Eikan-don ruska iltavalaistuksessa

5 Jou


Illallisen jälkeen päivän momijigari (紅葉狩り), eli kirjaimellisesti ruskametsästys, jatkui Eikan-do temppelin light up-tapahtumassa. (sivuhuomautus: sana 紅葉, joka tarkoittaa syksyn lehtiä voidaan lukea kahdella tavalla; joko ’momiji’ tai ’kouyou’) Eikan-do on yksi itä-Kioton kuuluisista paikoista ruskan katseluun. Muita tunnettuja, ja ruuhkaisia, paikkoja ovat mm. Kiyomizudera ja Tofukuji.

Kerrotaanpa aluksi lyhyesti tästä temppelistä. Vuonna 853, munkki nimeltään Shinshoo osti aluella olevan kartanon perustaakseen sinne temppelin, mutta tuohon aikaan Kiotossa oli kielto uusien temppeleiden raketamiseksi. Kymmenen vuotta myöhemmin kieltoa ei enää ollut ja temppeli voitiin perustaa. Alunperin temppeli perustettiin Viiden Viisaus-Buddhan palvontapaikaksi, mutta myöhemmin seitsemäs päämunkki, Yookan, muutti pääpainon Amida Buddhan palvontaan. Temppeli on kuuluisa epätavallisesta Amida Buddhan patsaasta, joka katsoo taakseen olkapään yli sen sijaan että kasvot olisivat tyypilliseen tapaan eteenpäin. Valitettavasti temppelirakennusten sisällä ei saa kuvata, joten patsaasta ei nyt ole kuvaa.

Legenda kertoo syyn patsaan asennolle:

Kun Yookan oli 50v, munkit suorittivat rituaalia kävelemällä patsaan ympäri ja hokemalla sutria. Yllättäen patsas heräsi eloon ja asteli alas korokkeeltaan. Yookan yllättyneenä pysähtyi kesken rituaalin paikoilleen. Buddha patsas katsahti olapäänsä yli päämunkkia ja totesi hänelle ”Yookan, sinä olet hidas”. Siitä lähtien patsas on ollut tuossa erityisessä asennossa.

Juuri puiden latvojen yläpuolella voitte nähdä temppelikompleksin tornin, Tahootoon, nakottamassa kuun kelmeässä valossa.


Alkuillasta temppelialueen puutarha oli melkoisen täynnä populaa, mutta illan edetessä väki vähitellen väheni. Eikan-dossa oli tuolloin iltasella myös teetarjoilua sekä perinteisen japanilaisen musiikin esityksiä.Puutarhassa on lampi, jonka peilipinta heijastaa kivasti syksyn lehtien värejä.

Tuon jälkeen olikin aika hipsiä Kioton keskustassa sijaitsevaan hotelliin goisimaan. Seuraava päivä lupaili sateita, mutta siitä huolimatta olin päättänyt jatkaa ruskakuvaustehtävän suorittamista. Lisää syksyn lämpimiä värejä taas seuraavassa artikkelissa.

Mainokset

Yksi vastaus to “Eikan-don ruska iltavalaistuksessa”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ruskalehtien light up Rikugi puutarhassa « - 30.12.2010

    […] tänä vuonna tältä erää. Tokion Rikugi puutarhassa oli iltavalaistustapahtuma, melko pitkälti Kioton Eikan-don tyyliin. Ja koska kolmijalkaa ei saa puutarhaan ottaa (tosin ei mul semmosta olekkaan), niin […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: