Uudenvuoden tungosta temppelillä, Takahata Fudo-son

6 Tam

Uudenvuoden perinteisiin kuuluu 初詣, eli ’ensimmäinen vierailu pyhäkköön’. No, periaatteessa siis kohteena pitäisi olla Shinto-pyhäkkö eikä Buddhalainen temppeli, mutta usein immeiset käyvät myös temppeleillä noina vuoden ensimmäisinä päivinä. Takahata Fudo-son on Hinon kaupungin eteläosissa oleva ilmeisen tärkeä temppeli. Kuulemma se on yksi Kanton alueen 3 suuresta Fudo Myoolle pyhitetyistä paikoista. No, en mä kyllä hirviästi ole Buddhalaisuuden hienouksista perillä, mutta ainakin temppelin viisikerroksinen pagoda on varsin kuvauksellinen.


Elikkäs… populaa oli mestoilla ihan simona. Lössii kuin pipoo. Ynnä muita älyvapaita fraaseja paljoudesta. Luonnollisestikkin pituus oli jälleen valttia ja helposti saattoi kurkkia päiden yli. Sanottakoon kuitenkin että nuorempi japanilainen väestö alkaa jo olemaan melko lailla yhtä pitkää kuin lajikumppanit Euroopassa, mutta vanhempi kansa on noin päätä lyhyempää. Ja tuo rollaattoriarmeijahan on ehkä sitä ahkerinta temppeilillä kyläilijäkansaa.Tietenkin siellä missä on ihmisiä on myös myyntikojuja. Tuollakin temppelialueella oli kymmeniä pystiksiä myymässä erilaisia sapuskoja ja krääsää.


Temppelin takana on metsän peittämä mäki, jolla risteilee polku. Tuon polun varrella on useita kymmeniä pieniä patsaita. Perheet kävivät reippailemassa tuota reittiä läpi ja lapset lahjoittivat patsaille taittelemiaan origameja.


Lisäksi poikkeuksetta jokaisen patsaan pään päällä oli kolikko. Ehkä vähän liian pieni hatuksi, mutta sillä lienee joku muukin merkitys, jota kaltaiseni barbaari ei tietenkään voi ymmärtää. Alla on kuva reittikartasta.Ja kun ollaan Hinossa, niin temppelissä kunnioitetaan toki myös kylän suurta poikaa, Hijikata Toshizōta. Tämä jannu oli Shogunaatin puolesta taistelevan Shinsengumin vara-komentaja. Tuo samuraipoppoo on nyttemmin tullut tunnetuksi varsin kurinalaisesta koodistostaan ja peräänantamattomasta taistelustaan Meiji restauraation alkumyrskyissä. Ja koska he olivat nyt ”häviävällä puolella” suurin osa Shinsengumin jäsenistä joutuivat ennenaikaiseen hautaan. Samuraipoppoon komentajan Kondo Isaon kuoltua Hijikatasta tuli Shinsengumin johtaja ja hän jatkoi taistelua vielä jonkin aikaa lyhytikäisestä Ezon tasavallasta Hokkaidolla. Hijikatan tie päättyi lopulta taistelussa hevosen selässä ratsastaessaan luodin osuessa alaselkään.

Noniin… artikkeli muuttuikin historian paatokseksi.
Leffoissa, animaatiossa ja sarjakuvissa Hijikata Toshizo kuvataan yleensä melkoisen komiaksi ja charmikkaaksi hahmoksi.

Mainokset

Yksi vastaus to “Uudenvuoden tungosta temppelillä, Takahata Fudo-son”

  1. äiti 07.01.2011 klo 10:50 #

    Tosi charmikas hän on patsaassakin!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: