Mitakan metsä Ghibli Museo, 三鷹の森ジブリ美術館

6 Huh

Ghibli Studioiden animaatioelokuvat lienee tuttuja suurimmalle osalle tämän blogin lukijoista. Hayao Miyazakin aivoituksista lähtöisin olevat tarinat ovat klassikkoja. Toki muiltakin ko. firman ohjaajilta on mainioita elokuvia, joista henkilökohtaisena suosikkina on Tulikärpästen Hauta. Jos nyt lukijoiden joukossa on joku joka ei ole yhtään Ghiblin elokuvaa nähnyt niin kiireen vilkkaan lähimpään Anttilaan ja pari Miyazakin DVD:tä sieltä mukaan. Kiellän moisia ihmisiä jatkamasta artikkelin lukemista kunnes tämä vääryys on korjattu. 🙂

Ghibli Museo sijaitsee Mitakassa, Chuo-linjan varrella. Vaihtoehtoisesti mestoille voi myös jolkotella Kichijojin asemalta Inokashira puiston läpi. Museo avattiin vuonna 2001 ja on siitä lähtien nauttinut aikamoista suosiota. Liput tulee varata museoon etukäteen esim. Lawsonista. Viikonlopun varaukset menee nopeasti loppuun. Helpommin lipun saapi arkipäivälle.

Yllä olevassa kuvassa on museon sisäänkäynti. Joka puolella rakennusta on puita ja ruohoa. Se on kuin iso monimutkainen kasviruukku. Tuo animaatioiden maailma alkaa jo ennen rakennukseen sisään astumista. Kadut ja seinät ovat pyöreitä muodoiltaan ja maan pinta on kummallisen pehmeä ja joustava… kuin kävelisi ohkaisella patjalla. Aivan ovella Lawsonin tylsä tiketti vaihdetaan itse museon pilettiin, joka on ihan (punainen)sikakiva. Pääsylippu on väsätty oikeasta kolmen ruudun pätkästä Ghiblin elokuvaa. Minkä leffan ja minkä pätkän saa näyttää olevan aivan sattuman varassa. Alla näet mun piletin. Aika helppo arvata mistä elokuvasta ote on, ja jotkut tunnistanevat kohtauksenkin.


Valitettavasti itse rakennuksen sisällä ei saa valokuvata. Muutamia otoksia voitte kurkkailla tuolta Museon kotisivuilta. Museo jakautuu pohjakerrokseen, ekaan ja tokaan kerrokseen. On kierreportaikkoa, siltaa, isoa lentokoneensiipituuletinta yms. yms. Museo on täynnä yksityiskohtia, joiden kaikkien huomaamiseen varmaan menisi koko päivä. Sisiliskoja seinillä, pieniä luukkuja siellä täällä ja ikkunamaalauksia. Paikka on jo itsessään näkemisen arvoinen vaikka ei edes näyttelyesineitä vilkuilisi.

Museossa pääsee myös kurkkaamaan lyhytelokuvaa. Leffa vaihtuu aina aika ajoin. Tällä hetkellä on katsottavissa パン種とタマゴ姫, eli ’kohotusaine ja kananmunaprinsessa’. Tarina kertoo pienestä munasta, joka työskentelee noidan pajassa. Munatyttö ystävystyy ja karkaa eräänlaisen taikinaolion kanssa.
Googlen kuvahaku
En halua pilata yllätystä kertomalla kaikista näyttelykohteista. Yksi idea onkin harhailla itse museossa ja löytää aina jotain uutta ja yllättävää. Museo on toki suunnattu enemmänkin lapsille ja harmittavasti näin aikuisena ei voi mennä pelehtimään suuren kissabussin sisään.

Yläkerroksesta pääsee kierreportaita museon katolle. Hyvä uutinen on että siellä saa kuvata.

Katolla nakottaa Laputa-elokuvasta tuttu suojelijarobotti. Kokoa sillä on melkoisesti ja sen edusta on suosituin poseerauskohde. Japanilaiset tykkäävät poseerata kameralle vee-merkkeineen, joten omaa kuvausvuoroa saattaa joutua odottamaan jonkin aikaa. Onneksi tuolloin suurin ryysis tuntui oleva museon sisällä, joten sain nopeasti näpättyä muutaman otoksen.


Jopa robossa kasvaa siellä täällä ruohoa. Patsaassa ei ole säästelty yksityiskohdissa… vaikuttava ilmestys niin kaukaa kuin läheltäkin.


Hieman vähemmän suosittu kohde katolla on peremmältä löytyvä, niin ikään Laputasta tuttu tekstikuutio.


Toki museosta löytyy rahastuspiste, tai siis toisin sanoen museokauppa, josta voi ostaa kaikenmoista söpöä ja kivaa Ghiblin elokuvista. Lisäksi mestoilta löytyy The Straw Hat Cafe -niminen kahvila. Kaiken kaikkiaan Ghibli Museo on jokaisen 1000 jenin pääsymaksun arvoinen paikka. Ainoa huono asia on lippujen varaamisen suhteellinen vaikeus. Kannattaa myös huomioida että aika on rajattu. Museosta pitää poistua ennen kuin seuraava satsi vierailijoita päästetään sisään. Nähtävää varmasti riittää kahdelle tai jopa kolmelle visiittikerralle.

Mainokset

Yksi vastaus to “Mitakan metsä Ghibli Museo, 三鷹の森ジブリ美術館”

  1. Taina 06.04.2011 klo 19:43 #

    Hei!
    Tästä postauksesta tuli kivoja asioita mieleen:). Kävimme koko perheen voimin tässä museossa kesällä 2008. Kaksi nuorimmaista kävi kissabussissa, ja tultuaan sieltä, olivat enemmän tai vähemmän ”kissankarvoissa”. Meillä on vielä pääsyliput tallella.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: