Ruskalehtien light up Rikugi puutarhassa

30 Jou

Viimeisiä ruska-artikkeleita tänä vuonna tältä erää. Tokion Rikugi puutarhassa oli iltavalaistustapahtuma, melko pitkälti Kioton Eikan-don tyyliin. Ja koska kolmijalkaa ei saa puutarhaan ottaa (tosin ei mul semmosta olekkaan), niin valokuvaaminen pimeässä oli jokseenkin haasteellista. Ihmisiä oli ajoittain ihan tungokseksi asti liikkeellä, mutta ei se tunnelmaa haitannut.

Rikugi-eniä pidetään Koraku-enin ohella parhaimpina esimerkkeinä Edo-ajan puutarhoista. Se sijaitsee kätevästi Yamanote-looppilinjan varrella, vain 5 minsan jalottelun päässä Komagome asemalta. Sisäänpääsystä joutuupi pulittamaan 300 jeniä, ellei ole vanhus tahi paikallinen peruskoululainen.

Puistoa väsättiin aikoinaan vuosina 1695-1702 Yanagisawa Yoshiyasu nimisen daimyon toimesta. Puutarha on Kaiyuu lampi -tyyppiä, joka oli tyypillinen daimyoiden suosima puutarhatyyli. Nimi tulee ’waka runojen kuudesta muodosta’… jos ny joku välttis haluu tietää, ne muodot ovat: allegoriaalinen, enumeratiivinen, metaforaalinen, allusiivinen, tavallinen ja onnitteleva. Puutarha on rakennettu keskuslammen ympärille siten että eri kohdat muistuttavat kuuluisia maisemia eri puolilta Japania.


Puutarha tuli aikoinaan Mitsubishi ryhmän Iwasaki suvun omistukseen. Vuonna 1938 suku lahjoitti sen valtiolle ja se avattiin yleisölle vapaaksi puistoksi. Vuonna 1953 se lisättiin viralliseen Maisemallisesti kauniiden paikkojen listaan.

Paikalla oli tarjolla safkaa. Se tuoksui hyvältä, mutten ollut erityisen nälkäinen ja jonokin oli pitkä. En siis maistellut nuita antimia.Onneksi keskulammen viereisillä poluilla oli muutama tolppa, joiden päältä saattoi ottaa kuvia pitkällä valoitusajalla ilman kolmijalkaa. Enemmän valoa kennolle ja pystyin käyttämään pienempää aukkokokoa. Jei! Sommittelu tosin oli erittäin rajoittunutta.


Puutarhassa myytiin myös (kallista) Bischofshofenia. Jotkut uggelit pääsivät sillä hilpeään tunnelmaan.


Noin… nyt jätämme ruskaihmettelyt taas taakse tältä vuodelta. Seuraavissa artikkeleissa kohti uusia kujeita.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: