Kenko Pro1 Digital Circular Polarizer

25 Elo

Kenko

Lisää höpötystä valokuvaushärpäkkeistä. Jei!

Tällä kertaa kyseessä ei ole kamera, eikä objektiivi, eikä edes telejatke tahi kolmijalka. Kyseessä on polarisaatiosuodin (PS), tai tarkemmin pyöröpolarisaatiosuodin. Filmiaikana erilaiset suotimet olivat välttämättömiä, jotta kuviin saataisi tietty tunnelta tai efekti. Nykyään monia entisaikojen suodattimien toimintoja voidaan suorittaa digitaalisesti kuvatiedostojen jälkikäsittelyssä. PS on yksi harvoista suodattimista, jonka vaikutusta on erittäin hankala tai jopa mahdotonta simuloidan kuvankäsittelyssä. Siksi se on vielä nykyäänkin korkeahkosta hinnastaan huolimatta varsin perusteltu hankinta valokuvaajan laukkuun.

Lyhyesti sanottuna polarisaatiosuodin poistaa kuvasta heijastuksia ja häikäisyä vedestä ja pinnoilta (kunhan pinta ei ole metallia. Ne jotka oli hereillä fysiikan tunneilla koulussa tietää syyn :P). Elikkäs veden pinnasta ”näkee läpi”, puiden lehtien väri on syvempi ja taivas tummenee / väririkastuu, koska vesihöyrystä heijastunut polarisoitunut valo ei näy. PS:n avulla myös kirkkaasta päivänvalosta johtuva ”utu” ei tee kuvista harmaita ja kontrastittomia.

Enemmän PS:n käytöstä ja vaikutuksesta voitte lukea vaikka täältä:
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/polarizers.shtml
…tai KVG!

Se teoriasta ja nyt enemmän juuri tästä suotimesta. Kyseessä on Japanilaisen Kenkon valmistama suodatin. Vähän harvinaisempi firma täällä länsimaissa, mutta joillekkin suotimen nimi saattaa tuntua kumman tutulta. Nimittäin aivan sama suodatin on länsimaissa markkinoilla Hoyan nimellä. Tuo Hoya on optisen alan jättiläinen jonka ”lonkeroita” on Kenkon lisäksi mm. Tokina ja Pentax. No kuitenkin, kun näette Hoyan suotimia Suomalaisissa kaupoissa, ovat ne siis samoja Kenkon suotimia eri nimellä ja jokseenkin kalliimmalla hinnalla.

Tuo ostamani Kenkon PS on halkaisijaltaan 77mm ja täten sopii suoraan laajakulmaobjektiiviini. Joskus suodattimet voi aiheuttaa vinjetointia laajakulmaobjektiiveja käytettäessä, mutta kuten aiemmassa Tokinan arviossa kerroin, ei tätä juuri ilmene tämän suotimen kanssa. Koska pyöröpolarisaatiosuotimet ovat aika kalliita ei niitä kannattane hankkia jokaista omistamaansa eri halkaisijan objektiivia varten. Hankin myös 77-72mm adapterin, jonka avulla voin käyttää samaa suodatinta myös Tamron-objektiivini kanssa.

Kun polarisaatiovaikutuksen säätää maksimiin, valovoima vähenee noin 1,5 pykälää. Lisäksi ylimääräinen lasielementti objektiivin päässä voi aiheuttaa tietyissä tilanteissa linssiheijastuksen lisääntymistä (ks. alla olevat kuvat). Lisäksi vastavalonsuojan kanssa suodattimen käyttö voi olla hankalaa. Tokinan oben kanssa onnistuu joten kuten, Tamronin kanssa adapterin takia ei toimi.


Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: