Setsubun, eli papujenvippailubileet

3 Hel

Noniin… aikamoiseksi kommenttikasaksi tuo edellinen artikkeli on paisunut.

Ylos ja eteenpain, sanoi aakkosvammanen mummo lumihangessa.

Tanaan on Japanissa spesiaalipaiva, joskaan ei valitettavasti kansallinen vapaapaiva. Setsubun, 節分, talven paattymisen merkkipaiva kiinalaisen kalenterin mukaan. Nimi tarkoittaakin kirjaimellisesti vuodenajallista jakamista. Tana paivana on perinteisesti ajettu pahoja henkia pois tulevan vuoden varalta erityisella papujen heittamisrituaalilla, mamemakilla, 豆撒き. Samana kiinalaisen elainvuoden kuin ko. vuosi aikana syntynyt miespuolinen perheenjasen tai talouden paajehu heittaa paistettuja soijapapuja ovesta ulos tai vaihtoehtoisesti demoninaamaria pitavaa perheenjasenta pain. Samalla huudellaan ”Oni wa soto! Fuku wa uchi!”, 鬼は外! 福は内!, elikkas demonit ulos ja onni sisaan. Lisaksi tapana on syoda samaisia soijapapuja yksi jokaista ikavuotta kohden seka yksi ylimaarainen tuomaan onnea kuluvalle vuodelle (joillain alueilla ylimaaranen papu jatetaan syomatta).

Kansain alueella (joskin nykyaan myos muut Japanin alueet ovat alkaneet apinoimaan tapaa) on perinteena syoda leikkaamatonta makizushi -sushipotkoa. Talloin sapuskan nimi on Eho-Maki, 恵方巻, eli onnen suunnan rulla. Kumma nimi eikos vaan… no, sille on syy. Kyseinen sushipotkyla on tarkoitus syoda ko. vuoden kiinalaisen elainvuoden ilmansuuntaan. Samalla voi toivoa jotain tulevalle vuodelle (mutta sita ei saa sanoa syodessa aaneen). Tama vuosi on tiikerin vuosi ja vastaava ilmansuunta on etela-lounas. Muita alueellisia tapoja on lisaa ja munkeilla on omat rituaalinsa temppeleissa.

Huomenna onkin sitten puolestaan Risshun, 立春, eli kevaan alku. Hyvaa kevatta kaikille nain paivan etuajassa! 🙂

Alla on minun Setsubun-setti. Papuja, sushipotko ja kompassin puutteen takia kartta oikean ilmansuunnan karkeaan arviointiin.

Mainokset

2 vastausta to “Setsubun, eli papujenvippailubileet”

  1. Äiti 03.02.2010 klo 17:31 #

    Kannattaa taiat tehdä, sinunkin! Ihan vaikka varmuuden vuoksi;-)! Jännä juttu että nuo taianteot ovat samantapaisia varmaan ympäri maailmaa, meillä onnenmantelit puurossa ja kaikenlaiset yliolanheitot jne., pääasia että me ihmiset saisimme onnea elämään!

  2. acjama 04.02.2010 klo 02:51 #

    Risshun-aamua juhlittiinkin semmoisessa leppoisassa -3℃ pakkasessa täällä Saitamassa. Onneksi huomenna pääsee etelään! No, Yokohamaan näyttelypäiväksi…

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: