Säteilykarttoja sekä muita mittaustuloksia

20 Lok

Vähän aikaa sitten Tiedeministeriö julkaisi lentokoneesta suoritetut säteilymittaukset Tohokun maanjäristystä seuranneen ydinonnettomuuden jälkeen. Kokoan artikkeliin pari muutakin statistiikkaa Tokiosta. En ole mikään säteilyasiantuntija, mutta ehkä tästä tiivistelmästä saa jonkinlaista näkökantaa mikä tilanne oli täällä Tokion prefektuurin länsiosissa.

Radioaktiivisten aineiden päästöt johtuivat paineräjähdysten lisäksi tahallisista paineenvähennys tuuletuksista ja lauhdutusveden valuttamisesta mereen. Onnettomuuden jälkeen asukkaat 20km säteellä voimalaitoksesta evakuoitiin ja 20-30 km päässä olevia kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa. Sittemmin säteilyn vuotaminen väheni huomattavasti, joskin ilmeisesti laitoksesta vapautuu nytkin pieniä määriä. Vaikka tällä hetkellä aktiivisesti vapautuva säteily on matalalla tasolla, asukkaat eivät voi palata voimalan lähialueille useaan vuosikymmeneen säteilytasojen ollessa noin 200 mSv/vuosi. Perspektiiviä päästöjen määrään antaa arvio että radioaktiivisen jodin ja cesiumin määrä on jokseenkin yli 10% Chernobylin onnettomuuden määristä.

Fukushima

Yllä olevassa kartassa näkyy voimalaitoksen lähiympäristön mittaustulokset ja evakuointialueet. Tulokset on ilmoitettu mikrosievertteinä tunnissa. Akuutille säteilymyrkytykselle ei itse voimalaitosta lukuunottamatta ollut vaaraa. 250 millisievertin, eli 250000 mikrosievertin, päiväannokseen asti ei akuutteja oireita ilmene. Sitä korkemmilla altistuksilla ihmiset alkavat kokemaan pahoinvointia ja ensimmäisiä sisäelinvaurioita on havaittavissa. Kartta kertoo että punaisella alueella määrä on yli 19 mikrosieverttiä tunnissa ja ei täten kerro kuinka paljon se on yli tuon arvon. Varmasti ko. tieto löytyisi tonkimalla artikkeleita ja tiedotteita, mutta enpä nyt jaksa moiseen ryhtyä vaan keskityn enemmän asuinalueeni mittaustuloksiin.

Tokio

Yllä olevassa kaaviossa on mittaustuloksia Tokiosta onnettomuuden jälkeen. Hetkellisesti määrä oli 14 millisieverttiä vuodessa. Huomioi muuttunut aikayksikkö ja kaavion logariminen asteikko, eli arvojen välimatkat ovat ”supistuneet”. 10 millisieverttiä vuodessa on hieman päälle 1 mikrosievertti tunnissa. Kaavioon on myös koottu taustasäteilyarvoja eri kaupungeista sekä muitakin säteilyarvoja. Esim. ydinvoimalatyöntekijöiden kansainvälisen komission asettama vuosittainen yläraja on 20 millisieverttiä vuodessa. Kaikille tervakeuhkoille tiedoksi 30 tupakan päivittäinen polttaminen aiheuttaa jo itsessään 60-160 millisievertin vuosiannoksen. Seiffimpää siis asustella täällä kuin poltella syöpäkääryleitä, vaikka ei edes ottaisi huomioon muita tupakan haitallisia aineita.

Kun kerta tarkemmat kartat on nyt saatavilla, niin katsotaan miltä tilanne näytti täällä Hinossa {merkattu punaisella nuolella karttaan} noin 250 kilometrin päässä onnettomuusvoimalasta.

Hino

Alle 0,1 mikrosieverttiä tunnissa. Melko seiffiä. Esimerkiksi Chernobylin jälkeen Suomessa mitattiin 5 mikrosieverttiä tunnissa arvoja. Eli sama kuin olisin ollut ylimmän kartan kirkkaankeltaisella alueella. Nämä tiedot olisi tietenkin ollut kiva tietää silloin keväällä jo. Siten ei sukulaiset Suomessakaan olisi olleet niin huolissaan. Noh, ehkä parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kurkataan vielä cesiumin mittaustulokset kanssa.

cesium

Ei ongelmia senkään suhteen.

Ilma ei tosin ole ainoa radioaktiivisuuden lähde. Partikkelit kulkeutuvat kaukaa myös veden mukana. Alla on kaavio Tokion juomaveden mittausarvoista. Vielä ollaan tuossakin tilastossa hallituksen asettaman turvallisuusrajan alapuolella. Toki paikallisen hallituksen luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä voi olla montaa mieltä. Itse en onnettomuuden jälkeen muutamaan viikkoon hanavettä juonut. Pullovesi oli loppuunmyyty useissa supermarketeissa, mutta yliopiston marketissa sitä oli aina saatavilla, joten henk.koht. ongelmaa ei ollut laisinkaan.

vesi

Säteilyä on havaittu myös maataloustuotteissa. Erityisesti pinaatti, teen lehdet, maito, liha ja kala ovat olleet ongelmatuotteita. Hieman on tullut tarkkailtua elintarvikkeiden tuotantopaikkoja markettiin mennessä. En ole kuitenkaan huolissani sapuskan yleisestä terveellisyydestä. Veikkaan että mäkkisafkan mättäminen naamaan päivittäin on suurempi riski terveydelle.

Tälläinen katsaus tällä kertaa. Aiheesta löytyy kiinnostuneille paljon tietoa netistä, mutta kehotan lähdekriittisyyteen.

6 vastausta to “Säteilykarttoja sekä muita mittaustuloksia”

 1. Jani Achren 21.10.2011 klo 03:47 #

  Kovin on alhaalla. Laskeuman kokeneen Tokion arvot ovat tänään samat kuin eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevassa Tuvalussa. Kovin on puhdasta tuo japanilaisten radioaktiivisuus. Ja tähän päättyi aamun sarkasmiosuutemme.

  Japanilaiset käyttävät mittausten varmistamiseen keskivirhettä kuin me kaikki muutkin. Jos virheen laskentaan käytettävät otokset käsittäisivät suuremmaksi osaksi tsunamia edeltäviä mittauksia, Fukushima ei edes näkyisi mittauksissa vielä moneen vuoteen, ja luvut näyttäisivät… no, sitä mitä ne näyttävät nyt. Fukushiman jälkeen aloitetut yksityiset mittaukset sisältävät vain Fukushiman jälkeisiä arvoja, ja ovat järjestelmällisesti noin 3-4 kertaa korkeammalla.

  Toisaalta, jos tuo otosavaruuden vääristely pitää paikkansa ja Fukushiman korkeat arvot näkyvät siitä huolimatta, Fukushiman arvot olisivat olleet käsittämättömän kammottavat. Realistisesti veikkaisin että taustasäteily vain on vedetty pois kertomatta siitä kenellekään. Olen ennenkin kuullut kuinka tohtoroitua dataa on kutsuttu ”raakadataksi”.

  Oli valtion luvut sitten epäluotettavia, tai taustasäteily on jo vähennetty, tai sitten tuloksia ja jälkikäsittelyä ei voi varmistaa raakadatasta, niin tai näin, on perusteluja pitää kokonaisuutta epäluotettavana riippumatta siitä mitä luvut ovat.

  Yksityisten mittausten perusteella (en omien, omaan mittariini luotan vain kertaluokan skaalassa) minä pukkaisin kartassa Tokion värejä yhdellä pykälällä ylös. Eli samalle tai hieman alemmalle tasolle kuin Suomen kaupunkien.

  • Tatu 21.10.2011 klo 04:54 #

   Oletinkin että sinulta tulee kommenttia aiheeseen. 😉 Kiitos.

   Kyllä, saattaa hyvinkin olla että todelliset lukemat ei ole noin ruusuisia. Ainakin näin itsekeskeisenä ulkvistina voi todeta oman sijaintinsa olleen verrattaen turvallinen. Pahemmassakin paikkaa olisi voinut olla, tosin nyt jäi säteilyn aikaansaamat supervoimat hankkimatta (sarjakuvissa on totuus).

   Kuten todettua, lähdekriittisyyteen on aihetta ja hankkimalla tietoa useilta suunnilta voinee muodostaa paremman kuvan. Ainakin jos lähteet on kohtuullisen objektiivisia ilman omaa intressiä.

 2. Jani Achren 21.10.2011 klo 03:59 #

  Niin, siirsin siis kaikki säteilymarinani omasta blogistani tänne… Shared misery is twice the fun and all for me! (^-^)

  Artikkelissa ”For Japanese, Fukushima spells fear” kerrotaan kuinka alueen maanviljelijät alkavat olla jo käärmeissään ”epäreilusta” maineestaan, ja artikkelissa ”Greenpeace urges tougher radiation screening, seafood labeling rules” vaaditaan tarkempia merkintäsääntöjä.

  Meillä lähi-Maruetsussa normaalit pohjoisalueiden tomaatit ovat kadonneet, ja tilalle on tullut tomaatteja Kumamotosta (yhtäkkiä toiselta puolelta Japania). Valmistusalue oli merkitty muista tiedoista erikseen ja kaupan omalla tarralla. En ollut vakuuttunut.

  • Tatu 21.10.2011 klo 04:59 #

   Paikallisille ruoka on tärkeä osa kulttuuria ja sen puhtautta pidetään arvossa. Jos on pienikin epäilys että sapuskassa on jotain ylimääräistä ja vaarallista, niin eipä se mene kaupaksi. Puskaradio toimii tehokkaasti kotiäitien keskuudessa. En siis ihmettele että kaupat haluaa korostaa että niiden sapuska on tullut niin kaukaa voimalasta kuin mahdollista.

   Tietty vähän säälittää Fukushiman farmarit. Tahtomattaan niitä potkitaan kun ovat jo maassa.

   Muille lukijoille vinkkinä: Janilla on monta hyvää artikkelia onnettomuudesta, sen vaikutuksista ja säteilystä blogissaan. Menkää tsekkaamaan niitä klikkaamalla hänen nimeään.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kuusi vuotta Tohokun maanjäristyksestä ja tsunamista | Tatu @ nihon - 11.03.2017

  […] Artikkelit: Maanjäristys: sivuosuma Tohokun maanjäristys Säteilykarttoja sekä muita mittaustuloksia […]

 2. 7 vuotta Tohokun maanjäristyksestä ja tsunamista | Tatu @ nihon - 12.03.2018

  […] Alla henk.koht. mietteitä ja ajatuksia tuon järistyksen aikoihin: Maanjäristys: sivuosuma Tohokun maanjäristys Säteilykarttoja sekä muita mittaustuloksia […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: