Halpa lippu shinkanseniin

10 syys

Jos ei oteta huomioon Japan Rail Passin loistavaa tarjousta, on tässä artikkelissa esiteltävä erikoislippu halvin menetelmä matkustaa shinkansenilla Osakan ja Tokion välillä. (katso myös aikaisemmat artikkelit raideliikenteestä Japanissa ja matkakorteista, PiTaPa ja Suica) Kyseessä on Puratto Kodama -lippu, jolla kuten nimestä voi päätellä, pääsee ajelemaan Kodama-tyypin shinkanseneilla. Miten tämä eroaa normaalista shinkansenin lipusta ja kuinka halpa se sitten oikeastaan on?

Säästö riippuu luonnollisesti valitusta matkasta. Suurimmat säästöt normaaliin lippuun verrattuna tulee matkatessa koko matka Osakan ja Tokion välillä. Eroa hinnassa on lähes 4000 jeniä. Vielä enemmän säästää, jos haluaa matkustaa Green Car osastossa (ns. shinkansenin 1. luokka), joskin lähtöhintakin on myös kalliimpi. Toki säästö ei ole ”ilmaista” vaan lippuun liittyy tiettyjä ehtoja.

Nimensä mukaan lipulla voi matkustaa vain Kodama-junilla, eikä Nozomi- tai Hikari-luokan juniin ole asiaa. Kodamat pysähtyvät jokaisella asemalla Osakan ja Tokion välillä, ja ovat täten noista shinkanseneista ”hitaimpia”. Nozomi pyyhkäsee koko matkan noin 2,5 tunnissa, Hikari puolestaan hiukkasen alle 3 tunnissa, kun taas Kodama pyyhältää vajaassa 4 tunnissa. Kodama on kuitenkin paljon nopeampi kuin bussit tai jopa lentokoneet, kun ottaa huomioon matkat kentälle ja tarkastukset yms.

Vaikka Kodama pysähtyy jokaisella asemalla, ei Puratto Kodama -lipulla voi matkustaa kuin suurimmille asemille. Esimerkiksi Kodama kyllä stoppaa Atamin asemalla, mutta sinne päästäksesi tulee sinun käyttää normaalia shinkansenlippua tai vaihtaa normaaliin junaan lähimmällä ”isolla” shinkansenasemalla.

Käyvät asemat ovat:

  • Shin-Osaka
  • Kioto
  • Nagoya
  • Hamamatsu
  • Shizuoka
  • Shin-Yokohama
  • Shinagawa
  • Tokio

Purattolipulla on vielä yksi tärkeä rajoitus. Sinun tulee käyttää se juuri siinä junassa, jota varten olet ostanut lipun. Normaalit shinkansenliput voi vaihtaa maksutta seuraavaan junaan, jos satut missaamaan alkuperäisen junan. Vastaavaa kilttiä palvelua ei voi käyttää tämän alennuslipun kohdalla. Jos myöhästyt junastasi, on rahat menneet hukkaan.

Yllättävästi tällä alennuslipulla saa jopa etujakin normilippuun verrattuna. Purattopiletin mukana nimittäin tulee juomakuponki! Sillä saat ilmaisen 0,5 litran alkoholittoman juoman, 350 ml oluen tai 100 jenin lisämaksulla lasin viiniä. Yeah! Juomia voi lunastaa laitureiden kioskeista tai junassa myyntikärryistä.

Ennen kuin juokset pää kolmantena jalkana ostamaan lipuketta, lue vielä pari tärkeää pointtia.

Puratto Kodama -lippua ei voi ostaa normaaleista shinkansenien lippuautomaateista, tai edes myyntitiskeiltä. Lippuja voi ostaa JR Tokai Tours ja JTB myyntipisteistä. Niitä löytyy suurimmilta juna-asemilta. Kysy ohjeita aseman henkilökunnalta tai kurkkaa sijainnit Japaninkielisiltä nettisivuilta. Lippuja voi myös hankka netistä Tokai Toursin sivujen kautta, mutta vain vähintään 5 päivää ennen matkaa, koska liput tulevat postissa. Myyntipisteistä ostettaessa riittää että hankit ne edellisenä päivänä. Matkustuspäivänä lippuja ei enää myydä.

Alennuslipun käyttö eroaa hieman normaalista tiketistä. Jos olet käyttänyt Japan Rail Passia niin homma on jo tuttu juttu. Puratto-lippua ei tungeta lippuporttien aukkoihin, vaan sitä näytetään porttien laidalla olevassa kopissa nakottavalle aseman tarkastajahenkilölle. Sama homma toistetaan junassa konnarille ja myös lopulta perillä poistuttaessa asemalta. Helppoa… jos aseman tarkastajaukkelilla on joku hidasteleva asiakas, älä jää odottamaan kiltisti vuoroasi, vaan näyttele lippua kopin suuntaan ja jatka junalle. Varsinkin jos aikataulu on tiukoilla ja juna on kohta lähdössä (lippua kun ei voi vaihtaa tai lunastaa takaisin).

Halpaa junailua kaikille!

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: