Japanilaisesta lukiolaisbaseballista: 春の甲子園 haru no koshien

29 Maa

Tällä hetkellä on menossa lukiolaisbaseballin kevätturnaus, ’haru no koshien’. Sitä tulee melkoisen paljon telkkarista koska kyseessä on erittäin suuri tapahtuma, jota seurataan Japanin joka kolkassa. Tuo amerikkalaistyylinen pesis on yksi suosituimmista urheilulajeista Japanissa, ja sen historiasta voitte lukea vaikka wikistä. Baseball on japaniksi 野球 (yakyuu), eli suoraan käännettynä ’kenttäpallo’.

Suomalaisesta näkövinkkelistä saattaa tuntua hassulta tehdä moista haloota koulujen pallopelistä, mutta Japanissa syystä tai toisesta lukiolaispesäpallo saa yhtä paljon tai jopa lähes enemmän huomiota kuin paikallinen ammattilaisliiga. Oma hatusta vedetty veikkaukseni on että osasyynä on Japanilaisen yhteiskunnan perhe- ja lähiyhteisölähtöisyys. Ihmiset jaotellaan herkästi sisäpiiriin ja ulkopuolisiin jopa Japanin sisällä. Lukiopesisjoukkuuen jäsenet ovat kaikki ”oman kylän poikia”, kun taas ammattilaisjoukkueet ovat koostettu eri taustaisista pelaajista, jopa karvaisista ulkomaalaisista. Lisäksi usein ammattijoukkueiden nimissä ei edes esiinny tiimin kotikaupunkia, vaan ennemminkin kyseisen joukkueen pääsponsorin nimi.

Lukiolaisbaseballissa on kaksi pääturnausta, yksi keväällä (32 joukkuetta) ja yksi kesällä (49 joukkuetta), koulujen lomien aikaan. Turnauksien pelien katsomot ovat poikkeuksetta täynnä oppilaiden ja vanhempien matkatessa kannustamaan joukkueitaan. Pelaajille yksittäinen turnaus saattaa olla koko loppuelämää määrittävä tekijä. Turnauksessa pärjäävien joukkueiden tähtipelaajista tulee pienoisia julkkiksia. Lisäksi turnaukset ovat tärkeä portti ammattibaseballjoukkueisiin. Katsomossa onkin normaalin yleisön lisäksi runsaasti ammattiliigan valmentajia, managereita ja kykyjenetsijöitä. Yksi erikoisuus on myös 応援団 (oendan) huutosakit. Ne länsimaista poiketen koostuvat usein pojista, ja lukioissa on erityisiä huutosakkiklubeja, joiden jäseniä arvostetaan ihan samalla tavalla kuin ”oikeita” urheiluklubilaisia. Alla esimerkkivideo.

Joukkueet pääsevät pääturnaukseen syksyllä pidettävien alueellisten turnausten perusteella. Periaatteessa kevään turnaus perustuu kutsuihin, joista päättää Lukiolaisbaseballin kattojärjestö, mutta hyvin sijoittuneet joukkueet käytännössä aina saavat kutsun. Eri alueilla on eri kiintiöt osallistuvien joukkueiden määrille.

Molemmat turnaukset pidetään ehkä Japanin legendaarisimmalla stadionilla, Koshienilla Osakan liepeillä, josta tapahtuma saa myös epävirallisen nimensä. Turnauksesta putoavilla joukkueilla on tapana ottaa kourallinen Koshienin ”pyhää” hiekkaa mukaan muistoksi turnauksesta. Tämä osoittautui kerran ongelmaksi Okinawalaiselle joukkueelle maahantuontirajoitusten takia. Hiekka meni karanteeniin tullissa. Japan Airlines toimitti myöhemmin sen sijaan stadionin ulkopuolella olleen merikiven Okinawalle muistoksi joukkueen visiitistä turnaukseen.

Saas nähä miten tällä kertaa käy.

Mainokset

Yksi vastaus to “Japanilaisesta lukiolaisbaseballista: 春の甲子園 haru no koshien”

  1. äiti 29.03.2011 klo 09:36 #

    No ei kyllä mikään ihme olekaan että huutosakkeja arvostetaan! Ei joka poika huiski noin taidokkaasti.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: