Tokion luonnontieteellinen kansallismuseo

22 Kes

talo

Tokion luonnontieteellinen kansallismuseo sijaitsee Uenon puistossa. Kyseisen laitoksen alaisuudessa toimii myös aiemmin vierailtu Luonnontutkimuksen instituutti. Mesta avattiin jo vuonna 1871 ja on siitä lähtien esitellyt tieteen läpimurtoja ja mitä erilaisempia elukoita maailman joka kolkasta. Tuo keväinen viikonloppu oli melko sateinen, joten piti keksiä joku sisäaktiviteetti. Miksipä sitä ei samalla vähä sivistäisi itseään.

sisällä

katto

Museo on jaettu pariin osaan, jotka sijaitsevat uudessa ja vanhassa rakennuksessa. Uudempi museon osuus keskittyy tieteen historian, nykyisten ja menneiden elukoiden, ja ihmisen kehityshistorian esittelyyn. Rakennuksen katolla on pieni kasvipuutarha ja ”päivävarjopuisto”. Ulkona ei tosin huonon sään takia juuri viittinyt hengailla.

kompassi ehkä
Yllä oleva hässäkkä oli muistaakseni jonkinmoinen kompassi… kai.

ällöukko
Akupunktiokartta. Haluaisitko löytää tuommoisen ukkelin yllättäen komerostasi keskellä yötä?

zero
Toisen maailmansodan aikainen lentsikka. 100 pointsia sille, joka tunnistaa mallin.

biili
koti PC
Muutaman vuoden takainen koti PC. Lienee C64 tahi Atari ST. Hmm… ei niissä kyllä muistaakseni nuin montaa nappulaa ollut.

raketin tuutti
Lienee pehmiskone.

väriviivoja
Tuo alue oli nimeltään ”elämän puu” ja se kertoi oikeastaan evoluution eri aspekteista. Useimpien japanilaisten museoiden tapaan, myös täällä selitykset on lähinnä paikallisella kielellä. Lyhyempiä englanninkielisiä selostuksia löytyy kylteistä, mutta ennemminkin suosittelisin käyttämään ympäriinsä ripoteltuja kosketusnäytöllisiä infopäätteitä. Niistä löytyy jo sitten ihan kivasti taustatietoa, jos paikallinen kieli ei ole hallinnassa.

mä syön sun pään
Yksi paikan vetonauloja lienee dinot. En ollut miesmuistiin noiden otuksien luurankoja nähnyt livenä, joten niissä oli jotain uutta minullekkin. On ne ollut isoja otuksia.

lastulisko

Alla olevan kuvan taustalla roikkuva Mini Cooperin kokoinen merikilpikonna oli semi-yllättävä ilmestys. En tiennytkään että nekin kasvoivat tommosiin mittasuhteisiin.
veden hirmu

Museon vanhemmassa rakennuksessa on ns. Japani-osa, joka esittelee japanilaista tiedettä enimmäkseen ennen Meiji-kautta. Rakennus itsessään on jo arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen. Vähän samanlaista fiilistä on esim. Helsingin Yliopiston vanhimmissa rakennuksissa.
portaat
sisäkatto
kirahvivalas
Batmankello
Japani-osa oli henkilökohtaisesti ehkä mielenkiintoisin alue museon tarjonnasta. Eurooppalainen tiedehistoria on tullut jo hyvin tutuksi, mutta oli hauska nähdä miten samoja ongelmia on ratkaistu täällä päin melko eri tavalla, koska kontaktit Euraasian eri päätyjen välillä olivat harvassa. Tuoreemmissa tavaroissa alkoi sitten jo näkymään tiedon ja menetelmien vaihto Euroopan kanssa välineiden näyttäessä jo tutummilta.

lienee kaakoputkelo

Tuona päivänä museo oli melkoisen täynnä pikkulapsia, mikä latisti fiilistä ruuhkan ja melun takia. Vähän vanhempien lasten kanssa Tokioon matkaaville voi museota suositella. Jokainen vähänkin koulussa hereillä ollut vanhempi osaa selostaa toukalleen sentään jonkin verran esillä olevista esineistä ja otuksista, vaikka perusteellisemmat taustat olisikin japaniksi. Tuskin keskenkasvuisen tarkkaavaisuuskyky pidempää selostusta pystyisi sulattamaankaan. Museoon kannattanee tosin mennä keskellä viikkoa pienempien ruuhkien toivossa.

Mainokset

Yksi vastaus to “Tokion luonnontieteellinen kansallismuseo”

  1. äiti 22.06.2011 klo 09:42 #

    Mielenkinntoinen paikka! Ohi käveltiin sujuvasti….. Meikäläinen olisi voinut hyvin virkistää siellä muistiaan kouluajoista. Ne ajat ovat melkein yhtä kaukana kuin dinot;-).

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: