Tietovisa! Luvassa palkinto!

11 Lok

Ei, visan kysymys ei ole ”mikä on kuvassa?”. Sehän kaikille niille selvää, jotka ovat vaipoistaan jo päässeet ja eivät ole vielä vajonneet vaippa-seniiliyteen… tahi Eri-Keepperiä ei ole haisteltu liikoja. Kysymys ei myöskään ole ”mitä tuossa välineessä on erikoista?”. Tuo jo vähän edistyneempi kysymys on myös liian helppo. Tämän kertaisen tietovisan kysymys on se kaikista kysymyksistä haastavin ja pelottavin. Kysymys kuuluu… MIKSI? Miksi tuo hammastikku (jos nyt jollekkin suuhengittelijälle jäi epäselväksi mikä tuo esine on kyseessä) on juuri tuon muotoinen? Mieti rauhassa ja klikkaa sitten alla olevaa linkkiä nähdäksesi vastauksen (jos luet tätä etusivulta; muutoin rullaa alaspäin).

.
.
.
.
.
.
.
.

Suomessa, ja Euroopassa yleensäkkin, hammastikut tuppaa olemaan kaksipäisiä. Eli ne ovat teräviä kummastakin päästä. Tehokasta! Ei tarvitse ottaa toista tikkua, jos kärki on jo ihan mählääntynyt. Tikku ympäri ja ikenien verenvuodatus jatkukoon. No, täällä Japanissa harvemmin tulee vastaan kaksipäisiä tikkuja. Yleensä ne ompi teräviä vain toisesta päästä. Miksiköhän näin? Olisiko niin että kun tikkua ottaa telineestä niin tylppään päähän ei voi satuttaa sormeaan? Turvallista, eikö?! *Tröööt!* Väärin! Se saattaa olla yksi syy muotoon, mutta sitä ei tällä kertaa haeta. Jos se olisi ainoa syy, niin miksi vaivautua tekemään tuommoisia kummia uurteita tikun päähän?

Itse asiassa vihje löytyy toisen pitkulaisen ruokailuun liittyvän tavaran käyttötavasta täällä. Syömäpuikot ovat olennainen osa japanilaista ruokailuperinnettä, kuten kaikki varmaan tietävät. Ne ei ole vain pelkkä väline, vaan (erään ohjelman mukaan) niissä kiteytyy osaltaan japanilainen sielu ja mielenlaatu. Moisista lennokkaista lauseista voi olla montaa mieltä, mutta pointti on se ettei syömäpuikkoja tule käyttää miten sattuu. Tarkemmin voit lukea tuolta: http://en.wikipedia.org/wiki/Hashi#Japanese_etiquette

Vastaus on että, samoin kuin syömäpuikkojen asettaminen pöydälle sellaisenaan ruokailun aikana tai sen jälkeen, hammastikun huolettomasti vippaaminen pöydän pinnalle voidaan nähdä moukkamaisena. Syömäpuikoille on oma telineensä, tai semmoinen taitellaan kertakäyttöpuikkojen kääreestä tai jos se ei ole mahdollista niin puikot asetetaan vaikka kulhon reunalle lepäämään vaakatasoon. Eli, tuossa hammastikkumuotoilussa on automaattisesti teline mukana, jonka avulla suussa käynyt hammastikun terävä pää ei kosketa pöydän pintaa. Esimerkkikuva alla.

Jos et tiennyt niin älä vaivu epätoivoon. Monet paikallisetkaan eivät tiedä uurteiden tarkoitusperää. Oikein tienneet… Onneksi olkoon! Olette palkintonne ansainneet. Rehentelyyn taipuvaiset voivat vapaasti kirjoittaa tuuletuksensa alla oleviin kommentteihin. 🙂

Ja sitten palkinto…
Tällä kertaa oikein vastanneet saavat virtuaalisen Hello Kitty banaanin! Olkaa hyvä. Eikös olekkin söpö?! Ja tietenkin yksittäispakattu.

Mainokset

2 vastausta to “Tietovisa! Luvassa palkinto!”

  1. äiti 11.10.2010 klo 19:38 #

    Nautinpa söpöstä banaanista vaikka en arvannut ratkaisua;-). Veikkailin kuitenkin sen liittyvän jotenkin hygieniaan ja sehän on aika lähellä….
    Mutta mistä sinä tiesit uurteiden tarkoituksen???

    • Tatu 12.10.2010 klo 02:46 #

      Se tuli tietooni, kun aiheesta puhuttiin aikoinaan Osakassa duunin ruokalassa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: