Suica

13 syys

002_pasmosuica_02

Suica on matkakorttisysteemi JR:ltä Kanton alueella, kuten PiTaPa Kansain alueella. Jos et ole vielä lukenut niin tsekkaa myös artikkeli yleisesti raideliikenteestä täällä. PiTaPa kortista poiketen Suica muistuttaa enemmän Suomen pääkaupunkiseudun matkakorttia, koska se perustuu rahan lataamiseen kortille etukäteen eikä matkakulujen velottamiseen suoraan pankkitililtä.

Suicaa käytetään totuttuun tapaan. Laiturialueelle mennessä sillä hipaistaan lippuportin kortinlukualuetta ja portti näyttää oikealla olevasssa ruudussa samalla kortilla olevan arvon. Määränpäähän saavuttua asemalta poistuessa korttia näytetään taas portilla ja kortilta vähentyy matkaan tarvittava määrä jenejä. Helppoa! Ei tarvii itse miettiä matkan hintaa ja että osaako ostaa oikean lipun (jos kortilla on riittävästi massia). Korttia voi lataa lippuautomaateilla.

Kortti kelpaa Kanton alueella JR-linjojen lisäksi metroissa ja lähes kaikissa yksityisten rautateiden linjoilla. Tokion alueella on myös toinen matkakortti, PASMO, joka on puolestaan yksityisten rautateiden (ts. muiden kuin JR) myöntämä älykortti. Se toimii aivan samalla tavalla kuin Suica ja se toimii myös JR:n linjoilla. Nuo kortit ovat käytännössä täällä toistensa kanssa vastaavia, kumpi vaan käy. Hinta on kummallakin sama. Suicalla on tosin pieni etu siinä että sitä voi käyttää myös JR-Eastin alueen ulkopuolella, eli sopii myös matkustamiseen JR-linjoilla esim. Osakassa tai Kiotossa. PASMO puolestaan ei toimi.

Kortin voi myös normaali turisti hankkia suoraan automaatista. Se maksaa 2000 jeniä ja tulee esitallennettuna 1500 jenin edestä matkarahaa. Kun korttia ei enää tarvitse, voi sen palauttaa ja saada kortin hinta (500 jeniä) sekä jäljellä oleva matkaraha (pienellä korvauksella) takaisin. Jos saavut Tokioon Naritan lentokentän kautta on sinulle hyvä tarjous. Matkustamalla JR:n Narita Expressillä keskustaan saat kaupan päälle Suica-kortin sisältäen tuon 1500 jeniä matkarahaa. Paikalliset ei tuota tarjousta voi käyttää, koska se vaatii ulkomaalaisen passin näyttämistä.

Jos et meinaa käyttää Suica-korttia kannattanee matkustaa Tokion keskustaan muita rautatieyhtiöitä käyttäen, koska yksinään Narita Express on kaikista kallein yhteys.

Kuten PiTaPalla ja PASMOlla, voi Suicalla usein maksaa myös esim. bussimatkoja, juomaa automaatista tai ostoksia konbineista sekä kaupoista. Tarkkaile vaan jos paikalla näkyy Suican vihreä logo.

Mainokset

3 vastausta to “Suica”

 1. acjama 13.09.2010 klo 10:39 #

  Joo, Suica on kaupungilla yhtä kiva kuin sen japaninkielinen kaima helteellä. Ei tarvitse kombineissa ja (useilla) juoma-automaateilla laskeskella kolikoita. Mutta vihreää logoa ei välttämättä ole, ne on nykyisin usein vain ”IC-kortteja”, joissa molemmat (Suica ja Pasmo) käyvät.

  • Tatu 13.09.2010 klo 11:04 #

   OK, eli acjama-sensein opastuksella bongailkaa IC-merkkejä tahi lyötte vaan korttia tiskiin joka paikassa. Jos kassatäti alkaa jotain sopertamaan, niin kortti ei tod.näk. käykkään, jolloin pitää kaivaa kolikkoja esiin taskusta.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Halpa lippu shinkanseniin « - 10.09.2011

  […] (katso myös aikaisempi artikkeli raideliikenteestä Japanissa ja matkakorteista, PiTaPa ja Suica) Kyseessä on Puratto Kodama -lippu, jolla kuten nimestä voi päätellä, pääsee ajelemaan […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: