Nijo-linna

7 Jou

[1]

”Aikaisin” aamulla ensimmäisenä kohteena oli Nijo-linna aivan Kioton keskustassa. Tuo päivä oli pilvinen ja iltapäiväksi oli luvattu sadettakin. Täysin eri sää verrattuna edellisen päivän auringonpaisteeseen. No, ei sää miestä lannista, jos ei mies säätä… eiku… No kuitenkin hotellin aamiainen mahassa läksin kamera tanassa kuvaamaan linnan tiluksia. Tuo oli ensimmäinen visiittini ko. linnaan joten en paneutunut ainoastaan valokuvailuun. Olen tällä kertaa numeroinut kuvat ja lätkäsin kuvausspotit alla olevaan karttaan.

Vuonna 1601, Tokugawa Ieyasu, tuo Tokugawa shogunaatin perustaja, määräsi kaikkia läntisen Japanin daimyoita kantamaan kortensa kekoon Nijo-linnan rakentamiseksi. Linna valmistui lopulta vuonna 1626. Shogunaatti piti Edoa pääkaupunkinaan, mutta keisarillinen hovi asusteli vielä Kiotossa. Nijo-linna rakennettiin shogunin residenssiksi hänen vieraillessaan Kiotossa, ja shogunaatin kätyreiden paikalliseksi päämajaksi. Linna onkin ihan lyhyen matkan päässä Kioton keisarillisesta palatsista länteen, joten hovia oli helppo pitää silmällä.

Päätorniin iski salama vuonna 1750 ja se palo maan tasalle. Vuonna 1788 sisempi palatsi tuhoutui kaupunginlaajuisessa palossa. Mesta oli tyhjänä kunnes 1893 prinssin asuinrakennukset keisarillisesta palatsista siirrettiin Nijon muurien sisään. Palatsirakennusten sisällä ei saa valokuvata, joten sieltä nyt ei ole fotoja näytettäväksi. Suuremmassa palatsikompleksissa, Ninomarussa, on erityiset uguisubari (鴬張り) -lattiat, eli englanniksi ’Japanese Bush-wabler tone’ -lattiat. Ne pitää sirkuttavaa ääntä, kun niiden päällä kävelee ja täten palatsin asukkaat osasivat varautua mahdollisten salamurhaajien varalta. Lisäksi shogunin toimistotiloissa ja majoitustiloissa vain nais-avustajat oli sallittuja.

[2]
Iso kello sisemmän puutarhan sisäänkäynnin vieressä.

[3]
Sisempien muurien yhdessä nurkassa on tornitasanne, josta on 360 asteen näkymä linnan alueelle. Alla muutama kuva lisää tuolta tornista.

[4]
[5]
[6]
[7]
Voisi kuvitella että hyökkääjän on melko vaikea ensin pulikoida veden poikki ja sitten kiipeillä muurin kylkeä ylös. Puolustusjärjestelmien toimivuutta ei tosin tämän linnan kohdalla tarvittu testata, koska Tokugawa shogunaatin valtakausi oli kohtuullisen rauhallista aikaa, eikä kahakoita juuri ollut ennen Boshin-sotaa ja Meiji-restauraatiota.

[8]
[9]
Molemmat japanilaiset puutarhat olivat melko täynnä vihreitä puita, joskin pohjoisempi puutarha tarjosi hieman enemmän syksyn värejä.

[10]
Siellä oli myös siisti teehuone.

[11]
[12]

Linnalta matkasin sitten Yasaka-jinjan kautta ja Maruyama-puistoon, jossa safkasin bentoboksin naamaan. Maha täynnä jatkoin ruskaurakkaa Kodai-jin buddhatemppelillä, mutta siitä lisää toisessa artikkelissa.

Mainokset

2 vastausta to “Nijo-linna”

 1. Leena 15.12.2010 klo 09:36 #

  Hei Tatu,
  taivaallisia kuvia ja kivoja juttuja

  IHANAA JOULUA SINULLE TATU.

  • Tatu 15.12.2010 klo 09:51 #

   kiitti!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: