Kenko PRO 300 AF DGX 1.4X

15 Elo

Tämä on artikkeli aikoinaan ennen sumoturnausta ostamastani telejatkeesta, eli polttovälin muuttajasta. Telejatkeen tarkoituksena on suurentaa kuvakennolle näkyvää kuvaa ja täten ”päästä lähemmäksi” kohdetta. Telejatke liitetään objektiivin ja kameran väliin, ja täten voi jatkeen tyypistä riippuen lisätä systeemin pituutta ja massaa huomattavasti. Niitä on saatavilla useilla eri suurennussuhteilla, joista yleisimmät on 1,4x ja 2,0x telejatkeet. Jatkeiden vaikutus tulee esiin esimerkiksi seuraavasti: kun polttovälin 100mm omaavaan lasiin liitetään 1,4x telejatke, muuttuu polttoväli 140mm pituiseksi. 2,0x telejatke puolestaan muuttaa polttovälin 200mm:iin.


Yllä sama kohde kuvattu samalta etäisyydeltä ensin käyttämällä 105mm objektiivia ja sitten liittämällä siihen 1,4x telejatke.

Aikaisemmin telejatkeita käytettiin enemmän, koska laadukkaat zoom-objektiivit eivät olleet niin yleisiä. Tällöin polttoväliä pystyi muuttamaan vain ostamalla uuden oben tai hankkimalla sopivan muutoskertoimisen telejatkeen. Nykyään zoomi-teknologian yleistyttyä ja laadun kasvaessa tarve jatkeille on vähentynyt, muttei ihan poistunut. Miksi käyttää tänä zoomien aikakautena jatkeita?

Ensinnäkin pitkän polttovälin objektiivit ovat usein hyvin kalliita. Jos kuvaaja tarvitsee pidempää polttoväliä voi hän kalliin uuden lasin sijaan kiinnittää jatkeen nykyiseen obeen. Toisekseen pitkän polttovälin objektiivit ovat usein melko kookkaita ja painavia. Luonnossa reippaileva kuvaaja voi arvostaa että voi pakkaa kahden painavan oben sijaan vain toisen ja sujauttaa taskuun pienen konvertterin. Kolmanneksi telejatkeella on mahdollista lisätä makro-objektiivin polttoväliä muuttamatta kuvakennolle heijastuvan kohteen kokoa. Toisin sanoen 1cm kokoinen kuoriainen on kuvakennolla myös 1cm kokoinen. Tämä on eduksi jos makrokuvauksen kohde on säikkyvää tyyppiä, koska kuvausetäisyyttä voidaan kasvattaa. Kuvan laatu on hyvällä telejatkeella ja objektiivilla parempi kuin kuvan suurentaminen jälkikäsittelyssä vastaavalla kertoimella. Syväterävyys on vähän kaposempi kuin vastaavalla obella ja lyhyin tarkennusetäisyys säilyy muuttumattomana jatkeesta huolimatta.

Valitettavasti telejatkeen käyttö ei ole vain pelkkää ruusuilla tanssimista. Ei ole olemassa ilmaista lounasta… ynnä muita kliseitä. Koska telejatke suurentaa kuva-alan keskiosan kattamaan koko kennon alueen, on luonnollista että täten kennolle tulevan valon määrä vähenee. Aukkoarvon F2.8 objektiivista tulee 1,4x jatkeen myötä F4.0 objektiivi ja 2,0x jatketta käytettäessä F5.6 objektiivi. Huomatkaa että automaattitarkennus toimii hitaasti, jos lainkaan, aukkoarvon ollessa yli F5.6, joten telejatkeita ei kannata alkaa asentamaan alemman tason zoomeihin. Jo 1,4x telejatke vaatii eteensä vähintään jatkuvalla F4.0 aukolla olevan oben.

Lisäksi jatkeet myös suurentaa objektiivin heikkouksia. Varsinkin 2,0x jatkeella saattaa kuvanlaatu huonoilla laseilla kärsiä melko paljon. 1,4x jatkeella ei eroa laadussa yleensä huomaa ollenkaan. Zoomit saattavat myös aiheuttaa laadun vaihtelua eri polttoväleillä käytettäessä telejatketta. Eli mielellään laadukas kiinteäpolttovälinen ja valovoimainen objektiivi telejatkeen… ööö… jatkoksi. Jatkeissa ei usein ole sääsuojauksia ja tiivisteitä, joten niiden kanssa kuvaaminen ja kiinnittäminen/poistaminen ei liene suositeltavaa sateessa tai pölyisissä ympäristöissä.

Miksi sitten valitsin juuri Kenko PRO 300 AF DGX 1.4X telejatkeen? Toisin kuin Nikonin oma vastaava telejatke toimii vai tiettyjen objektiivien kanssa. Automaattitarkennus ei toimi D-tyypin objektiivien kanssa, joista puuttuu tarkennusmoottori. Kenkon telejatkeessa puolestaan on läpivienti kameran tarkennusmoottorista objektiiville, joten myös vanhemmat Nikkor-objektiivit toimii sen kanssa. Esim. minun AF 85mm f/1.8 D. Lisäksi jatke toimii myös muiden valmistajien, kuten Tamron ja Sigma, objektiivien kanssa.

Kenkon telejatkeessa on tarvittavat sähköiset kytkennät objektiivin ja kameran väliseen tiedonsiirtoon. Nikkor-obejen VR ja Tamron obejen VC toimivat moitteetta. Lisäksi kamera näyttää suoraan effektiivisen aukkokoon. Eli F2.8 obe näkyy kameran säädöissä F4.0 objektiivina. En ole muita telejatkeita kokeillut, mutta mielestäni kuvanlaatu ei tuolla jatkeella kärsi liikaa. Alla 100% rajaus syömäpuikkojen koristeluun. Kuva otettu RAW-tiedostona eikä siihen ole lisätty tarkennusta jälkikäsittelyssä. Reunat ovat kohtuullisen tarkat eikä eroa kuvaan jatkeettomalla obella juuri ole.

Lisäksi… Kenkon telejatke on paljon halvempi kuin vastaava Nikkor. 🙂

Kenkon rakenne on jykevähkö metallikiinnikkeineen. Pintamuovi vaikuttaa ihan laadukkaalta. Telejatketta yksinään ravistellessa kuuluu siitä metallista rapinaa, joka johtuu tarkennusmoottorin läpiviennin heilumisesta vapaana. Kun jatkeen liittää kameraan ei rapinoita kuulu ollenkaan. Liitos niin kameraan kuin objektiiviin tuntuu jämäkältä ilman välystä ainakin kaikilla minun objektiiveilla. Pakkauksessa on mukana ilahduttavasti laadukkaan oloinen nahkapussi telejatkeen säilyttämiseen ja suojaamiseen.

Muita arvioita:
http://studio-r.blogspot.com/2008/04/kenko-pro300-14x-teleconverter.html
(lienee vanhempi malli DG vs. DGX, mutta optiikka on muistaakseni aivan sama)
http://www.cardinalphoto.com/content/breakthrough-teleconverter-consumer-lenses-kenko-teleplus-pro-300-dgx-14x

Mainokset

2 vastausta to “Kenko PRO 300 AF DGX 1.4X”

 1. Erkki Kortelainen 16.01.2012 klo 20:44 #

  Olisiko mielestäsi mitään järkeä hommata tuollainen Sigman APO 150-500 f 1:5-6:3 kaveriksi. Luin jostakin, että Canonin runkoa voisi hämätä teippaamalla pari läpiviennin namikkaa (tarkennuksen takia). En sinällään säikähdä käsintarkennustakaan. Luin erään saksalaisen testin jonka mukaan tuo nimenomainen Kenko oli paras ainakin resoluution suhteen.
  Terveisin: Erkki

  • Tatu 17.01.2012 klo 04:23 #

   Taidat kuvailla lintuja? Harvemmin yli 500 mm polttoväliä muuten tarvitsee. 🙂 Mutta joo, voin suositella Kenkoa. Tosiaankin aukkoarvo pompsahtaa tuolla yli f.7 ja Canoni ei sitten tahdo tarkentua automaattisesti. Mäkin olen lukenut noista teippailuista, lienee toimivan, mutta silloinkin käyttö lienee mahdollista vain todella kirkkaalla säällä.

   Mutta, tuskin kovin moni illalla/yöllä lintuja bongailee.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: