Matsumoton linna

11 touko

junasta

Yllä olevan kuvan näköisissä maisemissa taittui keväinen päiväreissu Matsumotoon. Sinne pääsee varsin kätevästi Chuo-linjaa pitkin kulkevilla ’Limited Express’ -junilla. Jo ennen perille pääsyä voi nauttia Japanin keskiosien vuoristoisista maisemista. Matka kestää länsi-Tokiosta pari tuntia ja itä-Tokiosta puolisen tuntia siihen päälle.

joki

Matsumoto on keskikokoinen reilun 200000 asukkaan kaupunki Naganon prefektuurissa. Se sijaitsee vuorien ympäröimässä jokilaaksossa ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia reippailuun rinteillä. Tämän kertaisen reissun tarkoituksena ei kuitenkaan ollut terveshenkinen samoilu vuorilla, vaan tutustuminen kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin. Japanissa oli tuolloin käynnissä vaalit. Alla oleva edustajan vaalitaktiikka perustui ohikulkijoille huiskuttaviin orjatyöläisiin ja oman nimen toitottamiseen tauotta kovaäänisillä. Lieneekö tehonnut toivotulla tavalla.

huiskuttelijat

Kiistämättä Matsumoton kuuluisin kohde on sen linna. Se on rakennettu vuonna 1504 ja on yksi reilusta kymmenestä linnasta, joiden päätornit ovat alkuperäisiä. Lisäksi Matsumoton linna on yksi neljästä kansallisaarteeksi luokitellusta linnasta. Matsumotossa käymisen myötä olen nyt kyläillyt kaikissa kansallisaarrelinnoissa. Muiden kolmen linnan artikkeleita voit lukea alla olevista linkeistä.

Himeji
Hikone
Inuyama

Saas nähdä tuleeko joskus kaukaisessa tulevaisuudessa käytyä Japanin kaikki UNESCO maailmanperintökohteetkin läpi.

linna ja jorpakko
kirsikoita

Koska paikka on vuorien keskellä ja hiukkasen pohjoisemmassa, on ilmastokin vähän viileämpi kuin Kanton tasangoilla. Sakura-aika oli jo Tokiossa ohi, mutta Matsumotossa se oli saavuttanut juuri täyden kukinnan. Päiväkin oli erittäien kirkas, joten juuri parempia olosuhteita rauhalliseen mestojen tarkasteluun ei voinut edes toivoa.

linna pihalta

Linnoituksen lempinimi, Okayaman vastaavan tapaan, on ’korppilinna’. Kuten arvata voi, nimi johtuu linnan epätyypillisestä mustasta ulkoasusta. Rakennelmat ovat historiansa aikana käynyt läpi kolme suurempaa restauraatioprosessia, joissa mm. oikaistiin ja tuettiin pahasti yhdelle laidalle kallistunut päätorni. Linnaan kuuluu lisäksi pienempiä sivutorneja, muureja sekä vallihaudat. Ulommat vallihaudat on aikoinaan täytetty ja ne ovat nykyään tavallista asutusaluetta, joskin on olemassa suunnitelmia niiden rekonstruktoinnista entiseen muotoonsa.

Itse päätornin sisällä on pienehkö asemuseo, jonka näytekappaleita voi tsekkailla jonottaessa pääsyä korkeampiin kerroksiin. Ainakin noin viikonloppuna linnalla oli ruuhkaa ja jonotusaika tornin sisällä oli useita kymmeniä minuutteja. Tämä kannattanee ottaa huomioon, jos on liikkeellä keskittymiskyvyttömien pikkulasten kanssa.

vanha kattoharja
tykki
ikkuna
näkymä

Linnan ikkunoista ja ampuma-aukoista on tavallaan mielenkiintoinen näkymä Matsumoton historiasta nykyaikaan. Vanha linna, moderni kaupunki ja lumiset vuoren huiput muodostaa aika omanlaatuisen yhdistelmän.

vanhasta uuteen
huipulla ruuhkaa

Japanilaiset osaa jonottaa. Se lienee heillä verissä. Moinen tilanne olisi sietämätön ja kaoottinen, jos kaikki olisivat hermostuneita suomalaisia tahi ’minä ensin’ -amerikkalaisia. (Hurraa! Stereotypioita!)

kaihtimet

Varoitus! Kansainvälinen vihreä risti saattaa heilutella portaikkoa sun jalkojen alla sekä heitellä punaisia kiiloja kiusaksi. Lisäksi vaikka olisit punatukkainen ja kantaisit ratapölkkyä pään päällä, ei vihreä risti anna armoa, vaan ravistaa silti portaita.

ulkoa
karpit ja linna

Täytyy sanoa että linnasta melkein nauttii enemmän ulkoa kuin sisältäpäin. Kitsastelijoiden ei tarvitse edes maksaa sisäänpääsymaksua linnan sisäpihalle ja torniin nauttiakseen siitä. Lipun hinta muuten sisältää myös pääsylipun vieressä sijaitsevaan Matsumoton kaupunginmuseoon, jossa voi tutustua alueen historiaan tarkemmin.

Mutta siis linnaa ympäröivä puisto on ilmainen ja tarjoaa paljon hyviä kuvakulmia.

kirsikat ja linna
vuoret ja linna

Vanha ukkeli otti fotoja kirsikankukista ja vallihaudoista hienolla medium format kameralla. Olin 23,4932% kateellinen, mutta en mä oikeasti tarvii tuommoisia kalliita välineitä. En en en…

Linnalta matka jatkui hieman toisenlaiseen historialliseen kohteeseen, mutta lisää siitä seuraavassa artikkelissa.

kameramies ja vallihauta
kirsikat ja joutsen

Mainokset

5 vastausta to “Matsumoton linna”

 1. äiti 11.05.2011 klo 11:44 #

  Aivan oikein, kyllä sinun nykyisillä kuvauslaitteilla saa tarpeeksi hyviä kuvia. Se tuli Matsumotossakin todistettua.
  Niissä silmä ja sielu lepää, taas kerran!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vanha koulu « - 12.05.2011

  […] sijaitsee vajaan 10 minuutin kävelymatkan päässä Matsumoton linnasta ja maksaa aikuiselle 300 jeniä. Kouluvisiitin jälkeen olikin aika vedellä hieman murkinaa mahaan […]

 2. Talsimista Takayamassa « - 05.07.2011

  […] adoptoida suomalaisen salmiakkimerkin logokseen. Matka vei ensiksi junalla jo aiemmin vierailtuun Matsumotoon, minkä jälkeen köröteltiin pittoreskien vuoristomaisemien läpi reissun […]

 3. Kanazawan linna | Tatu @ nihon - 29.06.2014

  […] ulottuu Kanazawaan asti. Lisäksi linnassa ei ole jäljellä komeaa keskustornia Himejin tai Matsumoton tapaan, mutta linnan muut osat ovat hyväkuntoisia ja restauroinnit on tehty perinteisin […]

 4. Tarkastelua tatamilta – | Tatu @ nihon - 31.08.2017

  […] Diggaan japanilaisista linnoista (esim. Himeji, Matsumoto, Inuyama ja Hikone yms.) Kuten listasta näkyy, minulla riittää vielä sarkaa vierailla […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: