Manfrotto 709BR tripod

1 Hel

Kolmijalka, tuo valokuvauksen pyhän kolminaisuuden yksi… no… jalka. (Sanotaas muiden jalkojen olevan vaikka salama ja sitten kamera itse.) Kolmijalka on lähes välttämätön apuväline, kun tarvitaan pitkää valotusaikaa suhteessa käytössä olevaan polttoväliin. Nykyaikaisten kameroiden kuvanvakaajat toimivat vain tiettyyn rajaan asti, ja valotusajan lähennellessä puolta sekuntia, ovat nekin ihan yhtä tyhjän kanssa käsivarakuvauksessa. Toki kameran voi asettaa jollekkin tasolle lojumaan kuvaamisen ajaksi, mutta tällöin kuvakulmat ja sijainnit ovat rajoittuneet vain kyseiseen aidantolppaan tai puistonpenkkiin, joka sattuu olemaan saatavilla. Kolmijalka mahdollistaa kulman ja suunnan säätämiset juuri halutuksi, sekä laadukkaiden kolmijalkojen tapauksessa se tarjoaa riittävää tukea ettei itse kameran mekaanisten osien liike aiheuta kuvan tärähtämistä. Kolmijalka on usein myös tarpeen, jos halutaan haarukoida täysin saman näkymän valotusta esim. HDR-kuvausta varten.

Sanotaan nyt alkuunsa että en oikeastaan pidä kolmijaloista… koska olen laiska. Koko ajatus moisen roudaamisesta kuvailumestoille ja jalkojen levittely ja säätäminen tuntuu vaan niin ärsyttävältä. Joten en ole kolmijalkaa oikeastaan koskaan käyttänyt. Eli jos joku oletti että kirjottaisin jotenkin asiantuntevan analyysin otsikossa mainitusta tuotteesta, niin sitä ette tule (tietenkään) saamaan. En tiedä käytännön kokemuksen perusteella mikä tekee tietystä kolmijalasta hyvän. Toki olen lukenut paljonkin niiden käytöstä ja ominaisuuksista, ja täten en lähtenyt tätäkään ihan märkäkorvana hankkimaan. Oikeastaan voisi ajatella että se kaikista paras kolmijalka on juuri se kolmijalka, joka sattuu valokuvaajalla olemaan mukana kun sitä tarvitaan. Tähän filosofiaan omakin hankinta osaltaan perustui.

Jos aihe vielä kiinnostaa niin jatka lukemaan juuri tämän kolmijalan esittelyä kuvan alta.

Eli, kuten yllä olevasta kuvasta voi havaita, niin hankkimani kolmijalka ei ole järin suuri. Koska tiedän etten kuitenkaan täysikokoista hökötystä viitsi mukanani kuljettaa, päädyin ratkaisuun, joka on helppo ottaa mukaan aina kun itse järkkärikin on matkassa. Toki pieni koko ei salli samaa sommittelun vapautta kuin ”täysikasvuinen” virkaveli, mutta se on kuitenkin useimmiten riittävä ja parempi kuin ei mitään. Jep, paras kolmijalka on se joka on mukana. Tietenkään järjestelmäkameroita ei kannata alkaa liittämään halpoihin muovisiin 10 euron pilipalikolmijalkoihin, jotka ei tarjoa riittävää tukea kuin ehkä pokkareille, jos niillekkään. Nettietsinnän jälkeen tulin siihen tulokseen että tuo Manfrotto tarjoaa riittävän vahvat jalat ja pallonivelen useimmiten käyttämälleni kamera-objektiivi-komboille. Yksi moniin tilanteisiin joustava vaihtoehto perinteisille kolmijaloille on Jobyn Gorillapod. Se tosin mielestäni vaikutti hieman vaivalloisemmalta ja vähemmän tukevalta, kuin Manfrotton tuote.

Manfrotto 709BR koostuu tukevasta kokometallirakenteesta. Pallonivel on tietenkin pienehkö, mutta on tuntunut käytössä erittäin tukevalta, eikä löystymistä ole toistaiseksi havaittavissa. Jalkojen päässä on pienet luonnonkorkkitassut estämään liukumista. Korkeus jalat taitettuna suppuun on vain 20 cm, joten 709BR mahtuu hyvin mukaan kameralaukkuu tai jopa taskuun törröttämään. Jalat levitettynä toimintavalmiuteen systeemillä on korkeutta 11 cm. Koko hässäkkä painaa vain 200 g (täysikokoiset kunnolliset kolmijalat painaa useamman kilon). Valmistajan suosittelema maksimikuorma kolmijalan päälle on 2 kiloa. (painavin settini tällä hetkellä on: Nikon D300s [918 g] + Nikkor 105mm micro VR [720 g] + Kenko 1,4x telejatke [110 g]) Heheh! Helposti alle 2 kg.

Kolmijalan asettamisessa toimintakuntoon ei mene montaa sekuntia ja pallonivelen käyttö on helppoa ja joustavaa. Itse asiassa 709BR on sen verran kompakti ja kevyt että sen voipi jättää kameraan kiinni koko kuvaussession ajaksi, jos tietää että tulee tarvitsemaan kolmijalkaa aika ajoin päivän mittaan. Jalat voi laittaa suppuun ja sitten taittaa kolmijalan esim. objektiivin suuntaisesti tai poikittain, jolloin se ei häiritse käsivarakuvaamista.

Vaikka 709BR on rakenteeltaan varsin tukeva, ei sekään voi kumota perus fysiikan lakeja, joten raskaampien ja pitkien obejen kanssa kannattaa olla varovainen. Erityisesti epätasaisilla ja liukuvilla pinnoilla. Perus maalaisjärjellä ja rauhallisella toiminnalla selvinnee hyvin pitkälle. Raskaita objektiiveja käytettäessa kannattaa yksi jaloista sijoittaa suoraan oben suuntaisesti systeemin vakauttamiseksi.

Toistaiseksi tuosta ei ole suuremmin valittamista. Musta väri olisi ollut tosin mieluisampi kromin ollessa makuuni turhan ”bling bling”. Kerron sitten kun ensimmäisen kerran onnistun sähläämään kolmijalka-kamera yhdistelmän joltain kaiteen reunalta alas (tapani on tosin pitää aina niskaremelistä tukevasti kiinni).

Mainokset

2 vastausta to “Manfrotto 709BR tripod”

 1. Acjama 02.02.2011 klo 03:35 #

  Näyttää hyvältä! Kiristysruuvista saa kunnon otteen, jalat näyttävät olevan muovin sijaan valutyötä, ja se on koottuna kapea.

  Jep, kolmijalan koon kasvaessa yli parinkymmenen sentin sen mukana raahaamista on vaikea perustella. Mutta lukuisissa näyttelyissä on tullut lahjaksi ihan tarpeeksi näitä metalliruuvi/muovimutteri/kromattu kuulanivel -tekeleitä niin että kuulanivelkolmijalkoihin on tullut allergia. Itse käyttelin hyvin tukevaa Slik MiniII:sta, kunnes se koki ensimmäisen videokamerani kohtalon – isäni varasti sen.

  Nykyisin minulla on tuo Gorillapod, joka ei tosin jaksa kannatella mitään SLR-kameraa värisemättä hillittömästi. Se on puhtaasti kevyessä digipokkarikäytössä ja siinä ihan hyvä kun sen saa pöydän/penkin lisäksi eläintarhan tolppaan/aitaan/puuhun kiinni.

  • Tatu 02.02.2011 klo 03:53 #

   Jep, ainoastaan ne Gorillapodin jämäkimmät versiot (SLR-ZOOM ja Focus… IIRC) kannattelee kunnolla järkkäreitä.

   Tosta pikku-Manfrotosta on olemassa myös paketti jossa on lyhykäinen jatkotappi mukana. Sillä saapi kameraa vähän enemmän ”ilmaan” tasosta. Tosin paketti tietty maksaa vähän enemmän.

   ps. Tilaisuus tekee varkaan… jopa isästä näemmä. 😛

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: