Sensoo-ji

3 Mar

Tänään on kulttuurin päivä (文化の日) Japanissa. Se on kansallinen vapaapäivä, joten duunistakin oli tänään vapaata. Päivän teeman mukaan läksin sitten tekemään / katsomaan jotain kultturellia. Netistä bongasin että tänään oli Asakusassa Tokyo Jidai Matsuri, elikkäs vapaasti suomennettuna Tokion historiallinen festivaali.

Ennen festareiden rientoa ja paraateja menin, kuten useat muut, puhdistamaan mieleni läheisessä Sensoo-jin temppelissä. Itse festivaalista raporttia sitten myöhemmin niin kuvien kuin videonkin kera. Keskitytään tällä kertaa tähän Asakusan tunnetuimpaan temppeliin. Temppelin kyljessä myös nakottaa Asakusan nimeä kantava shintopyhäkkö.

Asakusan metroasemalta ulostauduttaessa pääkadun varrella tulee ensimmäisenä vastaan Kaminarimon (雷門) eli ’ukkosportti’. Siitä näppäsin kuvan uudenvuoden aikoihin, kun tulin Tokioon visiitille. Portin jälkeen vierailijat lähtevät kulkemaan pitkin Nakamise-dooria (仲見世通り), kirjaimellisesti ’suhdekauppakatu’. Kadulla tungeksii lähes aina aivan simona ihmisiä. Jos aikataulu on tiukka ja kadun kaupat ei kiinnosta, niin kannattaapi luikahtaa vasemmalle tahi oikealle ja kävellä kauppojen takaa huomattavasti vikkelämmin temppelille. Pituutta kadulla on 250 metriä ja sen varrella on noin 90 pientä putiikkia. Tarjonta kostuu lähinnä matkamuistokrääsästä, teetarjoilusta ja makeista makupaloista.

Kauppakadun lopussa on Hoozoomon (宝蔵門), eli ’aarretaloportti’. Sillä möhkäleellä on korkeutta noin 23 metriä ja leveyttä 21 metriä. Alunperin se oli rakennettu vuonna 942, mutta paloi vuonna 1631. Portti rakennettiin uudelleen vuonna 1636 ja sitten noin 300 vuoden päästä jenkit pommitti sen tohjoksi toisen maailmansodan aikana. Vuonna 1964 rakennettiin lahjoitusvaroin nykyinen teräsvahvisteinen portti. Koska tuo portti on nyt väsätty paloturvallisista materiaaleista, sisältää sen toinen kerros Sensoo-jin buddhalaisaarteet. Portista roikkuu erinäisiä suurehkoja esineitä mm. 400 kiloa painava paperilyhty, pari 1000 kiloa painavia pronssilyhtyä sekä pohjoispuolella pari 400 kiloa painavaa olkisandaalia. Jos satut paikalle niin älä heti kiiruhda päätemppelille vaan tsekkaa myös nuo esineet. Ne on näkemisen arvoisia.

Temppelin rakennuksiin kuuluu viisikerroksinen pagoda.

Ennen päähallin tsekkaamista, voi ostaa suitsukkeita ja poltella niitä aukion keskellä olevassa tulipesässä. Saiturit tietenkin voi skipata ostamisosuuden ja loisia muiden suitsukkeiden savussa. Sanotaan että tuolla savulla on parantavia voimia. Sitä kuuluupi löyhytellä sinne missä sattuu olemaan vaivaa. Jos päätä särkee, tai tuntuu että on vaan vähän tyhmä, voipi savua huiskutella oman nupin suuntaan. Polvivaivaiset puolestaan voi koittaa vippailla katkua vähän alemmaksi. En kyllä kuitenkaan lähtisi suosittelemaan esim. virtsakivistä kärsiviä riisumaan pöksyjä ja löyhyttelemään settejä suitsukesavussa. Joku raja sentään.

Savu toimii kaikille, niin nuorille, vanhoille kuin ulkvisteillekkin.
Koita arvaa nuoremman miekkosen vaiva.Päähalli on omistettu bodhisattva Kannonille, elikkäs ’armon jumalattarelle’. Legendan mukaan paikalliset kalastajat löysivät sen patsaan Sumida-joesta vuonna 628. Kylän päällikkö sitten hokasi että ”Peijjoona, täähän on pyhä!” ja väsäsi sitä varten temppelin. Päähallissakin roikkuu porttien tapaan suuri punainen paperilyhty.


Sitten kun olin näpännyt muutaman kuvan turistikohteista ja myöskin turisteista, oli aika puhtain mielin suunnata kohti festarialuetta. Kulttuurin päivä on muuten tilastollisesti vuoden selkeimpiä. 1965 – 1996 välillä on ko. päivänä satanut vain kolme kertaa. Tänäänkin päivä oli pilvetön ja lämpötila huiteli mukavissa +18C tietämissä. Niin, oliko nyt marraskuu?!Bongaa sandaali!

Mainokset

2 vastausta to “Sensoo-ji”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tokyo Jidai Matsuri « - 17.11.2010

    […] ‘Kulttuurin päivänä’ menin lorvimaan Sensoo-jin liepeille Tokion Asakusaan. Siellä oli eräänlainen historiallinen festivaali, joka koostui […]

  2. Asakusan Sensoo-ji | Tatu @ nihon - 08.05.2014

    […] Tällä kertaa siis Sensoo-ji Tokion Asakusassa. Tarkemmin tästä temppelistä voitte lukea 3,5 vuoden takaisesta jutusta. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: