Edo-Tokio museo

14 Hei

Noniin… seuraavana päivänä junat taas rullasivat normaalisti, joten pääsimme vierailemaan Edo-Tokio museoon. Rakennus sijaitsee itä-Tokiossa, Ryoogokussa. Alueella on useita sumopaini”talleja” sekä Tokion sumohalli aivan Edo-Tokio museon vieressä. Museorakennus on kuulemma saanut inspiraation vanhasta varastorakennuksesta, mutta mielestäni se tuo mieleen lähinnä kuvitteellisen kilpikonnaversion AT-AT:sta.

Museossa on silloin tällöin erikoisnäyttelyitä. Tuona päivänä pääsimme tutustumaan Tsingis-kaanin esineistöön, historiaan ja tuon aikaiseen Mongolialaiseen kulttuuriin. Erikoisnäyttelyssä ei valitettavasti saanut valokuvata. Esillä oli paljon alkuperäisiä, ja oletettavasti mittaamattoman arvokkaita, koriste-esineitä, sotavarusteita, koruja sekä esim. Tsingiksen oma satula. Erikoisnäyttelyyn pääsi lisähinnalla, mutta mielestäni oli rahan arvoinen. Harvemmin pääsee näkemään aitoja tavaroita moiselta historian suurmieheltä.

Päänäyttelyssä on mm. 1:1 kokoisia replikoita vanhoista rakennuksista ja jopa täysikokoinen malli Nihonbashin sillasta. Lisäksi esillä on runsaasti tarkkoja pienoismalleja katunäkymistä, joiden avulla voi hahmottaa miten Edo/Tokio kehittyi vuosisatojen saatossa. Vitriineissä on myös alkuperäisiä tavaroita eri ajanjaksoilta.
Vanha koristeellinen kantotuoli näytti kovin ahtaalta. No, heebot oli aikas pieniä noihin aikoihin.Asuintalojen replikat oli yllättävän eläväisiä.


Mielenkiintoinen esitys Ukiyo-e puupainannan eri vaiheista. Alun painantalaattojen valmistus on tarkkaa puuhaa ja lienee melko aikaavievää, mutta lopulta valmiilla laatoilla voidaan ”tulostaa” useita kuvia. Se oli aikanaan lähinnä tavallisen kansan tarpeisiin tehtyä kuvitusta, jota vasta näin jälkikäteen on alettu pitämään taiteena.


Sähköstä ja muusta kehityksestä huolimatta tyypillisen japanilaisen kodin peruselementit olivat säilyneet hämmästyttävän muuttumattomana. Matkailija voi nykyäänkin hakea samaa tunnelmaa yöpymällä perinteisissä ryokan-majataloissa tai vierailemalla esim. onsenissa.


”pienoismalli”
Torni on noin 5 metriä korkea.


Kaiken kaikkiaan museo on hyvin siisti, ehkä liiankin kliininen paikka, kun esim. vertaa maatalomuseoon Osakassa. Tosin Edo-Tokio museon alaisuudessa on jokseenkin vastaava ulkoilmamuseo toisella puolella Tokiota, mutta sitä emme ehtineet katsastamaan. Tämä sisämuseo ei kyllä petä historiasta kiinnostuneita ja näyttely on erittäin laaja. Aikaa saa kulumaan tuntitolkulla.

Mainokset

2 vastausta to “Edo-Tokio museo”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Edo-Tokion ulkoilma arkkitehtuurimuseo, osa 1 « - 16.01.2011

    […] kertaa vanhaa japanilaista arkkitehtuuria esittelevä ulkoilmamuseo. Museo toimii historiallisen Edo-Tokio museon alaisuudessa, jossa olin jo vieraillut aikoja sitten. Paikat ovat melkoisen kaukana toisistaan […]

  2. Koenji Fes « - 01.01.2012

    […] puolestaan tarkoittaa anoppia. No oli miten oli… hahmo on kehitetty juhlistamaan Edo-Tokio Museon 10 […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: