Tokiota tiiviisti

15 Hel

Elikkäs-pelikkäs… uutenavuotena-puotena kävin-pävin Tokiossa-pokiossa. Parissa päivässä nyt ei ehtinyt hirviästi paikkoja tsekkailla, mutta sentään jotain. Suunnitelmaa ei ollut, vaan menin vähän mihin sattuu. Kartasta vaan fantsun näkönen paikka ja ei kun tsekkaamaan. Reissulle oli nakitettu vain yksi suunniteltu häppeninki.

Shinkansenilla paukin aamusella vikkelästi (ja vähän hinnakkaasti) Osakasta Tokioon, nopeimmalla Nozomi-junalla. Hotellin tsekkailin ja varailin etukäteen Rakutenin kautta. Valinta osui aikas lähellä Tokion asemaa (jonne siis shinkansenit saapuu, ei kuitenkaan vilkkain asema) olevaan Trest Inn Nihonbashiin. Taitaa olla noin kilometri Tokion asemalta ja siten Yamanote linjasta, ja noin 100 metrin päässä lähimmästä metroasemasta. Ihan kelpo mesta yhteyksien kannalta. Hotelli itsessään on ihan perussiisti bisnestyyppiä oleva majoituspaikka, huone oli pieni ja näkymä 10. kerroksen sijainnista huolimatta oli 3 metrin päässä olevan viereisen talon seinä. No, eipä haittaa… tuolla lähinnä katselinkin vain silmäluomien sisäpintoja. Hintaa tuohon aikaan luukulla oli vajaa 6000 jeniä (noin 45€) per yö sisältäen aamiaisen. Edullisempaa naamaa kohden on useammalla vieraalla ja Tokio on pullollaan edullisempiakin majoitusvaihtoehtoja… kesäisin puiston penkki voi olla kova sana!


Ekana menin tutustumaan paikalliseen uudenvuodenviettoperinteeseen, joka poikkeaa melkoisesti suomalaisesta kaatuilu-, oksentelu-, sokeutumis-, sotkeutumis-, lisääntymis- ja krapulaistumiskulttuurista. Elikkäs vuoden ensimmäinen visiitti shintopyhäkköön. Massat oli liikkeellä ja myös kameraryhmä. Toivottavasti mun kolikon vippailu ja kellon heiluttelu sekä kömpelö käsien läpsyttely kumarteluineen ei päätynyt mihinkään paikallisen uutislähetyksen loppukevennykseen. Ihmisillä oli puisia koristenuolia mukana, joita pyhäkön neitoset tanssin avulla pyhittivät. Kyllä varpilla tulee hyvä vuosi. Ostin ennustelapun joka lupasi mietoa onnea… sidoin sen pyhäkön mestoille enkä vienyt mukanani, koska aikaisempi Narassa hankkimani oli parasta laatua ”suurta onnea”. Hyvät ennusteet siis viedään himaan ja huonot sidotaan pyhäkön puuhun kiinni jotta ne ei toteudu.

Loppupäivän pyörin päämärättömästi eri mestoilla. Tokio oli epätavallisen hiljainen, johtuen uudenvuodenpyhistä, jolloin ilmeisesti osa näistä city-sliippareista painelee sukuloimaan tai muuten vaan hengaa kotona. Bongailin erinäisiä paikkoja eri puolilla kuten alla näkyvän yhden suurimmista Kabuki-teattereista. Illan pimetessä kävin tsekkaamassa myös huomisen tapahtumakohteen Tokion kuudenneksi korkeimman rakennuksen Mori Towerin Roppongissa.

Seuraavana aamuna suuntasin Asakusaan, joka on rakennusten osalta ehkä Tokion vanhinta aluetta, mutta nekin lähinnä 1950-luvulta, thanks to the jenkit. Lössiä oli paikalla kuin pipoa. Porukat oli liikkeellä tekemässä näitä vuoden alun pyhien paikkojen visiittejä. Asakusassa sijaitsee kohtuullisen kuuluisa buddhatemppeli, Sensoo-ji, tunnetuimpana tunnusmerkkinään suuri choochin lyhty.

Asakusassa on myös jättimäinen kultainen kakka! Jos Midas olisi ollut jättiläinen niin… ok, ei mennä liikaa oksettaviin ajatusleikkeihin.

Asakusassa on vaikuttanut melkoinen kasa eri alojen esiintyjiä, ja heidän kädenjälkensä näkyy alueen ilmeessä (eheh… voi video miten nokkelaa). No, kuitenkin… kyseessä on siis paikallisten näyttelijöiden, artistien, koomikoiden ”walk of fame” -tyyppinen setti. Alla olevassa kuvassa on ylempänä kuuluisan Kabuki-näyttelijän käsi ja alla puolestaan koomikon Takeshi Kitanon tassun painama. Jannu tunnetaan myös taiteilijanimellä Beat Takeshi. Suosittelen jokaista tutustumaan herran elokuvatuotantoon ohjaajana ja näyttelijänä… joukossa on varsin mainioita helmiä. Tulipahan henk. koht. selvitettyä että mulla on pidemmät sormet kuin Takeshilla. Hah!

Noniin, se ainoa suunniteltu ohjelmanumero. Aikaisemmin mainitsemani Mori Tornin huipulla on Morin taidemuseo, jossa onpi näyttely nimeltään Medicine and Art. Elikkäs lääketieteen ja ihmiskehon kuvaamista taiteen keinoin aina ammoisista ajoista nykypäivään saakka. Mielestäni erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, joskaan ei ehkä sovi herkkävatsaisimmille. Ihmiskeho on sisältä, jos mahdollista, vielä rumempi kuin ulkoapäin. Itseäni eniten kiinnosti vanhat itämaiset tulkinnat ruumiin toiminnasta ja toistaalta esillä olleet aidot Leonardo da Vincin pikkutarkat hahmotelmat. Se jannu jos mikä oli nero. Modernimmat installaatiot eivät säväyttäneet samalla tavalla, vaikka tilataideteos eläköityneistä supersankareista oli aika hauska. Ehkä mä olen vaan jotenkin taiteellisesti vammanen mutta tavallinen lasikaappi täynnä normaaleja lääkepakkauksia tai tasaisen harmaa taulu (joka oli tehty raapimalla ihmiskalloa pitkin pintaa) ei aikaansaanut mussa mitään kiksejä. Moderni taide vaan usein on aika sieltä ja syvältä.

No, samalla reissulla sitten oli hyvä mennä tuonne tornin katolle pällistelemään ja ottamaan klassisia Tokio yöllä fotoja. Kuvien skaalaaminen nettikokoon tuhoaa aika tehokkaasti niiden yksityiskohdat, mutta kaipa noista saapi jonkinmoista osviittaa näkymistä. Kotimatka aikanaan luotijunalla oli ihan yhtä nopea ja mukava kuten aina.


Tuolta pääsee klikkaamaan kuvia vähän isommaksi: http://www.fluidr.com/photos/47437847@N07

Mainokset

3 vastausta to “Tokiota tiiviisti”

 1. Kimi 17.02.2010 klo 22:43 #

  Kultainen kakka ei kuulosta ollenkaan oudolta. Lähestulkoon oletinkin että tuosta löytyy patsaita… Vähän lisätietoa/näkökulmaa :

  http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/ek20070320wh.html

  • Tatu 18.02.2010 klo 12:56 #

   Jepu, palvotaanhan jossain päin maailmaa peeniksiä kuin Feeniksiä (lintua, eheh… nokkeluuden riemuvoitto taas), niin miksi ei sitten tuota ulkohuusien aromipesääkin. Luonnollista (…sano luontoillan prof. Kasvi, kun hänen nimiyhteyttä tiedusteltiin.)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sensoo-ji « - 03.11.2010

  […] (雷門) eli ‘ukkosportti’. Siitä näppäsin kuvan uudenvuoden aikoihin, kun tulin Tokioon visiitille. Portin jälkeen vierailijat lähtevät kulkemaan pitkin Nakamise-dooria (仲見世通り), […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: