Cribs: Hima Hinossa (video)

31 Tam

Nyt on se hetki jota kaikki (ehkä kaksi henkilöä) on odottanut. Tarkoituksena oli tehdä jo perinteeksi muodostunut asuntoesittely aikoja sitten, mutta se vaan venyi ja venyi ja venyi…. ja venyi vähän lisää… kuin kuminauhapasianssi. Mutta tänä viikonloppuna otin itsestäni niskaperseotteella kiinni ja uhkasin heittää itseni parvekkeelta alas neljällä kierteellä kerien aidan päälle poikittain, jos en saisi esittelyä tehdyksi videoineen kaikkineen.

Alussahan en asustanut tässä kämpässä vaan yliopiston pienessä rotan(torakan)loukussa, jossa ei edes mokkulanetti toiminut. Muuttoprosessin vaiheita voitte halutessanne muistella harkitsemista, valintaa ja avainkourailua käsitteleviä artikkeleita lukemalla.BGM:
Yahoo! – Morikawa Miho & Asakura Akira
Alsatia – Galneryus
High School of the Dead – Kisida Kyodan & The Akeboshi Rockets

Keittiö on paljon suurempi kuin yliopiston luukussa. Varsinaiset keittiöt huoneena ovat luonnollisestikkin harvinaisia pienemmissä asunnoissa, joten Osakan kämpän tapaan on nyt ruuanväsäilytila yhdistetty muihin huoneisiin. Työskentelytasojen pinta-ala on myös suunnilleen Osakan luukun kokoluokkaa. Keittiöön olen hankkinut pienen kaasulieden, mikron ja jääkaapin (ei tällä kertaa pinkki).

Keittiö-eteisen vieressä on syvennyksessä ostamani pesukone merkkiä National. Tunnetaan länsimaissa nimellä Panasonic ja Japanissa puolestaan usein myös nimellä Matsushita. Tuo masiina, niinkuin kotipesukoneet Japanissa usein, ei lämmitä pesuvettä ollenkaan, vaan pyykit pestään aina ns. kylmäpesulla. Ja näin talvisaikaan tuo vesi voi olla jopa alle +10C. Toistaiseksi on pyykistä tullut kyllä ihan riittävän puhdasta. Lieneekö pesuaine sitten vähän tyjympää kamaa?

Pesukoneen vieressä ovat erilliset WC ja kylpyhuone. Vessa on Japanilaisessa ajattelussa melko ymmärrettävästi saastainen tila, kun kylpyhuone puolestaan on puhtauden perikuva. Siksi esim. aina asuntolistauksissa ihan erikseen mainitaan että pönttö ja kylpyamme on erillisissä tiloissa. Osakan high-tech posliinialttarista ja ammeesta ollaan aika kaukana, mutta molemmat on perussiistejä ja toimii niinkuin pitää. Vesi lämpiää paikallisesti kaasuboilerin avulla, koska kunnallista johtoa pitkin tuleepi vain kylmää vettä.

Itse oleskeluhuone on sitten japanilaistyylinen, eli washitsu 和室, tatamimattoineen ja liukuovineen (fusuma 襖). Tämä olikin yksi pääpointti miksi tämän kämpän monien vaihtoehtojen joukosta valitsin. Fusuman koko on sama kuin tatamimaton, eli 90 cm leveä ja 180 cm korkea. Kyllä, se tarkoittaa sitä että jos kuljen oviaukosta epätyypillisen hyvässä ryhdissä, niin pää kopsahtaa yläraamiin. Nykyään väestön pituuden kasvaessa liukuovien korkeutta on nostettu 190 senttiin, mutta tuo kämppä on vielä vanhan skaalan mukaan tehty.

Huoneeseen ostin kotatsun (炬燵). Se on paras keksintö sitten valmiiksi viipaloidun leivän varsinkin kun paikallisten asuntojen eristys ei ole mitään huippuluokkaa (ei ollut edes sikauudessa Osakan kämpässä). Kotatsu on siis matala pöytä varustettuna lämmitinlaitteella ja usein paksulla viltillä. Ennen lämmitys tapahtui hehkuvilla hiilillä, mutta nykyään sähköllä. Kotatsun alla istuskellessa on tapana vedellä naamaan mikaneita (Suomessa tunnetaan nimellä Satsuma). Talvisaikaan jopa TV:n keskusteluohjelmissa voi nähdä julkkikset kaikki kotatsun ääressä syömässä jutustelun ohessa mikaneita, vaikka studion lämpötila ei varmastikkaan vaatisi kotatsun käyttöä.

Yhdeltä seinältä löytyypi tokonoma 床の間, eli eräänlainen alkovi, johon perinteisesti on asetettu koriste-esineitä (okimono), ikebana asetelmia ja kalligrafiakääröjä (kakemono). Voisi luulla että kunniavieras istutetaan niin että hän pääsee suoraan tölläämään noita esineitä, mutta japanilaisten ollessa vaatimatonta kansaa, he eivät halua rehvastella omistuksillaan. Siksi vieraan paikka onkin juuri selkä tokonomaan päin. No, mä kun olen tämmönen karvanen barbaari, niin asetin omaan tokonomaan tuon nykyajan palvonta-alttarin ja ikuisen onnen lähteen, television.

Tokonoman vieressä on suuri liukuovellinen kaappi, joka kätkee sisäänsä mm. futon 布団 -patjat. Tatamimattojen päälle ei ole tapana asettaa painavia huonekaluja, joten länsimaiset sängyt ei tule kyseeseen. Futoni vaan levitetään suoraan lattialle nukkumasan kolkutellessa ovella. Aamulla se sitten pakataan takaisin kaappiin, jos aamuväsymyksessä moista toimenpidettä jaksaa suorittaa.

Kämppä on kulma-asunto ikkunoiden ollessa suunnilleen pohjoiseen ja itään. Verhot nappasin lähitavaratalon heikohkosta valikoimasta, jottei naapureiden tarvitse pelästyä valkoista apinaa tullessani pois kylvystä. Itäänpäin olevien lasiovien takana on parveke, joka toimittaa lähinnä vaatteidenkuivaustilan tehtävää.

Huoneesta löytyypi tietenkin ilmastointilaite, joka kotatsun ohella tekee sisälämpötilasta siedettävän. Näin talven kylminä päivinä (+6C – +12C) lämpö karkaa tosin parissa tunnissa harakoille ilmastoinnin sammutuksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan ihan viihtyisä luukku ja pienehköstä koostaan huolimatta, juurikin sopiva yhdelle elostelijalle. Eipähän ole liikaa neliöitä siivottavana.

Mainokset

3 vastausta to “Cribs: Hima Hinossa (video)”

 1. äiti 01.02.2011 klo 10:50 #

  KYLLÄ on odotettu ja jopa toivo heitetty mutta nyt se kuitenkin tuli!!!! Hyvä juttu että ruoskit itsesi tekemään esittelyn. Lämmin Kiitos!
  Perushyvä, siisti asunto, sopivan kokoinen ja tietysti plussana että on ”paikallisen” tyylinen. Aika jännää että sisään tullessa on heti keittiö;-).
  Ymmärrän että viihdyt asunnossa.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tatamihuone: elementit ja käyttö | Tatu @ nihon - 21.01.2017

  […] tila soveltunee myös muuhun tarkoitukseen kuten television paikaksi, kuten minä sitä aikoinaan käytin vanhassa asunnossani. Perinteisesti illan kunniavieras asetettiin istumaan selkä kohti tokonomaa, koska tapana ei ollut […]

 2. Hassut japanilaiset kodit, osa 1 | Tatu @ nihon - 22.11.2017

  […] Tokiossa. Minun aikaisempia kämppiä voi käydä kurkkaamassa mm. näistä artikkeleista: Osaka, Tokio. Tässä artikkelissa, ja myös seuraavissa osissa, esittelen vastaan tulleita erikoisia asumuksia. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: