Asahi Beer Oyamazaki Villa Museum of Art ja Yamazaki Distillery

26 Huh

Aikahyppäys ajassa taakseppäin alkukeväiseen reissuun, joka sisälsi sekä henkistä ravintoa että nestemäistä ”mielen lääkettä”. Molemmat, taidemuseo ja panimo, sijaitsevat Yamazakin alueella, Kiotosta lounaaseen ja Osakasta koilliseen. Oyamazakin kaupunki sijaitsee melko tarkalleen Osakan ja Kioton puolivälissä. Rauhallinen pienehkö kaupunki vuoren juurella, mutta omaa silti hyvät yhteydet sekä Osakasta että Kiotosta. Paikalle pääsee joko JR-rautateitä pitkin Yamazakin asemalle tai sitten käyttäen Hankyun rautateitä Oyamazakin asemalle. Molemmat asemat ovat varsin liki toisiaan, joskin JR:n asema hiukkasen lähempänä tämän artikkelin kohteita.

Asahi Beer Oyamazaki Villa Museum of Art on melkoisen Eurooppalaistyylinen, joskin sisältää paljon myös Japanilaisia elementtejä. Se oli aikoinaan varakkaan pisnesmiähen (Shotaro Kaga) luukku, jota hän rakennutti usean vuoden ajan. Mesta valmistui vuonna 1929. Kaga-san oli tarkka mies ja koti rakennettiin juuri hänen mielihalujensa mukaan. Selkeästi ukkelia oli inspiroinut matkoillaan näkemä ulkomaalainen arkitehtuuri, joka on sekoitettu japanilaisen perinteen kanssa. Erityisesti alempi puutarha noudattelee selvästi enemmän japanilaista tyyliä.


Yllä olevan valkoisessa tornissa tirehtööri itse asui odotellessaan kotinsa rakentumista. Hän myös tarkkaili huipulta että työ sujuu suunnitelmien mukaan. Talon ja puutarhan valmistuttua hän päätti jättää tuon tilapäisasumuksen paikalleen.

Valitettavasti itse päärakennuksen sisällä ei saanut valokuvata, mutta sisäotoksia voitte käydä luuppailemassa tuolta aikaisemmin linkkaamastani taidemuseon virallisesta kotisivustosta. Sisätilat ovat varsin tyylikkäät tummilla vanhoilla puupaneloinneilla ja nahkasohvilla. Taidenäyttely on enimmäkseen keramiikkaa ja erilaisia kangas- ja painantateoksia. Toisessa kerroksessa on iso ja vanha soittopeli sekä viihtyisä kahvila hyvällä näköalalla.

Mites tosta ny sit taidemuseo tuli? No, aikoinaan kiinteistöfirma meinasi pistää paikan sileeksi ja rakentaa suuren kerrostalon siihen tilalle. No paikalliset asukkaat, varmaan vanhat mummelit etunenässä, nosti aikeista melkoisen älämölön. Tuon metakan seurauksena Oyamazakin kunta ja Kioto prefektuuri kysäsivät Asahi-yhtiötä, että jos sitä kiinnostaisi pelastaa tuo historiallinen rakennus. Asahi meni ja osti koko roskan ja teki siitä taidemuseon. Jippii! Paikalle tehtiin vielä osittain maanalainen laajennus, jonka suunnitteli Tadao Andoo. Maanalaisessa osassa, jonka kulkuväylän näette alla, on esillä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Sillion kun itse sinne jolkottelin niin meneillään oli Claude Monetin näyttely vesililjoista.

Hyvä rauhallinen paikka, jos haluaa hengenravintoa ja pakomatkan suurkaupunkien vilskeestä.

Yamazakin panimo on myös kävelymatkan päässä ja sopinee hyvin komboreissuksi. Panimo on itseasiassa Osakan prefektuurin puolella rajan mennessä juuri juna-aseman eteläpuolelta. Panimon omistaa Suntory (C.C. Lemon FTW!) ja se on Japanin ihka ensimmäinen viskipanimo (1923). Kuulemma Yamazakin laakson lähdevesi oli erityisen laadukasta, joten sitä päätettiin käyttää raaka-aineena viskille, ja täten sinne sitten rakennettiin tämä viskitehdas. Legendan mukaan paikalliset juoruili että tehtaassa pidetään jotain kummaa isoa hirviötä, jolle syötetään suuria määriä viljaa. Viskillä kestää useita vuosia kypsyä, joten alkuvuosina tehtaaseen kannettiin paljon viljasäkkejä, mutta yhtään mitään ei näyttänyt tulevan ulos.


Panimoon sisään pääsee ottamalla osaa tunnin pituiseen ohjattuun kierrokseen. Kierroksia järjestetään klo 10-15. Kannattaa huomioida että osanotto kierrokselle tulee varata etukäteen. Hyvä uutinen puolestaan on että kierros on täysin ILMAINEN. Näpsäkät oppaat ohjastavat noin 10 hengen porukoita ja selostavat viskin tekemisen saloista ja historiasta… japaniksi. Mutta ei syytä huoleen vaikka paikallinen kieli ei taivu. Ulkvistit saa halutessaan korvakuulokesysteemin, joka selostaa samat asiat lontooksi.

Kierroksen lopuksi koko ryhmä pääsee sitten maistelemaan muutamaa valittua viskiä… ILMAISEKSI! Viskejä maistellaan lähinnä Highball-tyylillä, viskiä ja mikseriä. Lisäksi pikkuset ja absoluuttikot voi viskin sijaan imailla tuota paikallista kehuttua lähdevettä. Tarjolla on myös pientä suuhunpantavaa. Maistelun jälkeen (ja oletettavasti kukkaron nyörin löystyttyä) ryhmä päästetään viimoiseen kohteeseen, joka on viskimuseo yhdistettynä tehtaan kauppaan. Jos pystyy pitämään kukkoron kiinni niin reissu omaa todella hyvän hinta-laatu suhteen. Joskin eipä viskin ystävätkään varmaan hirviän harmissaan ole, jos sattuu mukaan tarttumaan muutama pullo vuosikertaviskiä.


Vanhin tynnyri, jonka bongasin oli 1920-luvulta. Arvelen että viimonen numero on 4.

Mainokset

2 vastausta to “Asahi Beer Oyamazaki Villa Museum of Art ja Yamazaki Distillery”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Edo-Tokion ulkoilma arkkitehtuurimuseo, osa 2 « - 19.01.2011

    […] kuin Hollywood-leffassa. Ja niitä viinaksia. Suntoryn viskiä, jonka Yamazakin panimolla kävin kierroksella aikoinaan. Etiketit ovat aika haalistuneet. Seuraavana on vuorossa sitten sateenvarjokauppa vuodelta 1926. […]

  2. Perjantaipullo 102 { viski vs. viski } « - 25.11.2011

    […] voimaan. Suntoryn kuosi ei puolestaan tunnu olevan kohdallaan. Toki se on samaa tyyliä kuin vanha Suntoryn viski vuosien takaa. Jotenkin kuitenkin tuntuu että viskille on tavoiteltu arvokkuutta lätkäisemällä […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: