Köydenveto Yasaka pyhäkössä, Namba

25 Hel

17. tammikuuta läksin kirkkaana, mutta hieman koleana aamuna Namban suuntaan. Siellä oli Yasakan Shintopyhäkössä köydenvetotapahtuma. Mulla ei ollut juurikaan mitään hajua jutusta… mitä siellä tehdään ja miksi. Ei vaan ollut parempaa tekemistä, joten menin… kameran kera. Selvisi että köydenveto suoritetaan ko. pyhäkön jumaluuden, Susanoonomikoton, takia. Tuo henkiolento aikoinaan karkoitti alueelta Yamatanoorochi nimisen käärmeen. Oletan että ko. käärmes ei ollut ihan tavallinen hiirikäärme, vaan varmaan tosi iso ja ilkiä otus.

Paikassa on kohtuullisen vänkä naamatalo. Lienee sen jumaluuden oma naama. Tuohon olisi hauska törmätä yllättäen pimeällä. Ei sinällään ihme että käärme päätti häipätä, kun tommosen pärstän näki. Paikka oli jo aamutuimaan täynnänsä ukkeleita yhtenevissä takeissaan valmistelemassa päivän tapahtumaa. Naamataloa lukuunottamatta pyhäkkö on aika normaali tavallisine rakennuksineen ja jellonapatsaineen. (Kun ei kehtaa ihmisistä ottaa potretteja, niin onneksi aina voi kuvailla patsaita.)

Suurin osa ajasta kului itse köyden valmistamiseen. Se väsättiin alusta asti aivan pienistä juosteista, joista kieputettiin vähän suurempaa köyttä, ja joista edelleen vielä suurempaa köyttä. Lopullisen köyden paksuuden arvioisin olevan läpimitaltaan noin 30 cm. Köyden keskelle väsättiin omituinen köysi-torni-hässäkkä. Hässäkkään tökättiin pieniä tikkuja sekä yksi suurempi tikku. Köyden päädyt jaettiin kahdeksaan osaan.Hässäkän teko on tarkkaa puuhaa.
Välineet oli korkeateknologiaa.


Köyden väsääminen kesti reippaasti yli tunnin. Itse köydenveto ehkä 2 minuuttia. Matka lienee tärkeämpi kuin päämäärä. Kyödenvedosta otin videokuvaa, joten nyt ei ole still-kuvia tarjolla. Ehkä laittelen ko. viteon jossain vaiheessa nettiin. Köyden vetelyn jälkeen koko komeus otettiin mukaan ja ukot lähti esittelemään sitä ympäri naapurustoa pienen paraatin muodossa.

Lopuksi kuva tapahtuman pääjehusta. (ei siis tehnyt mitään fyysistä vaan tarkasteli että köysi tulee tehtyä oikein.)

Mainokset

4 vastausta to “Köydenveto Yasaka pyhäkössä, Namba”

 1. acjama 26.02.2010 klo 04:11 #

  Jasso, raummlaist pitsitanssii tua o. Paitsi et tanssaajat o kyl raumal nätemppi.

  • Tatu 26.02.2010 klo 04:32 #

   Haha! Aika kultaa muistot ja silleen…

 2. Topi 03.03.2010 klo 05:54 #

  Suomessa köydevetotapahtuma menisi suurinpiirtein siten, että ensin ryypätään ja mietitään mistä saadaan köysi. Sitten kun köysi löytyy, ryypätään kisakunto kohdalleen. Sitten vedellään köyttä, mikäli sellainen löytyi. Tämän jälkeen ryypätään ja spekuloidaan lopputulosta, tai sitä miksi sopivaa köyttä ei löytynyt.

  • Tatu 03.03.2010 klo 06:57 #

   Hehe! Niin se taitaa mennä vähemmän hengellisissä tunnelmissa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: