Hikonen linna ja Hikonyan

19 Kes

Työkamun ja hänen vaimonsa kanssa kävin tutustumassa Hikoneen. Kaupunki sijaitsee Biwa-järven rannalla Shigan prefektuurissa Kiotosta koilliseen. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Hikonen linna, joka olikin seurueemme pääasiallinen kohde.

Hikonen linna on yksi vanhimmista alkuperäisen rakenteen omaavista linnoista Japanissa. Se selvisi Meiji restauraation aikaisista linnojen purkamisista sekä jenkkien tuhopommituksista. Linnan väsäämisen aloitti Ii Naokatsu vuonna 1603 ja valmistui vuonna sittemmin 1622 Naokatsun veljen, Naotaken, toimesta. Linna on määritetty kansallisaarteeksi.


Linnan alueella kukki vielä myöhäisiä luumupuita.

Linna ei ole kooltansa hirviän iso, mutta sijaitsee hyvällä paikalla mäen päällä Biwan rannalla. Toisin kuin esim. Osakan linnalla, Hikonen linnan pihalle ei pääse ilmaiseksi. Vierailijoiden täytyy maksaa pieni maksu päästäkseen muurien sisään, keskustorniin ja läheiseen puutarhaan. Hyvällä tuurilla alueella voi bongata Hikonyanin, eli Hikonen söpön samuraikissamaskotin, josta lisää artikkelin lopussa.

Linnan sisällä näkee hyvin kuinka rakentajat olivat hyödyntäneet rajallisia materiaaleja luovasti. Tukiparrujen ei välttis tarvii olla niin suoria. Kaarevat rungot tekee muuten kovin militaristiset sisätilat elävämmän näköisiksi. Useiden muiden linnojen tapaan vieraat pääsevät kiipeämään aina huipulle asti, josta linnan pienestä koosta huolimatta on hyvät näkymät kaupunkiin ja Biwa-järvelle (joskin tuolloin sää oli huonohko). Tyyliltään linna muistuttaa enemmän Himejin linnan hillitympää ulkoasua, kuin Osakan linnan koristeellista krumeluuria.Linnan vieressä on keskikokoinen japanilainen puutarha nimeltään Genkyuen. Siltä löytyypi paikallisten puutarhojen peruselementit kuten lampi, kivilyhdyt, sillat ja teehuone. Lienee kesällä ja ruskan aikaan parhaimmillaan. Kirsikkapuiden reunustama vallihauta oli vielä kovin harmaa. Kuvien mukaan hanamin aikaan maisema on todella komea.


No entäs tuo Hikonyan? Se on Hikonen linnan 400-vuotisjuhlia varten luotu hahmo. Käytännössä siis paksuhko, valkoinen, samuraikissa. Nimi on kombo Hikonesta sekä kissan maukumista tarkoittavasta japanilaisesta onomatopoeettisesta sanasta ”nyan”. Se on yksi Japanin kulttuurille tyypillisistä pehmo/’feel good’ -hahmoista, joita on lähes jokaisella kaupungilla, firmalla tai yhdistyksellä.

Hikonyan on siitä erityinen tapaus, että hahmoa ei rekisteröity mitenkään ja sitä pystyi käyttämään vapaasti. Eri krääsänvalmistajat ja karkkitehtailijat omaksuivat ylisöpön hahmon tuotteisiinsa mielellään. Tämä temppu mahdollisti hahmon leviämisen laajalle ja nosti Hikonen linnan tunnettuvuutta ja käviämääriä huomattavasti. Sittemmin Hikonyanista on tullut Hikonen nähtävyys ja kilpailee suosiossa jo itse linnan kanssa.

Työkaveri tiesi kertoa että aikaisemmin Hikonyanin kanssa pääsi helpostikkin ottamaan yhteiskuvia. Mutta nyt tuosta kissasta on tullut niin iso superstara, että mekin jouduimme jonottamaan noin 15 min vain päästäksemme näkemään maskottia, joka tanssahteli ja pelleili tasanteella fanien ulottumattomissa. No olihan se ihan hauska ilmestys, joskin en ihan ymmärtänyt paikallisten ylitsevuotavaa innostusta.

Niitä joita kiinnostaa niin kerrottakoon että Hikonyan pitää lihasta ja kalasta sekä sen harrastuksiin kuuluu kävelyretket. 🙂

Mainokset

2 vastausta to “Hikonen linna ja Hikonyan”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Matsumoton linna « - 11.05.2011

    […] Hikone […]

  2. Tarkastelua tatamilta – | Tatu @ nihon - 31.08.2017

    […] Diggaan japanilaisista linnoista (esim. Himeji, Matsumoto, Inuyama ja Hikone yms.) Kuten listasta näkyy, minulla riittää vielä sarkaa vierailla japanilaisissa […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: