Uji

30 Mar

Uji on kaupunki Kioton prefektuurissa heti Kioton kaupungista etelään. Sinne pääseepi näppärästi junalla vajaassa puolessa tunnissa. Kaupunki on tunnettu temppelien ja pyhäkköjen lisäksi vihreästä teestä. Tsuen teetä on tarjoiltu siellä vuodesta 1160 ja sitä myydään vieläkin Japanin, ja ehkä maailman, vanhimmassa teekaupassa. Ei kovinkaan yllättävää että tee ja teen makuiset sapuskat ovat erittäin suosittu matkamuisto Ujin reissuilta.

Ujin kuuluisin nähtävyys lienee yllä olevassa kuvassa näkyvä Byoodoo-in temppelin Feenix halli. Ko. temppeli kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Paikka oli alunperin Heian aikakaudella vuonna 998 rakennettu Fujiwara klaanin maalaishuvila. Suvun yksi jäsen kuitenkin muutti tilukset jo vuonna 1052 Buddhalaistemppeliksi. Feenix halli sai lempinimensä Edo-kaudella, koska rakennuksen muoto mukailee siipensä levittänyttä lintua ja katolla nakottaa pari feenix-patsasta. Feenix halli on alkuperäinen rakennus, joka onnekkaasti selvisi vuonna 1336 tapahtuneesta tulipalosta. Kaikki ympärillä olevat rakennukset tosin paloivat poroksi (tai hirveksi). Hallin sisällä on noin kolmimetrinen Amida Buddhan patsas.

Feenix hallin selviytymistä ehjänä on juhlistettu laittamalla sen kuva koristamaan 10 jenin kolikon kääntöpuolta. Lisäksi katolla nakottava Feenix-linnun patsas on kuvattuna 10000 jenin setelissä.Uji toimii myös kuuluisan Genjin tarinan loppupään kappaleiden (45-54) näyttämönä. Sen vuoksi kaupungissa sijaitsee varsin moderni Genji museo. Siellä tarinan tapahtumia käydään yksitellen läpi ja kerrotaan miten ne nivoutuvat eri paikkoihin Ujissa. Koska tapahtumat ovat siis fiktiota, ei museossa varsinaisesti ole juuri hirviän vanhoja tavaroita, mutta voin suositella paikkaa kuitenkin kaikille, jotka ovat Genjin tarinan lukeneet ja siitä pitäneet.

Genjin tarinaa on ollut suomentamassa nykyään japanilaistunut poliitikko Marutei Tsurunen (ex. Martti Turunen).

Noiden mestojen lisäksi Ujista löytyy paljon muutakin nähtävää kuten esim. jänis-teemainen Shintopyhäkkö, Uji läpi virtaava pittoreski joki ja läheiset kukkulat luontoreippailuun. Mielestäni aivan mukava paikka päiväreissulle esimerkiksi Kiotossa sijaitsevasta base campistä.

Mainokset

3 vastausta to “Uji”

 1. Tero 01.12.2010 klo 18:54 #

  Heh, tulipa käytyä tuolla Byoudouin:ssä juuri viime sunnuntaina. Ei yhtään hassumpi paikka tosiaan.

  • Tatu 02.12.2010 klo 02:46 #

   Jep!
   Vaikka rakennus on erittäin vanha niin silti yksityiskohtia on runsaasti. Toki monet maalaukset ja Buddhapatsaan kultapinta on ajan myötä haalistunut, mutta ei se ainakaan minua haitannut.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Japanilaiset puutarhat: historia | Tatu @ nihon - 22.12.2014

  […] osina puutarhaa. Näitäkään puutarhoja ei ole säilynyt kokonaisina, mutta esimerkiksi Ujin (yllä) ja Hiraizumin (alla) puutarhat sisältävät useita tyylille ominaisia […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: