Nikkor AF 85mm f/1.8 D

6 touko

Siitä onkin vähän aikaa kun viimeksi kirjottelin objektiiveista. Tehdäänpä samanlainen amatööriesittely tästä hankitusta kameralaukun täytteestä. Jos kiinnostaa niin lue, jos kamerat ja lasit ei nappaa niin skippaa. Jos etsit kunnollista arviota obesta niin kurkkaa suoraan artikkelin lopun linkkejä, koska tämä on kaikkea muuta kuin perusteellinen arvio objektiivin toiminnasta.

Joskus vanhassa vara parempi. No tällä kertaa ainakin halvempi ja todella hyvä. Nikon tulee hyvinkin todennäköisesti julkaisemaan tämän vuoden aikana päivitetyn version 85mm f/1.4 D objektiivista. Huomioi ero valovoimassa. Tällä hetkellä Nikon valmistaa 85mm lasia kahtena versiona, f/1.4 ja f/1.8. Päivitys tulee koskemaan tuota valovoimaisempaa, mutta minulla on paha kutina että molempien vanhempien mallien valmistus loppuu uuden version myötä. Nykyisissä ei ole optiikan kannalta juuri vikaa, mutta päivityksen myötä objektiivi saa hiljaisen tarkennusmoottorin sisäänsä. Nykyisissä sitä ei ole moottoria ollenkaan.

Yleistä, runko ja härpäkkeet
Nikkor 85mm f/1.8 D on valovoimaisempaa sisarustaan huomattavasti halvempi ja täten vielä tavallisten kuolevaisten budjettiin sopiva. Vaikka laatuvaikutelma ei ole kalliimman lasin tasolla, ei f/1.8:aa voi sanoa leluksi. Se on nykymittapuun mukaan melkoisen vanha objektiivimalli (vuodelta 1994), mikä näkyy tarkennusmoottorin ja erikoislasielementtien puutteena sekä erilaisena ”tyylinä”. Luonnollisesti lasi on täydelle filmikoolle (FX / FF) tarkoitettu, mutta sopii ongelmitta digiajan pienikennoisille aps-c kameroille myös. Objektiivin pinta on nykyisestä rosopinnasta poiketen sileää muovia. Laatu on hintaan nähden tosi hyvällä tasolla. Kameraliitos on metallia, materiaalit tuntuu hyviltä ja rakenne tukevalta. Kiiltävä muovipinnassa tosin naarmut näkyvät selkeämmin kuin nykyisessä rosopinnassa. Liitoskohdassa ei ole kumitiivistettä ja oletan ettei obe itsessäkään ole niin hyvin sääsuojattu kuin paremman luokan lasit Nikonilta.

85mm on filmikoossa klassisella potrettipolttovälialueella. Tosin pienemmälle kennolla (kuten D300s) polttoväli muuttuu 127mm pituiseksi. Täten se ei niinkään sovellu kokovartalokuviin vaan lähinnä torson tai pään kuvaamiseen (olettaen että ollaan ahtaissa sisätiloissa).

Kuten tuli sanottua, 85mm f/1.8 D ei sisällä tarkennusmoottoria, vaan käyttää ruuvivälitteisesti kameran omaa moottoria. Tarkennettaessa kuuluu täten hieman ääntä ja se toimii vain osassa nykyään myytävistä kameroissa (D300s, D700, D3, D3s ja D3x). Muissa kameroissa sitä voi käyttää vain manuaalitarkenteisena. Käsitarkennusta varten oleva tarkennusrinkula liikkuu automaattitarkennuksen myötä. Objektiivi on melko kompaktin kokoinen, joten käden sijoitteluun kannattanee kiinnittää enemmän huomiota. Itse pidän yleensä vastavalosuojaa paikallaan, jossa on täten myös paljon vapaata tarttumapintaa. Mukana tuleva sylinterimallinen vastavalosuoja on metallia ja erottuu edukseen nykyisten muovihärpäkkeiden joukosta. Toisaalta en pidä siitä että suoja on ruuvautuu lasin etukierteisiin. Bajonettityyppinen kiinnitys on mielestäni paljon kätevämpi.

85mm f/1.8 D on sisäisesti tarkentuva. Lasin pituus ei muutu tarkennettaessa ja etuelementit ei pyöri, joten polarisaatiosuodattimien käyttö on vaivatonta. Mallimerkinnän kirjaimen ’D’ mukaan obe mahdollistaa 3D matriisimittauksen ja lähettää kameralle etäisyystietoja oikeaa valoitusta varten. Vanhoja filmikameroita varten rungossa on erillinen aukonsäätörinkula, mutta mahdollistaa myös aukon säätämisen kameran kautta.

Syväterävyys, boke ja tarkkuus
Valovoimaisten potrettityyppisten objektiivien syväterävyys on ohut kuin katanan terä. (Har har.. mikä aasinsilta esimerkkikuvaan). Tavoitteena tuonlaisilla objektiiveilla on että tausta muuttuu kermamaiseksi massaksi, joka ei häiritse huomion kiinnittymistä pääkohteeseen. Päinvastoin kuin maisemakuvauksessa, jossa yleensä halutaan koko kuva-ala tarkaksi. Yllä olevassa esimerkkikuvassa on tarkennettu katanan tsubaan (kädensuojaan) ja silti vain 20 cm taaempana oleva pandalaatikko on melkoisen sumea. Kuva oli otettu täydellä aukolla (f/1.8). Mitä suurempi aukko, sitä pienempi syväterävyys. Tuo sääntö ei ole vertailukelpoinen eri objektiivien välillä. Esim. tämän artikkelin lasi aukolla f/2.8 tuottaa paljon pienemmän terävyysalueen, kuin Tokinan laajakulma samalla aukkokoolla.

85mm f/1.8 D lasin boke ei ole ihan parhaimmasta päästä. Täydellä aukolla se on miellyttävän pyöreä, joskin omaa hieman rinkulamaiset reunat. Aukon liuskojen (9 kpl) laidat ei ole pyöristettyjä, joten pienemmillä aukoilla bokessa voi nähdä monikulmioita. Alla olevassa kuvassa on muutamista kuvista eri aukoilla 1:1 zoomauksia epäterävyysalueelle, joissa näkee miten monikulmiot tulee esiin aukkoa pienennettäessä.

Tässä pari helppotajuista artikkelia siitä miten boken laatu riippuu objektiivista:
http://toothwalker.org/optics/bokeh.html
http://www.bokehtests.com/Site/About_Bokeh.html

Tämä lasi on varsin tarkka ja usein kameran sensori on resoluutiota rajoittava tekijä. Objektiivissa ei ole tärinänkompensaatiota ja polttovälin ollessa kohtuullisen pitkä, kannattaa kiinnittää huomio valotusaikaan. Yleensä suositellaan vähintään polttovälin suuruista osaa sekunnista, jotta käsien tärinä ei haittaa kuvausta. Eli tämän lasin tapauksessa täydellä filmikoolla 1/85 sekuntin valotus on yleensä riittävä, kun taas aps-c kennoilla kannatta käyttää vähintään noin 1/125 sek valotusta. Tietysti nopeampi valoitusaika on aina parempi, jos siihen on mahdollisuus.

Aberraatio, vinjetointi ja vääristymät
Aberraatioita tai vääristymiä en ole havainnut. Lisäksi tämän lasin ollessa tarkoitettu filmikoolle, hyödyntää aps-c kennoiset kamerat vain kuva-alan keskiosaa. Tästä syystä objektiivi on niillä kameroilla käytännössä täysin vapaa vinjetoinnista (kulmien tummumisesta). Alla vielä perinteeksi muodostunut kuva seinästä.

Loppumietteet ja linkit
Hinnan kun ottaa huomioon niin tämän lasin kanssa ei voi mennä vikaan olettaen että käytössä on tarkennusmoottorin sisältävä kamera. Jos välttämättä tarvitsee pykälän verran lisää valovoimaa niin f/1.4 versio on paaaljon tyyriimpi. Tuleva uusi versio lienee sitäkin kalliimpi. Jos omistaa kameran ilman tarkennusmoottoria, voi harkita Sigman vastaavan oben hankkimista, joka tosin on myös vähän tyyris. Moitittavaa keksin vain ruuvattavasta vastavalonsuojasta, naarmuherkästä muovipinnasta ja joskus huonolaatuisesta bokesta. Jos haluaa tämän vielä uutena niin kannattanee nappaa ennen kuin valmistus lopetetaan. Se on jokaisen pennosen väärti.

Linkkejä:
Photozone
SLRGear
FredMiranda

Mainokset

Yksi vastaus to “Nikkor AF 85mm f/1.8 D”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tama « Tatu @ nihon - 10.10.2012

    […] alueella reilun 10 kilometrin kävelylenkin. Raahasin järkkäriä mukana (joskin vain yhdellä 85mm obella varustettuna) ja näppäilin kuvia sieltä täältä. Lämpötilat oli hieman reilussa 20 asteessa. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: