Meriken puisto, Kobe

22 Hel

Meriken puisto on hiukkasen Koben kiinalaiskorttelista etelään, meren rannalla. Mesta meni aikas lailla klesaksi vuonna 1995 Koben maantutinan myötä. Paikka laitettiin aika nopeasti taas kuntoon, mutta pieni osa puistosta jätettiin ennalleen muistuttamaan maanjäristyksestä lisättynä muistolaatoilla. Paikalla olevassa katoksessa voi katsella videota, jossa kerrotaan järistyksestä ja sitä seuranneesta jälleenrakentamisesta. Nimi puistolle tulee sanasta ”american”, joka yleisesti käännettiin muotoon ”meriken” Meiji-ajanjakson vuosina (1868–1912).

Puisto on melko suosittu paikallisten keskuudessa ja aurinkoinen päivä oli houkutellut paikalle lapsiperheitä, BMX-temppuilijoita ja jos jonkinmoista hiihtäjää. Puisto on melko avara… lähinnä laatoitettu, ei nurmikkoa. Paikalla järjestetään silloin tällöin ulkoilmakirppareita. Puiston alueella on Koben merenkäyntimuseo. En mennyt sisään, koska siellä näytti olevan muutama bussilastillinen koululaisia ja piti säästellä voimia illan Luminarieen. Museo on auki viiteen iltapäivällä (maanataina suljettu) ja maksaa 500 jeniä… aika halpa siis.


Tuo punainen hyperboloidinen tötsä on Kobe Port Tower. Se on Koben satama-alueen maamerkki ja kaupungin tunnetuimpia tunnuksia. Korkeutta sillä on 108 metriä ja tukirakenteet ovat jännästi esillä tornin koko matkalta. Illalla tötterö valaistaan lukuisin valoin.. tietty. Torni on auki vuoden jokaisena päivänä, myös kansallisten vapaapäivien aikaan. Auki puoli ysiin illalla, paitsi talvella menee aikaisemmin kiinni. Sisäänpääsy 600 jeniä.

Thunderbirds!!! Tuo selkeästi Myrskylinnuista tempastu vekotin on Yamato 1. Tarviiko vene liikkuakseen purjeet, airot tahi potkurin?? Ei tarvii! Tarviiko se mitään ulkoisia liikkuvia osia työntämään paattia eteenpäin? Ei tarvii! Yamato 1 oli ensimmäinen toimiva magnetohydrodynaamista moottoria käyttävä prototyyppi maailmassa, rakentajana vuonna 1991 Mitsubishi. Sähkövirran ja voimakkaan magneettikentän avulla veneen moottori työntää edestä otettavan meriveden moottoriontelon takaosasta ulos… työntäen venettä eteenpäin. Teoriassa systeemi on hiljainen, luotettava (ei liikkuvia / kuluvia osia) ja energiatehokas. Ongelmia tällä hetkellä on moottorin korkea hinta ja matala nykyisellä teknologialla saavutettava nopeus (15 km/h, 8 solmua). Kaikkee ne keksii.


Eli nuo pyöräpelleilijätkin pääsee munamankeleilla nopeampaa kuin Yamato 1. Paatti ei ihan lunasta vauhdikkaan ulkomuotonsa antamaa mielikuvaa. Kaiken kaikkiaan puisto on kiva paikka viettää pari tuntia hyvässä säässä.

Mainokset

5 vastausta to “Meriken puisto, Kobe”

 1. Äiti 23.02.2010 klo 10:46 #

  Näyttää siellä riittävän hienoja paikkoja!

 2. Iskä 23.02.2010 klo 14:25 #

  Konko ontti ko jontti kovät kentti kon kuntti kon ontti koon nintti koinoja hintti kutoja fontti?

  • Tatu 23.02.2010 klo 14:39 #

   Noi kuvat oli otettu syksyllä, ei viimeaikoina.
   Tykkään loikkia ajassa ees ja taas.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hassuja hakutuloksia « - 31.10.2011

  […] magneettikenttä Paatti löytyy Kobesta. En tiedä mutta luulen että kenttä oli varsin […]

 2. Pohjoinen ja etelä « Tatu @ nihon - 08.07.2012

  […] poikkesin sitten etelään, Meriken puistoon, kuvailemaan sitä […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: