Talsimista Takayamassa

5 Hei

kyltti

Keväisen reissun kohteena oli Takayama (高山) Gifun prefektuurissa. Kaupunki tunnetaan myös nimellä Hida-Takayama erottuakseen lukuisista muista Takayaman nimen omaavista paikoista Japanissa. Tämä oli ensimmäinen reissuni tuonne pääsaaren keskellä sijaitsevaan prefektuuriin, joka voisi hyvinkin adoptoida suomalaisen salmiakkimerkin logokseen. Matka vei ensiksi junalla jo aiemmin vierailtuun Matsumotoon, minkä jälkeen köröteltiin pittoreskien vuoristomaisemien läpi reissun kohteeseen.

Reitti ei kuitenkaan kulkenut yllä näkyvän ”salaattitien” suuntaan. Tuo kummajaisuus on itse asiassa useiden teiden yhdistelmä, joka mutkittelee maataloustuotteistaan tunnettujen paikkojen läpi. Bussimatkalla tuli napattua muutama ohikiitävä otos ja videota kanssa. Koostanen niistä sitten lyhyen kollaasin kun aikaa siihen riittää.

kurvit
puro

Alla olevasta patoaltaasta tuli kirkkaasti mieleen taannoinen Koben vastaava. Vitsi, tekis mieli taas lähteä reissuun Kansain suuntaan.
patoallas
siel riisi kasvaa

Vihereiden maisemien ja mutkittelevien vuoristoteiden jälkeen lopulta saavuttiin perille. Takayama on vajaan 100000 asukkaan kaupunki, joka lienee kuuluisin Edo-ajalta periytyneistä kortteleista. Vastaavia paikkoja voinee katsastella vain hieman pohjoisemmassa Kanazawassa. Kaupungin läpi virtaa Miyagawa-joki.
joki
talo

Edo-korttelit, nimeltään Sanmachi, käsittävät vanhoja kauppiasrakennuksia ja joen ylittäviä siltoja. Itse kadut ovat ”modernisti” päällystettyjä, mikä lienee ihan järkevä kompromissi, koska moderni liikenne nostaisi aikamoisen pölyn vanhoilla hiekkateillä. Mesta on nykyään melkoisen ”turisteinen”, mutta ehkä tuota lähemmäksi ei Edo-ajan normaalin elon ympäristöjä pääse, joten kiinnostuneille suositeltava kohde.
tytöt

Kuten tavallista, myös Takayamasta löytyy laaja valikoima temppeleitä ja pyhäkköjä, kuten alla oleva Sakurayama Hachimangun shintopyhäkkö. Siihen liittyvä legenda kertoo prinssistä, joka lähetettiin 400-luvulla surmaamaan Takayamaa terrorisoiva kaksipäinen, nelikätinen ja nelijalkainen hirviö. Prissi pyhitti paikan isänsä muistolle ja rukoili tehtävän onnistumisen vuoksi. Nykyiset rakennukset ovat 1600-luvulta ja sitä nuorempia. Pyhäkkö toimii lokakuisen festivaalin päänäyttämönä.
portti
hummani hei
ovi
portaat
Yllä olevat portaat oli ihan sika jyrkät… mutta mähän olen jo porraskiipeilyn karaistunut veteraani.

pyhää juurta
louhikäärmes

Alla oleva ratsastajaveikkonen on Takayaman linnan perustaja, Kanamori Nagachika. Patsas sijaitsee Shiroyaman (kirjaimellisesti ’linnavuori’) puistossa, joskin itse linna on jo aikoja sitten tuhoutunut. Jäljellä on vain kiviperustuksia ja julmetun kokoisia ampiaisia. Hyi!

No on siellä yli 1000 kirsikkapuutakin, joten soveltuu hyvin hanamin viettämiseen, varsinkin jos suurempien kaupunkien ruuhkaisat puistot ei kiinnosta.

kirkasta vettä

Takayama on myös tunnettu vuoristokasviksista (sansai), jokikaloista (wasakana) ynnä muista ruuista sekä sarubobo -nimisistä hyvän onnen amuleteista.
marketti

Mestoille pääsee etelästä ja pohjoisesta junilla, kun taas itä-länsi liikenne hoituu busseilla. Takayaman historiallisien kohteiden ja festareiden lisäksi reissuun voi liittää vierailu ympärillä levittyville vuoret reippailun tai onsen-löhöilun merkeissä.

Mainokset

2 vastausta to “Talsimista Takayamassa”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hidan kansanperinnekylä « - 06.07.2011

    […] Takayaman seikkailut eivät jääneet vielä ihan siihen. Kaupungin liepeiltä löytyy ulkoilmamuseon tyyppinen alue, jonne on koottu perinteisiä maalaisrakennuksia lähialueilta. Vaikka rakennukset eivät ole alusta asti tuolla nakottanut, oli selkeästi astittavissa oikeaa kylän tunnelmaa. Hieman vastaavia museoita löytyy Osakasta ja myös Tokiosta. Ympäristön suhteen Hidan kylä erottuu reippaasti edukseen. Osakan ja Tokion museoiden ollessa kaupunkien keskellä, sijaitsee Hidan museo puolestaan lammen ympärillä mäkien rinteillä. […]

  2. Kanazawa: samuraita, geishoja, taiteilijoita ja ninjoja « - 16.05.2012

    […] Sitä yhdistettynä Kanazawan muihin vanhoihin kortteleihin pidetään samanvertaisena kuin Takayaman vanhoja puutalokortteleita. Aikoinaan alue oli Kanazawan kuuluisin geisha-kortteli, jossa vauraiden sukujen jäsenet kävivät […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: