Daruma

12 Tam

Käväsin hieman vuodenvaihteen jälkeen paikallisella temppelillä Akishimassa, koska siellä oli yksi Kanton alueen suurimmista Darumamarkkinoista. Mesta oli noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Akishiman asemalta, mutta koska päivä oli pilvetön eikä mahdottoman kylmä, ei pieni ulkoreippailu haitannut. Temppelialuella oli matsureiden normaaleja myyntikojuja sapuskoineen ja pikkutavaroineen, mutta pääasiassa oli lukuisat Daruma-nukkejen myyjät. Porukkaakin oli kohtuullisesti liikkeellä.
Markkina-alueella oli myöskin jos jonkinmoista risukasan ja rikkaruohon myyjää. Myytävänä oli niin koristekasveja, kuin myös hyötykasveja kuten esim. mikan (tunnettaneen Suomessa nimellä ’satsuma’) puskia. Erilaisia bonsaipuitakin oli melkoinen valikoima.


Pääosassa oli siis kuitenkin Darumat. Noiden patsaiden kohtuu rumahko naama tulee Bodhidharmasta. Hän oli tärkeitä varhaisia Buddhalaisuuden munkkeja ja häntä pidetään niin Zen-Buddhalaisuuden kuin Shaolin-kamppailutyylin perustajana. Bodhidharma kuvataan usein sonnustautuneena punaiseen kaapuun, josta sitten juontaa yleisin väritys Darumoissa. Darumat ovat yleensä onttoja paperimassasta valmistettuja nukkeja, joiden alaosa on painotettu sitten että mötikän pitäisi palata takaisin pystyasentoon, vaikka sen tökkäsee kumoon. Pseudo-poikkitieteellisessä-kaksoissokkoutetussa-empiirisessä testissä havaitsin että nukke palaa jaloilleen noin 78,34501 % tökkäystapahtumista. Symbolisesti se kuvaa kykyä palautua takaisin onnettomuuden jälkeen.

Darumat myydään yleensä silmättöminä tahi pupillittomina. Tarkoituksena on siis tehdä toivomus tai asettaa jokin tavoite ja piirtää/maalata nukelle yksi silmä. Tämä yksisilmäinen daruma sitten asetetaan jonnekkin näkyvälle paikalle muistuttamaan ko. tavoitteesta tai toiveesta. Jos kyseessä on jokin haaste, niin daruma voi motivoida suorittajaa ponnistelemaan ahkerasti. Kun toive tai tavoite on lopulta saavutettu niin sitten nukelle piirrellään se toinenkin silmä.

Mitä kaksisilmäiselle darumalle sitten tehdään, varmaan riippunee henkilöstä… jääkö paikalleen, lentääkö roskiin vai muuttuuko jonkun bileen aikana ex-tempore jalkapalloksi. Perinteinen tapa kuitenkin on tuoda vuoden aikana ”käytetty” daruma takaisin temppelille, josta se oli ostettu vuoden vaihteessa tapahtuvaan polttorituaaliin osoittaakseen kiitollisuutta. Sitten voikin samasta paikkaa kätevästi ostaa uuden nuken uusia haasteita varten.

Naamassa olevat kulmakarvat on tyylitelty muistuttamaan kurkea ja viikset kilpikonnan kuoren kuviointia. Nämä eläimet ovat pitkäikäisyyden symboleita. Japanilaisen sananlaskun mukaan ”Kurki elää 1000 vuotta, kilpikonna elää 10000 vuotta.” Naaman karvaisuudesta voikin päätellä ovat nuket perinteisesti miespuoleisia. Joskus harvoin voi löytää myös nais-darumoita myynnissä.

Punaisen ollessa yleisin väri, valmistetaan darumoita myös muissakin väreissä ja niillä on oma merkityksensä. Merkitykset kuulemma vaihtelee jonkin verran paikkakunnasta ja jopa nuken valmistajasta riippuen. Listaan kuvan alle muutamia yleisimpiä ja noilla Akishiman darumafestareilla käytettyjä kuvauksia.


PUNAINEN – Menestystä ja turvallisuutta yleisesti
MUSTA – Pahan pitäminen loitolla ja hyvää vuotta
KULTA – Vaurautta ja elintasoa (well, duh)
SININEN – Henkilökohtainen menestyminen ja onnistuminen
VIHREÄ – Hyvää terveyttä
PINKKI – Rakkautta, kosintaa ja turvallista synnytystä
VIOLETTI – Koulu- ja opintomenestystä
VALKOINEN – Puhdistautumista, uutta alkua ja onnea
KELTAINEN – Turvallisuutta ja suojaa

Daruma nukkeja voipi ostella ympäri vuoden, mutta usein paikalliset hankkivat niitä juuri uuden vuoden jälkeen pidettäviltä darumamarkkinoilta.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: