. Suosittelen.

Mainokset

9 vastausta to “Kobe Luminarie ja Chinatown”

 1. Anna Emilia 20.01.2010 klo 20:56 #

  Huikeita kuvia taas, pitää oikein suht säännöllisenä lukijana ilmoittautua ja kiittää! Matkakuume nousee aina sfääreihin kuvien myötä, aiempaa kokemusta japaniasta kun on vain yhden työmatkan ja Hilton Osakan ikkunoista ihailtujen maisemien verran.

  Olen siis töissä saman talon kotimaanpäkonttorissa Tampereella ja löysin blogin kun pomoni siitä tiesi mainita. Sittemmin mainostin tätä facebookissakin sen kummemmin lupia kysymättä… Kuinka pitkästä pestistä muuten on kyse? Kyllä ne varmaan tajuaa sut johonkin työpaikkajulkaisuun haastatella, tähän mennessä expatriootista on ollut puhetta ainaskin meillä taloushallinnossa vaan silloin kun mietittiin miten kustannukset kohdistetaan 😉

  • Tatu 21.01.2010 klo 00:48 #

   Kiitos.
   Ja pesti jatkuu tällä hetkellä tod.näk. tuonne kevään lopulle asti. Pidempääkin viihtyisi kyllä.

 2. acjama 21.01.2010 klo 03:13 #

  Hä? Hö? Mit..? Mä oon nähnyt tuon! Tokiossa, uutena vuotena 2005. Sitä ei ole sen jälkeen täällä näkynyt. Kertomus kuvasi myös omaa kokemustani täsmälleen.

  Kun silloin olisi ollut kamera mukana, eikä joku Minoltan X20.

  • Tatu 21.01.2010 klo 07:08 #

   Hähä! Systeemit kävi sitten vierailulla siel. 🙂 Voisi kuvitella että järistyksen 10. vuosipäivän takia?!

 3. Äiti 21.01.2010 klo 17:09 #

  MAHTAVAA!!!!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tokion illuminaatiot, osa 1 « - 02.01.2011

  […] Tässä vuodenvaihteen aikoihin on tullut käytyä erinäisissä talvivalo / illuminaatioissa. Jaan nämä ainakin pariin osaan. Kuvien lisäksi laittanen esiin pari videotakin myöhemmin. Viime vuoden valotuksia Kansain alueelta voit kurkkia näistä artikkeleista: Osaka Hikari Renaissance …ja video Kobe Luminarie […]

 2. Tokion illuminaatiot, osa 2 « - 05.01.2011

  […] jälkeen, mutta osa jatkuupi pitkälle tammikuuhun asti. Erikoistapauksena haluan mainita kehumani Kobe Luminarien, joka loppuu jo ennen joulua. Ne valot ovat päällä vain pari viikkoa jouluun […]

 3. Tokion talvi-illuminaatiot 2011-2012, osa 1 « - 22.02.2012

  […] ja täältä. Jos taasen Kansain meininki kiinnostaa niin vielä vanhemmat artikkelit löytyypi Kobe Luminariesta, Osakasta ja myös Narasta. *darn… iski kauhea kaipaus Kansaiin ja […]

 4. Punaisia tiilejä ja punaisia lyhtyjä « - 05.04.2012

  […] kiinalaisten omistamaa ravintolaa ja kauppaa. Jokohaman Chinatown on Japanin suurin, suurempi kuin Koben vastaava, ja myös yksi maailman […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: