Vanha koulu

12 touko

Seuraavaksi olikin aika palata kouluun. Tosin ei ihan normaalissa mielessä pänttäämään tietoa päähän, vaan tutustumaan historialliseen koulurakennukseen. Se on nykyään muutettu opetuksen historiaa käsitteleväksi museoksi.

koulurakennus

Kaichi koulumuseo on yksi ensimmäisistä kouluista Japanissa. Se avattiin väliaikaisessa rakennuksessa vuonna 1873 ja muutti kuvissa näkyvään rakennukseen vuonna 1876. Koulu alunperin sijaitsi Metoba-joen varrella. Sijainti ei ollut ihan loppuun ajateltu, koska yksi siipi rakennuksesta vaurioitui pahasti joen tulviessa. Vuonna 1963 kunnallisten rakennustöiden yhteydessä koulu siirrettiin nykyiseen turvallisempaan paikkaan ja 1965 siitä tehtiin museo.


edestä

Koulurakennus on hyvä esimerkki Meiji-ajan puolilänsimaisesta arkkitehtuurista. Timpurit ja rakennusmestarit kopioivat länsimaisten talojen ulkonäköä pääpiirteittäin, mutta käyttivät perinteisiä rakennustekniikoita sekä lisäsivät japanilaisia yksityiskohtia. Pääsisäänkäynnin yläpuolella on kaareva karahafu-katos, jonka rakenteissa on paljon lohikäärmeaiheisia kaiverroksia. Lisäksi koko rakennuksen katto on perinteistä japanilaista tyyliä kahdeksankulmaista keskustornia lukuunottamatta.

sisäänkäynti kulmasta
kierreportaat

Meiji-ajan hallitus otti asiakseen maan modernisoinnin ja kansojen syvien rivien sivistämisen keskitetyn kansallisen opetusjärjestelmän avulla. Suunnitelman mukaan maa jaettiin 8 yliopistoalueeseen, joiden jokaisen alla toimisi 32 keskikoulua, joiden alaisuudessa puolestaan 210 peruskoulua. Kaiken kaikkiaan kouluja pitäisi siis rakentaa useita kymmeniä tuhansia. No, keskushallinnolla ei tietenkään ollut varoja moiseen urakkaan, joten koulujen tekeminen jäi suurimmaksi osaksi kuntien harteille. Naganon alue oli erityisen innoissaan koulutuksen suhteen ja siellä olikin nopeasti suurin koululaisosuus kaikista prefektuureista. Myös Matsumoton asukkaat näkivät koulutuksessa ruusuisemman tulevaisuuden ja varat Kaichin koulun rakennuskuluihin tulikin 70% paikallisten asukkaiden lahjoituksista. Koulusta tuli kaupungin ylpeys ja itse Keisari Meiji kävi siellä vierailulla.

kattolamppu
luokkahuone

Vanhan koulun käytävillä ja luokkahuoneissa on aivan oma tunnelmansa. Nykyiset peruskoulut ovat usein Japanin rumimpia rakennuksia. Niiden rakennuskaava on pitkälti sama. Betonisista paaluista ja levyelementeistä on rakennettu kulmikkaita ja harmaita möhkäleitä. Silloin tällöin yksityisten koulujen rakennukset ovat hienompia ja mielikuvituksekkaita, mutta kunnalliset on kasattu erittäin funktionaalisesti ja halvalla. Kaichin koulun väsäämisessä on oli toki jouduttu myös venyttämään penniä, mutta silti oli nähty vaivaa että rakennus ei näytä halvalta.

koskettimet
punaiset portaat
ikkunan kajo
Yllä oleva kuva on yksi lemppareistani. Ehdin näpätä sen juuri ennen kuin yksi papparainen tuli patsastelemaan pöydän viereen.

juhlasalin kaidetta
juhlasalin koristelasi + lamppu

Museo sisältää opetusmateriaalia ihan Kaichin koulun alkuajoista asti. Hyvin kuvitetuista kirjoista sekä opetusjulisteista voi nauttia vaikka ei japania osaisi lukeakkaan.

oppikirjoja
kirjarivi
etuovi

Koulu sijaitsee vajaan 10 minuutin kävelymatkan päässä Matsumoton linnasta ja maksaa aikuiselle 300 jeniä. Kouluvisiitin jälkeen olikin aika vedellä hieman murkinaa mahaan ja puksutella junalla takaisin Toyodaan.

Super Azusa

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: