Hidan kansanperinnekylä

6 Hei

Takayaman seikkailut eivät jääneet vielä ihan siihen. Kaupungin liepeiltä löytyy ulkoilmamuseon tyyppinen alue, jonne on koottu perinteisiä maalaisrakennuksia lähialueilta. Vaikka rakennukset eivät ole alusta asti tuolla nakottanut, oli selkeästi astittavissa oikeaa kylän tunnelmaa. Hieman vastaavia museoita löytyy Osakasta ja myös Tokiosta. Ympäristön suhteen Hidan kylä erottuu reippaasti edukseen. Osakan ja Tokion museoiden ollessa kaupunkien keskellä, sijaitsee Hidan museo puolestaan lammen ympärillä mäkien rinteillä.

lampi ja talot

Rakennusten huomattavin ominaisuus on perinteinen kattotyyli. Jyrkkä harja auttaa taloja kestämään lumen painoa talven aikana. Korkea harja toimittaa samalla myös savupiipun virkaa. Enemmän perinteisistä normaalin kansan kodeista voitte lukea Wikin artikkelista.
kattoja
mummeli
Taloissa toimii myös työpajoja, joissa vapaaehtoiset opettavat erilaisia perinteisiä käsitöitä. Osassa rakennuksista on notskit palamassa, joten myös nenä pääsee osalliseksi kokemuksesta. Nuotioiden polttaminen ei ole vain tunnelman luomiseen tai lämmittämiseen. Muodostuva savu on tärkeä olkikattojen hyvinvoinnille ja öntiäisten sekä mörököllien karkottamiselle.

mummelin möksä
sisällä
Talot ovat noin 100-500 vuotta vanhoja. Ne sisältävät myös omalta ajaltaan peräisin olevia työkaluja sekä koriste-esineitä. Perinteiset talot ovat aika pimeitä. Suuri kontrasti ulkona kirkkaalta taivaalta paahtavalle auringonvalolle. Toki kylästä löytyy juoma-automaatteja kosteuttamaan kurkkua, tosin ei sentään noiden historiallisten tönöjen sisältä.

olkikatto
välineitä

Rakennuksia on kaikkiaan yli 30, joten aikaa kannattanee varata riittävästi ihmettelyyn.
viirit
ikkunoiden kajo
portti
rakennustyyliä

Papparainen väsäsi puukauhoja sekä sotki lattiaa puruilla. Tsk tks…
vaari
kanto
Yllä olevalla erikoisella kuivahtaneella kannolla oli joku tarina, jota en enää muista. Oh well… Jääköön mysteeriksi. Jos tuntuu että se on pakko tietää, niin eipä muuta kuin meette itse vierailulle kylään.

kattoa
mylly
Hidan kansanperinnekylä on 10 minuutin bussimatkan tai reippaan puolen tunnin kävelyn päässä Takayaman juna-asemalta. Mesta kustantaa 700 jeniä aikuiselta vieraalta. Kylä menee kiinni viiden aikaan iltapäivällä.

Asemalta museokylään vievän tien varrella oli parkkipaikalla vaikuttava rivistö Honda S2000 -autoja. Luvan kysyttyäni näpsin niistä muutamia fotoja. Jannuporukka oli keväisellä kruisailureissulla läpi Japanin alppien. Olin vain vähän kateellinen.
kaarat

Lopuksi pari juna-fanservice-kuvaa. Kuten tarkkasilmäset huomaa, ei ole sähkölankoja kiskomadoille. Liitän videokollaasiin myös materiaalia junan puksuttelusta maalaismaiseman läpi. Mutta se siis myöhemmin.
asema
junaaaa

Mainokset

2 vastausta to “Hidan kansanperinnekylä”

  1. Riisa 27.07.2011 klo 10:43 #

    Juu, Hida no Sato oli kyllä upea paikka. Sulla tosin oli huomattavasti kivempi sää kuin mun tihkusadereissu, vaikka lumipeite pukikin vanhaa kylää kivasti. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nihon Minkaen, eli maalaistalojen museo « Tatu @ nihon - 12.11.2012

    […] kaupungissa, Tokion naapurissa, on maalaistalojen ulkoilmamuseo. Se on jonkseenkin samanlainen kuin Takayaman vastaava alue. Vuodesta 1965 lähtien tuonne on kärrätty tönöjä ja nyt niitä on jo 25 kappaletta eri […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: