Teien taidemuseo ja sen puutarha

26 touko

museo

Jos Tokion vilinä alkaa rasittamaan niin voipi lähteä metsään. No, tällä kertaa hieman kuvainnollisesti, mutta kuitenkin huomattavasti rauhallisempiin ympyröihin. Tokyo Metropolitan Teien Art Museum sijaitsee pikkupyrähdyksen päässä Meguron asemalta itään. Vierailun aikaan esillä oli ”Forest and Art” näyttely. Se koostui enemmän ja vähemmän metsäteemaisista taideteoksista eri aikakausilta ja eri maalaisilta taiteilijoilta. Sisällä olevan näyttelyn tiloissa ei tyypilliseen tapaan saanut kuvata, joten tällä kertaa kuvallista antia on vain ulkoa.

museo ja piknik

Rakennus valmistui aikoinaan vuonna 1933 prinssi Asakan asunnoksi. Tyyliltään se edustaa tuolloin vallalla ollutta Art Deco suuntausta ja on enimmäkseen länsimaalaistyylinen. Japanilaista vivahdetta mestalle tuo viereinen puutarha teehuoneineen. Myöhemmin rakennus on toiminut pääministerin asuntona (1947-1950) ja valtion vierastalona (1950-1974). Taidemuseo siitä tehtiin vuonna 1983. Rakennus antaa kyllä ihan hienot puitteet erilaisille näyttelyille sisätilojen ollessa tyylikkäämmät kuin pelkistetty ulkokuori antaisi olettaa. Tuo ”Metsä ja Taide” näyttely oli ihan jees. En tosin ole mikään taiteen asiantuntija… enimmäkseen tuli kyyläiltyä tauluja sommittelun ja ”valaistuksen” kannalta, koska ne on myös valokuvauksessa tärkeitä seikkoja.

jannut ja reikäboksi

Museon viereinen puutarha on jaettu karkeasti kolmeen osaan. Aivan talon vieressä on nurmikenttä, jossa on muutamia veistoksia. Näytti olevan noin aurinkoisena viikonloppupäivänä suosittu piknik-paikka. Yllättävän hyvin ympärillä levittyvän Tokion keskustan mölyt eivät kuuluneet häiritsevästi.

kirahvi?
pantteri?

Toki puutarhassa oli kukkiakin. Lajien nimistä ei ole harmainta aavistustakaan.
punanen kukka
pinkki

Toinen puutarhan osa muodostuu japanilaisesta alueesta. Kapoinen polku kiemurtelee pienen lammen ympäri ja vedessä luonnollisesti pulikoi karppeja. Lammen pohjoisrannalla nakottaa teehuone.
japsilampi
mamma ja vaavi
karpit

Kolmas osa on eurooppalainen puutarha. On puiden reunustamaa kadunpätkää, puutarhakalusteita ja ruusupuskia. Yksi hauska pikkupoika veitti pitkän tovin jahdaten pulua ympäri aluetta. Melko erikoista ettei pulu lähtenyt lentelemään pois moisen häirikön takia, vaan tallusteli suunnilleen samalla nopeudella ympäri pöytien ja puiden. Lieneekö joku radio-ohjettava robotti viihdyttämään lapsivieraita?
perheitä
vauva ja pulu

Kaikille ei puluja riittänyt kiusattavaksi, joten jotkut lapsiperheet keskittyivät häpäisemään taideteoksia. Ei näyttänyt vihaista vartijasetää kiiruhtavan paikalle, joten moinen kiipeily lienee semi-OK.
teoksen häväistys

Metsäteema jatkuu sitten tulevassa artikkelissa, jossa sukelletaan ihan taidemuseon naapurissa sijaitsevaan luonnollisempaan puumaisemaan.

Mainokset

2 vastausta to “Teien taidemuseo ja sen puutarha”

  1. äiti 27.05.2011 klo 10:04 #

    Ylimmässä kukkakuvassa mitä ilmeisemmin tulppaaneja;-), punakeltainen on jokin jalostettu laji. Toinen kuva on niin hieno (ja läheltä) että pitäisi olla ammatti-ihminen sen tunnistamisessa…
    Itse myös paikassa käyneenä voin vakuuttaa että hieno ja kokemisen arvoinen museo ja puutarha!

  2. Iskä 31.05.2011 klo 19:25 #

    Olipa hauska taapero paapero pulu sommitelma

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: