Shoso-in (ja uudelleen Yoshiki-en)

4 Tam

Pyörähdin tuossa vähän aikaa sitten Kansain alueella. Kävin kurkkaamassa Narassa Shoso-in nimistä rakennusta, joka sijaitsee Todaijin ”takana” ison Buddhan tönöstä pohjoiseen. Shoso-in oli pitkäaikaisen restaurointityön alla asuessani Osakassa, joten en silloin voinut sitä katsastaa. Vaikka Nara on muuten erittäin tuttu, oli tämä paikka ihka uusi juttu mulle.

Shoso-in on Todaijin temppelikompleksin varastorakennus. Voisi ajatella että semmoinen tehtävä ei kummosta tönöä vaadi, mutta koska kyseessä oli pyhimmistä pyhimmät temppelin aarteet, täytyi niiden varastokin olla kunnollinen. Varasto rakennettiin aikoinaan Keisari Shoomun kuoltua vuonna 756. Keisarin vaimo suri miestään ja osoitti kaipaustaan lahjoittamalla lukuisia tavaroita Todaijille. Nämä tavarat varastoitiin Shoso-inin uumeniin. Rakennus on onneksi säästynyt tulipaloilta ja onnettomuuksilta tähän päivään asti ja on yksi parhaista säilyneistä esimerkeistä Nara-kauden rakennustekniikasta.

Shoso-in ei ole ihan tyypillinen japanilainen rakennus. Se muistuttaa ulkoisesti melkoisesti perinteisiä suomalaisia hirsitaloja. Se on rakennettu Hinokista, eli japanilaisesta sypressistä. Pinta-ala on 33 metriä kertaa 9,4 metriä. Lattia on 2,7 metriä korkeiden tolppien päällä. Eipähän pääse peurat tai muut metsien hurjimukset mutustelemaan aarteita. Korkeutta tönöllä on 14 metriä. Shoso-in on vanhin säilynyt tuon tyylisuunnan rakennus. Sisällä majailee yli 9000 esinettä. Ne ei ole yleisölle nähtävissä muuten kuin Naran kansallismuseossa kerran vuodessa syksyisin pidettävässä näyttelyssä, joten itse varaston sisään ei pääse pällistelemään. Paikalla on tosin valokuvia rakennuksen sisältä. Mesta on ilmainen.

Ja kun kerta olin Narassa, oli ”pakko” ottaa ainakin yksi kuva peuroista.

Kävellessä takaisin kohti juna-asemaa, kävin pikavisiitillä Yoshiki-en puutarhassa lorvimassa ja näppäämässä muutaman kuvan. Tarkemmat taustat siitä voitte lukea tuosta linkatusta aikaisemmasta artikkelista. Yoshiki-en on ulkvisteille ilmainen ja tuo taisi olla minulle 3. kerta tuolla puutarhassa.

3 vastausta to “Shoso-in (ja uudelleen Yoshiki-en)”

 1. äiti 05.01.2011 klo 10:58 #

  Yksinkertaisuudessaan tosi kaunis, totta, siinä on jotenkin ”kotoinen” tunnelma.
  Puutarha taisi olla minullekin tuttu;-).

 2. Anna 06.01.2011 klo 00:14 #

  Tuttu puutarha mullekin, satuin kulkemaan sitä kautta minäkin kun etsin tietäni asemalle. Vaan jäi tuo varastorakennus bongaamatta.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Uusien kulmien etsimistä Narassa, osa 1 | Tatu @ nihon - 13.07.2014

  […] Muutama otos Yoshikien puutarhasta. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: