Frankfurt

20 syys

…tai siis oikeammin Frankfurt am Main oli seuraavan päivän kohteena. Saksaan saavuttiin toki Frankfurtin lentokentälle, mutta itse kaupunkiin ei tullut vielä poikettua. Darmstadista Frankfurtiin pääsee pikaisesti junalla ja päätepisteenä alla näkyvä raideliikenteeltään Saksan vilkkain rautatieasema. Kuten monet muut rakennukset Frankfurtissa, on vanha rautatieasemakin restauroitu lähes kokonaan sotien jälkeen. Vaikka Frankfurt on suurehko kaupunki, on tärkeimmät nähtävyydet kohtuullisen lähellä, joten ne ehtii päivän aikana tsekkaamaan kuluttamalla hieman kengänpohjia.

asema

Frankfurtissa on Saksan kaupungeista eniten pilvenpiirtäjiä, joten on luontevaa mennä kurkkimaan maisemia yläilmoista. Vaikka korkeita rakennuksia onkin paljon, valinnanvaraa on aika naftisti. Ainoa kansalle avoin tönö on Main Tower. 5 eurolla pääsee suihkaisemaan hissillä aivan talon katolle ulkoilmanäköalatasanteelle. Ennen hissiä laukut läpivalaistaan ja kävellään metallinpaljastimen läpi. ”Onnekkaat” pääsee kopeloitavaksi. Paikka on omiaan fotoiluun koska lasit tai edes verkkoaidat eivät haittaa kuvausta. Katolla on aina vartija tai kaksi, joten tyhmät ideat tavaroiden vippaamisesta yli laidan kannattaa unohtaa. Sen sijaan vartijoita voi hyödyntää surutta pari-/ryhmäpotrettien ottamissa.
maisemaa
Katto on 200 metrin korkeudessa, joten näkymä on vallan mainio. Toki nautinto riippuu kovasti päivän säästä. Yllä olevan kuvan keskellä nakottaa aikaisemmin mainittu keskusrautatieasema. Vasemmalla ladalla puolestaan virtaa Main-joki, joka yhdistyy Rein-jokeen. Edellisessä artikkelissa kerrottuja jokiristeilyitä voi täten tehdä ihan Frankfurtistakin asti.

Torneilun jälkeen oli lounasaika. Ensin nautittiin hieman rasvaisenpuoleista grillimättöä. Oli muuten ihan spedehyvää. Sen jälkeen nautimme tasapainoisemman aterian terassilla, joka koostui salaatista ja 1 litran tuopista paikallista olutta.
safka

Keskustaa halkoo kävelykatu, jonka varrella on niin ravintelia kuin tyypillisiä Eurooppalaisia kauppoja, kuten Henkka-Maukkaa yms.
pelimanni

Alla on Paavalinkirkon sisustaa. Vuonna 1833 valmistunut rakennus meni aika päreiksi pommitusten takia ja sisusta onkin, kuten kuvasta näkyy, melkoisen moderni. Nykyään sitä ei käytetäkkään uskonnollisiin menoihin vaan lähinnä näyttely- ja tapahtumatilana.
uusi kirkko
vanhoi tönöi
Ehkä vähän mielenkiintoisempi on Römerberg, eli kaupungintalon aukio. 1300- ja 1400-lukujen tyylisuunnan omaavia rakennuksia jälleenrakennettuna. Itse kaupungintalo, nimeltään Römer, on kuuluisa porrasmaisesta julkisivustaan. Se toimii edelleen kunnallisena tilana, eikä täten ole museo, vaikka jotkut voisivat luulla. Rakennus on suosittu häidenviettopaikka.
kattoi

Aukion etelälaidalla nakottaa Nikolainkirkko, jonka nykyinen muoto on peräisin 1400-luvulta, joskin sekin on sotien jälkeen rakennettu uudelleen. Saksalaiset tuntuvat diggaavan punaisesta kivestä kirkkojen rakennusmateriaalina. Ehkä joku viisaampi blogin lukija osaa kertoa syyn miksi lähes kaikki Germaaniset pyhät mestat tuntuu olevan tiilinpunaisia. No… oli miten oli… ainakin ikkunoissa oli muitakin värejä.
kirkon torni
sisältä

Main-joen toisella rannalla näkyi myös kirkontorni. Se oli vähän kauempana ja muutenkin pitää hieman rajoittaa tuota kirkoissa kiertelyä. Ei ne niin mielenkiintoisia ole… vaikkakin retkikuntamme Japanilaiset edustajat olisivan haluneet ne kaikki käydä läpi. Lienee eksoottisia niille?! Allekirjoittanut ei juuri jeesusteluista perusta, joten ei reissua minkäänlaisena pyhiinvaelluksenakaan voi pitää.
toinen kirkko

Noin… nyt kun sain tuon kirjoitettua, niin voinkin esitellä seuraavan kohteen, joka on ylläri-pylläri… kirkko. No, eipä siinä mitään, ”kirkko on talo” siinä missä muutkin rakennukset, joten nautitaan tästä sitten arkkitehtooniselta ja taiteelliselta kannalta.
Dom

Ehkä Frankfurtin ykkösnähtävyys on Dom Sankt Bartholomäus, tai lyhyesti Dom, josta muodostui joukkiollemme (typerä) hokema ’どうも’. 1300-1400-luvulla väsätty tönö on siinä mielessä merkittävä että 1562-1792 Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan pomot kruunattiin siellä. Sitä on pidetty yhdistyneen Saksan symbolina kautta historian. Vuonna 1867 kirkko tuhoutui tulipalossa ja sisusta puolestaan lähes täysin maailmansodan aikana.
sisä Dom
ikkuna

On ne entisajan kristityt julmia. En tiiä mitä niiden päässä liikkui, kun ajattelivat että koirien päällä seisominen on hyvä idea. Alla olevan taulun parivaljakko näyttää olevan varsin tyytyväinen rääkkäysharrastuksestaan. 😛

Korkeutta tornilla on kiitettävät 95 metriä, joten päätimme kavuta kapoisia kierreportaikkoja aina huipulle asti. Kesäkuumalla kapuaminen päivän käppäilyjen loppupuolella otti vähän voimille, mutta näkymät oli vaivan arvoiset.
hyypiö huipulla
Tornista näkee niin Main-joelle, kuin Frankfurtin pilvenpiirtäjienkin suuntaan. Maisema on melko mielenkiintoinen yhdistelmä vanhalta näyttäviä rakennuksia ja korkeita moderneja torneja.
keskusta

Frankfurtista löytyy myös lukuisia museoita eri teemoilla. Tällä kertaa emme niihin lähteneet seikkailemaan, koska päiväreissun aikataulu oli hieman rajattu. Kaikenkaikkiaan autentista ja alkuperäistä tuolta ei kannata lähteä hakemaan, mutta selvä Eurooppalaisen kaupungin tunnelma on aistittavissa. Modernin keskustan takia reissuun on helppo sisällyttää myös shoppailua.

Mainokset

4 vastausta to “Frankfurt”

 1. Iskä 20.09.2011 klo 11:18 #

  Olipa miehekäs grillauskuva ja oikein rasvat alkoi tirskumaan suupielistä. Ei kun syömään ja Frankfurter Allgemeine Zeitung jälkiruuvvaksi oluen kera.

 2. Hanna 20.09.2011 klo 21:36 #

  Tuttuja maisemia mutta uutta tietoa, kiitos siitä. Ns. nähtävyyksiin tutustuminen on jäänyt vähemmälle lukuisista (pika)visiiteistä huolimatta.

 3. äiti 25.09.2011 klo 10:34 #

  Tulipa itsekin käytyä tulla viime talvena, kuvien joukossa paljon tuttuja paikkoja. Jostain syystä sinun ottamasi kuvat ovat paljon hienompia kuin omat;-)!
  Meillä oli sää hieman huonompi joten Main Towerista emme nähneet kovin pitkälle, hienot olivat näkymät joka tapauksessa. Ihana kuva posetiivarista!

 4. Tatu 25.09.2011 klo 12:37 #

  Hyvä että jokaiselle löytyi jotain mieluista artikkelissa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: