Sawanotsuru sakemuseo, Kobe

19 Hei

Kobe on tunnettu satamastaan ja vuoristaan, mutta myös tärkeänä saken valmistusalueena. Sawanotsurun sakepanimo ja museo sijaitsee Nadan kaupunginosassa, Kobessa. Alue sopii kuulemma saken valmistukseen erityisen mineraalipitoisen mutta vähärautaisen veden, Yamada Nishiki -riisin ja meri/vuori-ilmaston takia. Alueella on lukuisia muitakin saken valmistajia sekä niiden museoita. Tällä kertaa tutustuimme vain Sawanotsurun mestoihin, koska niitä suositeltiin erinäisissä lähteissä. Museo sijaitsee puolisen kilometriä Ooishin asemalta etelään. Seuraa vain jokea, museo on kävelysuunnassa joen oikealla puolella. Museo on ilmainen.


Näkymä Ooishin asemalta pohjoiseen. Älä siis lähde tuohon suuntaan.


Saken valmistus näkyy myös kunnallistekniikan kansikoristelussa.

Itse Sawanotsurun firma perustettiin jo vuonna 1717 ja kuuluu nykyään Japanin suurimpiin saketuottajiin. Sawanotsuru (沢の鶴) tarkoittaa ”suon kurki” ja nimi on peräisin vanhasta japanin mytologiasta. Lyhykäisyydessään tarinassa joku prinsessa tapasi kurjen suolla, jolla oli riisin korsi nokassaan. Kurki antoi riisin prinsessalle, joka puolestaan pyysi jotain jumalaa valmistamaan siitä sakea ja antamaan sen auringon jumalattarelle. Sitten prinsessa julisti kurjen ”jyvien jumalaksi”. Yeah… mielikuvituksekkaat nimet on kyl hyvän firman merkki. Sawanotsurun juomat ovat voittaneet palkintoja ja niitä myös viedään useisiin maihin, mutta ei ilmeisesti Suomeen.

Henk.koht. mulla ei juuri ollut hajua kuinka sakea tehdään, joten sinällään reissu toimi myös opettavaisena kokemuksena. Moni info museossa on vain paikallisella kielellä ja esim. demovideot ovat vain japaniksi. Mutta ulkvistivieraille jaetaan varsin hyvä englanninkielinen opaslehtinen, jonka avulla saa kyllä käsityksen saken valmistuksen eri osa-alueista museota kierrellessä. En viitsi alkaa selostamaan saken valmistamista tässä. Kiinnostuneet voivat lukea siitä vaikka Wikistä.


Menin Neniksen kanssa museoon keskellä viikkoa ja tuolloin paikka oli erittäin hiljainen. Olimme aluksi ainoat ”asiakkaat”. Aika ajoin kuuluva kummallinen metakka ainakin aluksi yllätti minut. Sitten tajusimme että museossa on liikesensoreita ja vieraan havaittuaan nauhalta kuuluu valmistusprosessin ko. vaiheeseen liittyviä ääniä tunnelmaa luomaan. Hieman meidän jälkeen mestoille saapui myös joukkio eläkeläisiä.

Museo on ilmainen ja kiertelyn jälkeen on tarjolla ilmainen maistiainen. Luonnollisesti maistiaisen lisäksi vieraat voivat ostaa mitä erilaisempia sakepulloja museon kaupasta. Ihan hyvä paikka, jos vähänkin saken valmistus tai historia kiinnostaa.


Mainokset

Yksi vastaus to “Sawanotsuru sakemuseo, Kobe”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Saken valmistus | Tatu @ nihon - 18.05.2014

    […] Käytetyllä vedellä on suuri vaikutus lopputuotteen makuun, joten saken valmistuspaikoiksi on valikoituneet alueet, joissa on mineraalikoostumukseltaan sopivia puhtaita vesilähteitä kuten Akita, Niigata ja Kobe. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: