Eco-points

7 Hel

Maailman talous on nyt vähän rempallaan kiitos amerikkalaisten, jotka ei osaa hoitaa raha-asioitaan. Se vaikuttaa myös aika paljon Japanin vientivetoiseen talouteen. ”Eco-pointto” systeemi on osa Japanin valtion taloudenpiristyskampanjaa, jolla pyritään lisäämään kotimaisten tavaroiden ostamista. Kuten nimi antaa ymmärtää, niin systeemissä on mukana ekologisuuden ideologiaa.

Ekologiaa kuluttamalla?! Eikös se ole vähän paradoksaalista? No, idis onkin siinä että edun saa hankkimalla tiettyjä laitteita esim. jääkaapin, ilmastointilaitteen tai television. Tutkimusten mukaan nuo laitteet aiheuttavat puolet kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä, joten niiden vaihtaminen uudempiin vähemmän energiaa kuluttaviin tuotteisiin olisi ekoteko. En sitten tiedä onko kukaan laskenut todellista hyötyä tuosta systeemistä, koska masiinoiden valmistaminenkin saastuttaa omalta osaltaa (tosin lähinnä Kiinassa, jossa tehtaat kuitenkin sijaitsee). No, enemmän varmasti vaakakupissa painaa raha. Tavaraa on saatava liikkumaan kauppojen hyllyiltä ja vihreät arvot ovat aika suosittu keino siihen.

Television osalta hommassa on toinenkin virike. Analogiset TV-lähetykset loppuvat Japanissa tulevana kesänä, joten ihmisiä pyritään kannustamaan töllöttimien päivitykseen digiaikaan. Win-win tilanne… digitelkkuja kotiin ja kuluttajille ekopisteitä plakkariin.

Tämänhetkinen ekopiste-kampanja päättyy 31. maaliskuuta. Pisteitä saa kun täyttää hakukaavakkeen, johon liitetään kuitti ja takuulappusen valokopio. Kaavakkeessa ilmoitetaan miten haluaa pisteensä käyttää. Vaihtoehtoja on laidasta laitaan, ruuasta elektroniikkaan ja lahjakortteihin asti. Pääasiassa vaihtoehdot ovat myös itsessään ekologisia tai esim. paikallisia tuotteita, edistämään paikallisia bisneksiä. Yksi piste vastaa yhtä jeniä, joten niillä voi siis tavallaan ostaa 1:1 sen arvoista tavaraa.

Minulle ekopojoja ropisi, kun hiljattain ostin uuden television. Telkku on aika pieni ja halpa, joten pisteitäkin tuli vain 7000, mutta on sekin siis sentään 7000 jeniä. En osannut vielä päättää mitä pisteillä hankkisin, joten tein helpon perusratkaisun ja tilasin pisteillä lahjakortteja tavarataloon (katso kuva yllä). Voin sitten ihan rauhassa päättää mihin tuon summan käyttääpi.

Mainokset

Yksi vastaus to “Eco-points”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Voiko japanilainen säästämiskulttuuri muuttua? …ja paikalliset Bogleheadit | Tatu @ nihon - 08.02.2018

    […] Hallitus onkin pyrkinyt saamaan tätä nukkuvaa rahaa liikkeelle erilaisin kampanjoin mm. ekopisteet, IDECO, NISA […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: