Shigeru Mizukin GeGeGe no Kitaro näyttely

23 Tam

Kävin tänään kurkkaamassa Hachioji City Yume Art Galleryssä (八王子市夢美術館) kyseistä vanhaa mangaa käsittelevän näyttelyn. GeGeGe no Kintaro alkoi ilmestymään aikoinaan vuonna 1959 ja jatkui kymmenisen vuotta siitä eteenpäin. Sittemmin mangasta on poikinut niin animeja, pelejä kuin elokuvakin. Sarjaa pidetään ehkä suurimpana kansanperinteestä kumpuavien otusten, yokaiden, popularisoijana. Näyttelyssä ei (tavalliseen tapaan) saanut valokuvata, joten siitä ei nyt ole fotoja. Esineistö oli lähinnä taideteoksia mangan hahmoista, alkuperäisiä sarjakuvalehtiä sekä muuta youkaita käsittelevää kirjallisuutta. Muutama suuri patsas oli mestoilla kans.

Mangan päähahmo on Kitaro, hautausmaalla syntynyt yokai-poika. Hän on enimmäkseen maatuneen isänsä ohella viimeiset haamuheimon edustajat. Kitaron toinen silmä puuttuu, mutta hiukset yleensä peittää tyhjän silmäkuopan. Kitaro on poikamaisesta ulkomuodostaan huolimatta 350 vuotias. Mangassa Kitaro toimii lähinnä sovittelijana yokaiden ja ihmisten välillä… lähinnä koittaen suojella tavallisia tallaajia ilkeiltä olioilta. Suojeluun hän käyttää mm. kauko-ohjettavia sandaaleitaan ja kättään, nuolimaisen kovia hiuksiaan ja maagista okariinaa.

Muita hahmoja on mm. Kitaron isä, josta on maatumisen jälkeen jäljellä vain silmä. Hän on erittäin viisas ja pitää puhtaudesta. Tarinassa esiintyy myös mm. rottamies, kissatyttö, hiekkaa-heittävä-mummeli, vauvan-lailla-parkuva-papparainen, puuvillarulla ja eräänlainen seinäolio.

Jos aihe kiinnostaa enemmän niin tsekatkaa Acjaman reissuraportti Sakaiminatosta, joka on kuuluisa noista möröistä.

Mainokset

2 vastausta to “Shigeru Mizukin GeGeGe no Kitaro näyttely”

  1. ALINA 13.03.2011 klo 10:06 #

    GEGEGE ON JOTAKIN

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hanamireippailu « - 29.04.2012

    […] ja täten semi-kuuluisa. Syystä tai toisesta pyhän paikan vieressä on kauppa, jota koristaa Gegege no kitaron hahmot. Ehkä joku viisaampi osaa kertoa yhteyden Gegegen ja Jindai-jin […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: